Türkiye’ye bugüne kadar birçok kez gelen, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Başkanı olarak ise İstanbul’a ilk ziyaretini yapan Christine Lagarde (56 yaşında), boğazın kenarındaki Çırağan Oteli’nin 320 numaralı stardart odasında ekonomi basınından temsilcilerle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Öğle yemeğinde iş dünyası ve sosyal tarafta etkili kadın girişimcilerle buluşan ve başarı hikâyelerinden oldukça etkilendiğini belirten Lagarde, yemek sonrası Türkiye ekonomisinin görünümünü değerlendirdi.
“IMF Türkiye’nin büyüme tahminlerinde son aylarda çok sık değişiklik yaptı, neden?” sorusuna Lagarde, oldukça net cevap verdi: “Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminlerimizi düşük tuttuğumuzu gördük. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yaptığımız görüşmede ortaya konulan rakamlar bizi ikna etti. Bir hatanız varsa bunu kabul etmeniz gerekiyor. Biz de kurum olarak Türkiye’nin büyümesiyle ilgili rakamlarda hata yaptığımızı kabul ettik. Bazen hatanızı kabul etmenizde sorun yoktur. O nedenle de büyüme tahminimizi yukarı yönlü revize ettik.”
‘S&P de göz atabilir’
Hükümet kanadından başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors’un (S&P) Türkiye’nin notunu pozitiften durağana düşürmesinin tepki gördüğü hatırlatıldığında Lagarde, sadece kötü rakamlara göre değerlendirme yapmadıklarının altını çizerek, “S&P ile ilgili gelişmeleri çok yakından takip ettim. Başbakan Erdoğan’ın S&P ile ilgili söylediklerini dinledim. Eğer bir hata yapıldığı düşünülüyorsa bunu ifade etmekte bir sakınca yok. Nasıl biz hatamızı düzelttiysek herkes bunu yapabilir” dedi.
“Benim Türklerin özgüveni konusunda hiçbir şüphem olmadı” diyen Lagarde, son yaşananlara baktığında S&P ile aynı kategoride değerlendirilmek istemediğini de sözlerine ekledi.
‘Kriz gerilemiyor’
Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu’nun içindeki kotasının artırılması ve oy hakkının yükseltilmesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydeden Lagarde, “Şu anda Türkiye’nin oy hakkının ne olacağı konusunda bilgi vermem doğru olmaz. Ama önümüzdeki dönemde Türkiye’nin IMF içindeki rolünün artacağına inanıyorum. Diğer gelişmekte olan ülkelerin Fon içindeki etkinliğinin artması da gündemimizde” diye konuştu.
Fransa ve Yunanistan’daki seçimler sonrasında yaşanan kaosu değerlendiren Lagarde, krizin şu anda gerileme dönemine girdiğini söylemekten uzak olduklarını, bulutlu havanın seyrini sürdürdüğünü ifade etti.
İlklerin kadını
- 1956 doğumlu Christine Lagarde Normandiya, Le Havre’de büyüdü, üniversiteyi ABD’de okudu.
- Hukuk firması Baker&McKenzie’nin Paris bürosuna avukat olarak 19817de katıldı.
- 1999-2004 tarihleri arasında şirketin ilk kadın başkanı oldu.
- Haziran 2005-Mayıs 2007 tarihlerinde Villepin hükümetinde Dış Ticaret Bakan Yardımcısı oldu.
- 19 Mayıs Haziran 2007’de Fillon hükümetinin Tarım ve Balıkçılık Bakanı oldu.
- Sarkozy döneminde, Haziran 2007’den 2011’e kadar Ekonomi ve Maliye Bakanlığı yaptı.
- 2009’da Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü 17. kadın olarak seçildi.
- Lagarde, New York’ta kaldığı otelde bir kadın çalışana tecavüz iddiası sonrası istifa eden Dominique Strauss-Kahn’ın yerine 28 Haziran 2011 tarihi itibariyle IMF’nin ilk kadın başkanı seçildi.
Rakamlar gitti geldi!
IMF, 2011 yılının eylül ayında Türkiye’nin 2012’de yüzde 2.2 büyüyeceğini açıkladı. IMF, Ocak 2012 tarihinde G-20 temsilciler zirvesi için hazırladığı raporda büyüme oranını yüzde 2.2’den yüzde 0.4’e düşürdü. Ardından mart ayının başında
Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye büyüme tahminini yüzde 2.3’e yükseltti.
‘Türkiye’de ekonominin yüzde 70’i iyi durumda’
Türkiye ekonomisi ile ilgili rakamların hiç de kötü olmadığını vurgulayan Christine Lagarde, ülkenin Avrupa’ya model olup olamayacağı sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Ben rakamların daha çok iyi yönlerine bakmayı tercih ederim. Dünyanın diğer ülkeleriyle kıyasladığında Türkiye bence çok iyi durumda. Kamu borcu, borcun GSYİH’ya oranı, son açıklanan büyüme rakamlarına bakıldığında bütün bunlar hiç de kötü rakamlar değil. İşsizlik harika değil ama geçmişle kıyaslandığında daha iyi. Genel olarak bakacak olursan ekonomik göstergelerin yüzde 70’i gayet iyi durumda.”
Tüm bu iyimser tabloya karşılık yüzde 30’luk tarafa da dikkat çekerek, Türkiye’nin ekonomik açıdan iki göstergeye dikat etmesi gerektiğini anlatan Lagarde, “Bunlardan biri cari açık diğeri de yüksek enflasyon. Türkiye bu rakamlara dikkat etmeli. Bu iki alanda çok sağlam bir maliye politikası uygulanması gerekiyor. Cari açığın ülkedeki canlılık ile aşılabileceğini görüyorum. Sadece rakamlara bakarak değil Türkiye’ye bizzat gelince ülkedeki canlılığı ekonomideki dinamizmi görebiliyorsunuz. Bu ülkeye sermaye akmasını sağlıyor. Gelenler ekonomideki canlılıktan çok etkileniyorlar. Son dönemde paranın geldiği yerlerden biri kesinlikle Türkiye” şeklinde konuştu.
Lagarde, Şükrü Andaç’ın sorularını yanıtladı.
‘Türkiye’ye sıcak para akıyor, ılık, kalıcı hâl almalı’
Türkiye ekonomisinin gösterdiği performansın sonucunu “Para Türkiye’ye akıyor” cümlesiyle tamamlayan Christine Lagarde, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’ye gelen paranın büyük bölümü sıcak para. Ama sıcak para ülkeyi hemen terketmiyor. O nedenle durum şu anda kötü değil. Ancak aniden çıkması sorun olabilir. Sıcak parayı ılık ve kalıcı paraya çevirmek önemli. Bu noktada doğru mali politikalar devreye giriyor. bu politikalar sıcak parayı ne çok cesaretlendirmeli ne de cesaretini çok kıracak şekilde olmamalı. Para politikasının dengesi önem taşıyor. Bu adımların azı da çoğu da zararlı olabilir.”
‘IMF’yi bu dönemde güle çevireceğiz’
Küresel kriz sürecinde IMF’nin yeniden yapılanmaya gittiği bilgisini veren Christine Lagarde, şöyle devam etti: “‘IMF’yi ülkenizin güzel çiçeği laleden etkileyeci bir güle dönüştüreceğiz. Kurumun kredi kapasitesini (360 milyar doların üzerinde) artırıp kredi kullanımı konusunda esneklik kazandıracağız. Araştırma ve raporlarımızı da daha dar çerçeveli bir kapsamdan çıkartarak tüm dünyayı kapsar hale getireceğiz. Örneğin bu süreçte Arap Baharı ülkelerine de yöneleceğiz. IMF’nin Tokyo’daki yıllık toplantılarının da ana konularıundan biri olacak.”
Gölcük’te sürpriz dalış
Senkronize yüzme dalında Fransız milli takımının uzun bir süre üyesi olan Christine Lagarde, dün sabah sürpriz bir dalış turuna çıktı. Eski bakanlardan Kürşad Tüzmen’in Gölcük’teki batıklara dalış teklifini kabul eden Lagarde, programında olmamasına karşın erken saatlerde Gölcük’e gitti, engelliler için düzenlenen etkinliğe katıldı ama dalış yapmadı. Lagarde daha önce Kemer’de dalış yapmıştı.