Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Konukoğlu, Nakıboğlu, Topçuoğlu... Her biri milyarlarca dolarlık iş hacmini yöneten Gaziantep’in iş dünyasındaki ileri üçlüsü. Şehirdeki deyimle 3 büyükler...
Suriye’deki olaylar nedeniyle sınırların kapanmasına, bu ülkeyle işlerin bıçak gibi kesilmesine rağmen Gaziantepli işadamları pes etmemiş. Önce yeni pazarlar bulmuş, sonra Rusya ve Irak gibi Suriye’nin ihracat yaptığı ülkelerde hızla büyümeyi başarmış.
Milliyet’in “Geleceğe Yatırım, Türkiye’ye Yatırım” buluşmasının Gaziantep durağında bir araya geldiğimiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve iş dünyası temsilcileri şehrin geleceğine olan inançlarını ortaya koyuyor. İş alemindeki hareketliliği yansıtan “Şu an 2 bin kişi Antep’e gelse pazartesi işbaşı yapar” sözü sonrası etkinlik için salona geçiyoruz.

Antep ‘interesting’ şehir
Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu’nun benzetmesi dikkat çekici: “Antep ‘interesting’ şehir.” Interesting, Türkçe’de ‘ilginç’ demek.
Şehirle ilgili ‘ilginç’ bir yatırım bilgisini paylaşan Mazıcıoğlu, olaylar öncesi ülkesinde gübre fabrikası olan Suriyeli bir işadamının şu an Antep’te yaşadığını ve 2013’te 15-20 milyon dolarlık bir fabrika kuracağını kaydediyor.
Kentteki son ‘interesting’ hamleyi de Cahit Nakıboğlu’ndan aktaralım: “Biz Anadolu’da Apple ürünlerinin çoğunu dağıtan bir şirketiz. Geçen aile buluşmamızda konu işten açılınca 92 yaşındaki babam Şıh Mehmet Nakıboğlu, eline iPhone 5 alıp ‘Yaptığınız işi anlatmayı bırakın da, bunun gibi bir ürün yapıp satın. Gelecek burada’ dedi.” Duayen işadamının dediği gibi Gaziantep’in ve Türkiye’nin geleceği ileri teknoloji ürünlerde.

Haberin Devamı

Eleman aranıyor!

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Cahit Nakıboğlu. “İşkur’a her gün yazı gönderiyoruz. Buraya 10 bin kişi gelsin, işi hazır” diyor. Antep’in nüfusu 1.6 milyon. 170 bini bulan yeşil kartlı, çalışmadan sosyal güvenlik imkânlarından faydalanan kesimin büyüklüğünü gösteriyor. Nakıboğlu, ücretlerin aylık 1.000 TL civarı olmasına rağmen işçi bulamama gerekçesinin sosyal güvenceler olduğuna inanıyor. Projelendirilen 11 milyon metrekarelik 5. OSB’de talep patlaması yaşadıklarını kaydeden Nakıboğlu, şunları söylüyor:
“Dağıtım için çıktık, 5 misli talep aldık. 5 bin ve 10 bin metrekare yer isteyen küçüklere yer verdik. Onlar da büyüsün istiyoruz.”