Senim Tanay Karakuş

Senim Tanay Karakuş

senim.tanay@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İşlenmiş etlerin zararlı olduğunu çok duymuş olabilirsiniz. Bu etler arasında salam, sosis, sucuk sayılmış olsa de pek çok kişinin severek tükettiği hindi fümeler unutuluyor. Aslında bu ürünler pek de masum değil!

KİMİLERİNE GÖRE FAYDALI

Genellikle çok zor koşullara dayanabilen, tüketime uygun füme et kalori açısından da son derece makul. Füme et ateş dumanı ile kurutulduğundan zaman zaman füme et zararlı mı soruları doğal olarak gündeme geliyor. Bu konuda füme etin zararsız olduğunu söylemek mümkün.

Haberin Devamı

KALORİSİ AZ, SPORCULARIN TERCİHİ

Eğer sporcu bir kimliğiniz varsa ya da son zamanlarda kendinizi spora verdiyseniz siz de hindi füme tüketmeye başlayabilirsiniz. Çünkü hindi füme, vücuda enerji veren düşük kalorili bir et ürünü. Bu besini tükettiğinizde doygunluğunuz artarken alacağınız kalori ise azalır. 1 dilim hindi füme (30 g) içinde 25 kadar kalori mevcut.

GERÇEK BAŞKA, KANSEROJEN MADDELER İÇERİYOR

Ciddi derecede inflamasyona neden olmasının yanında, pek çok katkı maddesi de içeren füme etler, nitrat ve nitrit içeriyor. Bunlar kanserojen olduğu kanıtlanmış maddeler. Nitrat ise vücutta nitrite dönüşme ihtimali yüksek olduğu için aynı nitrit gibi değerlendiriliyor.

SODYUM MİKTARI ARTIYOR

Birçok marka, hindi fümenin raf ömrünü uzatmak için içerisinde bulunan sodyum miktarını arttırıyor. Bu da zaman içerisinde kansere yakalanma riskini arttırıyor. Sodyum türevleri ette doğal olarak bulunan aminler ile birleşerek kanserojen olarak bilinen N-nitroso bileşiklerini oluşturuyor.

İŞLENMİŞ ETLER ARASINDA

İşlenmiş etler arasında jambon, sosis, pastırma, sucuk, hindi füme ve salam, kurutulmuş et ve hatta bu ürünlerle yapılan sosları bulunuyor. Et işlenirken lezzetini ve raf ömrünü artırmak için fermantasyon, tütsüleme veya tuzlama gibi yöntemlerle dönüşüme uğrayabiliyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ UYARIYOR

2015 yılında Dünya Sağlık Örgütü, kolorektal kansere yol açtığına dair ‘yeterli kanıt’ olduğunu gerekçe göstermiş ve işlenmiş etin ‘insanlar için kanserojen’ olduğunu açıklamıştı. Et tüketmek konusunda işlenmemiş olanı da sınırlamak önemli, çünkü kırmızı et aynı zamanda kalp hastalığı ve felç riskiyle ilişkilendiriliyor.