Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Las Vegas

CES 2013 tüketici elektroniği fuarıyla birlikte bir anda teknolojinin merkez üssü haline gelen Las Vegas’ta yeni nesil ürünler adeta havada uçuşuyor. Fuarın açılışıyla birlikte onbinlerce ziyaretçi çoğu 2013’te, konsept aşamasındaki bir bölümü de daha sonraki yıllarda hayatımıza girecek olan ürünleri yakından görmenin tadını çıkarıyor.
TV’de incelik ve gerçeğe en yakın görüntüyü yakalama yarışı, bilgisayarda performans ve uzun süreli pil ömrü savaşları, telefonda tasarım ve içerik arayışının hüküm sürdüğü CES 2013’te kola takılan saat telefon, suya dalan tabletler, el hareketiyle çalışan bilgisayarlar, 3 boyutlu harita sistemiyle insansız sürülebilen otomobiller ve daha birçok uçuk kaçık yenilik gerçekten de görülmeye değer.

Geleceği yakalama yarışı

Haberin Devamı

Wi-Fi’den 10 kat hızlı
Yenilik tarafında öne çıkan birkaç ürüne detaylı bakacak olursak Japon Toshiba’nın imza attığı transferjet adlı teknolojinin önemli aşama kaydettiği görülüyor. İçerisinde ‘transferjet’ destekli modülü (çip, mini SD veya SD kart olabiliyor) barındıran iki cihaz birbirine yakın tutulduğunda başta fotoğraf ve yüklü video görüntüleri olmak üzere dosyaların 560 Mbps hızla (Bu rakam Wi-Fi bağlantısıyla yapılan gönderim hızının 10 katına işaret ediyor) karşılıklı paylaşımı mümkün oluyor. Sistem tamamen kablosuz olarak çalışıyor.
Android işletim sistemli cihazlarla uyumlu bu sistem bir cep telefonu veya tablet PC’den 250 MB’lık büyüklükteki dosyaların bile hızla bilgisayara veya bir televizyona aktarımını, dolayısıyla karşı tarafta görüntülenmesini sağlıyor. Şimdilik cihazlar 3 santimetre yaklaştırıldığında bu transfer gerçekleşirken, önümüzdeki dönemde kablosuz transfer mesafesinin artırılması hedefleniyor.



Geleceği yakalama yarışı

Vur çekici iPhone’a!
Fuarda dayanıklılık yarışının en iddialı ürünlerinden biri ise kesinlikle ‘Armortech’in geliştirdiği ekran koruyucu oldu. İki katmanlı şeffaf koruyucu iPhone veya başka ekranlara yapıştırıldığında bulunduğu ekranı adeta ‘kırılmaz’ kılıyor. Fuarda bırakın yere düşme testini, çekiçle vurma ve matkap ucuyla delme testini bile başarıyla geçen koruyucu yüzü önümüzdeki dönemde aksesuar olarak değil de yerleşik bir modül olarak gelirse aslında hiç de sürpriz olmaz.
Sen söyle, PC yapsın!
Çip üreticisi Intel’in geleceğin teknolojileri tarafında yaptığı çalışmalarda ise bilgisayarların el hareketi ve sesli komutla çalıştırıldığı günlerin çok da uzak olmadığı görülüyor. Sizi duyan bilgisayar bir yandan notlarınızı alıyor, diğer taraftan komutunuza göre işlem yapıyor, el hareketinizle birlikte ekranda adeta yapılmadık iş bırakmıyor. Şimdilik prototip olan bu sistemler hayatımıza girmek için sırasını bekliyor.

Haberin Devamı

Geleceği yakalama yarışı