Anadolu ekonomisinin güçlü kalesi Konya sesini daha güçlü duyurmak istiyor. Üretim, doğal kaynak ve turizmden gelen gücünü önce Türkiye’ye ardından dünyaya taşımayı, kentten global marka çıkarmayı planlıyor. Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, bu hedef doğrultusunda Konya’da iş yapan şirketlerin sektörel bazda birlikte hareket etmesi adına çalışma yürütüyor. “Tek tek hareket edersek bunu başaramayız. Birlikte olmaya mecburuz. Yoksa hep birlikte yok oluruz” diyerek Konya’daki tüm şirketlere çağrıda bulunuyor.
Önceki günkü buluşmamızın adresi, Konya Dedeman. Milliyet’in Konya’da iş dünyasının etkili isimleriyle buluşmasında masadaki gündem “büyüme” başlığı altında toplanıyor. Masamızda Konya Şeker, Kombassan ve İttifak Holding’in tepe yöneticileri de var. Bu üçlünün kontrol ettiği ciro tutarı 3 milyar doları aşıyor. Tek başına 2 milyar dolarlık ciro yapan, 4 bin kişiye doğrudan, 50 bin kişiye dolaylı istihdam sağlayan Konya Şeker, yeni et ve süt entegre tesisiyle bu rakamları katlamak adına ciddi yatırım yapıyor. Bu üçlü onlarca farklı markayla içeride ve yurtdışı ayağında oldukça iddialı.
‘Bize yol gösterin’ çıkışı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün sayısı 100’ü aşan iş dünyası temsilcisine yaptığı konuşmada sürekli olarak “inovasyon, katma değerli ürünler” başlıkları yankılanıyor. Salondaki bir işadamından gelen “Artık ağır ağır, dev makineler yaparak az kar etmek istemiyoruz. Katma değeri yüksek ürün geliştirmek, teknoloji ve tasarımımızla öne çıkarak öncü olmak istiyoruz. Bize yol gösterin” sözü aslında Konya’daki heyecanın ve şehrin ihtiyacı olan hamlenin altını net olarak çiziyor.
Konya, Türkiye’nin yerli, yabancı yatırım atağında büyük umut bağladığı yeni teşvik paketinde 2. bölgede yer alan bir şehir. Daha önceki sistemde 3. bölgede bulunan Konya (iş dünyası) bu durumdan şikayetçi. Yeni yatırımların gelmesi tarafında bölgenin elinin zayıfladığı görüşü hakim.
Bakan Ergün ise ekonomi olarak ayakları yere sağlam basan Konya’nın “gazoz kapağı”, “peynir tenekesi” fabrikası peşinde koşmayı bırakması gerektiği görüşünü savunuyor.
Kabine ‘marka’ istiyor
Bakan Ergün’ün “Bırakın bu işleri daha fazla istihdama, üretime ihtiyaç duyan şehirler yapsın. Konya Ar-Ge yönü kuvvetli, yüksek teknoloji ve tasarım odaklı fabrika kursun. Bu sayede zaten 5. hatta 6. bölge teşviklerinden yararlanacak” sözleri, şehrin yatırımda yer aldığı ligin önemini gösteriyor.
Kabine Konya’dan marka istiyor. Konya iş dünyasının heyecanı, arzusu bu ağır yükün altından kalkılabileceği yönünde ciddi sinyaller veriyor.
Bu arada Bakan Nihat Ergün, teşvik cephesinde güzel haberlerin yolda olduğu mesajını veriyor.
“Yeni teşvik sistemini yabancılara anlattığımızda inanmakta güçlük çekiyorlar” diyen Bakan Ergün, ünlü birçok küresel devin şu sıralar Türkiye’de yatırım turu attığına dikkat çekiyor ve yakında art arda yatırım kararlarının çıkacağına olan inancını ortaya koyuyor.