Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yeni yıla zinde bir başlangıç yapabilmek için sadece yılbaşı gecesi yediklerimiz, içtiklerimiz değil öncesi ve ertesi günü de önemli. İşte ziyafetten de geri kalmadan 31 Aralık ve 1 Ocak için beslenme tüyoları...

Yeni yılı karşılarken yanlış yiyecek ve içecek tercihlerimiz, yılın ilk gününü hiç de istemediğimiz bir şekilde geçirmemize neden olabilir. Estethica Ataşehir Tıp Merkezi Beslenme Uzmanı Hale Taşgın “Yılbaşı gecesinde aşırı besin ve aşırı alkol tüketimi beraberinde mide rahatsızlıkları, ishal ve kan şekeri yüksekliği gibi sağlık problemlerine yol açar. Doğru besinleri seçerek ve bazı ayrıntılara dikkat ederek 2014’e dinamik bir başlangıç yapmak mümkün” diyor.

Haberin Devamı

31 ARALIK-GÜNDÜZ

Yılın son gününe mutlaka iyi bir kahvaltıyla başlayın

* Nasıl olsa akşam çok yiyeceğim diye düşünüp tüm gün aç kalmak çok büyük bir hatadır. Mide gerginliği tansiyonunun yükselmesine, aşırı yemek sonrasında kalbe daha fazla yük binmesine ve kalp krizi riskinin artmasına yol açar. Bu nedenle ana ve ara öğünlerinizi atlamayın.
* Yılın son gününe mutlaka iyi bir kahvaltı ile başlayın. Kahvaltı için sütlü veya yoğurtlu meyveli müsli tercih edilebilir. Tam buğday veya çavdar ekmeği, beyaz peynir ve yeşillikten oluşan hafif bir kahvaltı da iyi bir seçenektir.
* Öğle yemeğinizi sebze ve salata ağırlıklı besinlerden veya kremasız çorbadan oluşturun. Ara öğünlerde ise salata, meyve, süt, yoğurt veya ayran türü gıdaları tercih edin.

31 ARALIK-GECE

Esmer ekmekle kanepe yapın, hafif tatlıları tercih edin

* Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindinizi bol kestaneli ve bademli pişirin, pirinç pilavı ve çeşitlerinden (iç pilav, Özbek pilavı, sebzeli pilav, kestaneli pilav) uzak durun. Onun yerine, bulgur pilavı veya kabuklu pirinç pilavı tercih edebilirsiniz. Hindi eti tüketmiyorsanız, sofranızda iyi pişmiş bonfileye yer verebilirsiniz.
* Garnitür olarak az yağlı sebze sotenizi veya fırınlanmış sebzenizi hindi etinin yanından eksik etmeyin. Çamfıstığı ve kuşüzümüyle lezzetlendirebilirsiniz.
* Çavdar, tam buğday, tahıllı
gibi esmer ekmeklerin üzerine kurutulmuş domates ve dil peyniri ekleyerek, fırınlayıp leziz mini kanepeler hazırlayabilirsiniz.
* Kırmızı turp, havuç, kırmızı lahana, renkli biberler ve marulla hazırlanmış mevsim salatanızı ve Akdeniz yeşillikli, fesleğen soslu salatanızı sofranızdan eksik etmeyin. Böylece vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek ikramlarınızı zenginleştirmiş olacaksınız.
* Menünüzde yılbaşı tatlısı olarak
tarçınlı, karanfilli, kaymaksız ayva tatlısı, cevizli kabak tatlısı, tarçınlı fındıklı elma püresi, fırında armut veya elma, diyet dondurmalı tiramisu veya muzlu sorbe
gibi yağ içermeyen hafif tatlılara yer verin. Şerbetli tatlılardan uzak durun.
l Çavdarlı galeta, tahıllı galete, taze baharatlı grisini gibi atıştırmalıkları masanızda bulundurabilirsiniz. Hem tokluk hissi yaratır hem de cips ve kurabiye türü gıdalardan uzak durmanızı sağlar.
* Fıstık, Antep fıstığı, kabak çekirdeği ve ayçiçeği çekirdeği gibi kuruyemişler vücudunuza sadece yağ olarak depolanmış dokuları getirir. Bunlardan uzak durun. Karışık kuruyemiş tabağınızda; fındık, ceviz, kavrulmamış badem, kaju (Hint fıstığı), beyaz leblebi, çekirdekli kuru üzüm, esmer kuru kayısı, yaban mersini ve kuru eriğe yer verin. verebilirsiniz.
* Kendi vücudunuzu tanıyarak alkol tüketiminizi sınırlandırın. Yapılacak en doğru ve en sağlıklı davranış erkeklerin iki-üç, kadınların ise bir-iki kadeh şarap, şampanya tüketimi ile geceyi sonlandırmalarıdır. Eğer votka, viski gibi daha yüksek alkollü içkilerden tüketecekseniz de bir-iki duble ile sınırlandırmalısınız.

Haberin Devamı

1 OCAK-YILIN İLK GÜNÜ

Haberin Devamı

Ertesi gün ne yapmalı?

* Güne 1-2 bardak suyla başlayın.
* Gün içinde sebze ve meyve ağırlıklı beslenip bol limonlu su için.
* Alkollü içecek tüketmeyin. Şekersiz bitki çayları, sade soda, şekersiz komposto gibi sıvı gıda tüketimini artırın.
* Kuruyemiş, kızartma ve yağlı tatlılardan uzak durun.

ERTESİ GÜN DİYETİ

Toksinleri atIn
* Kahvaltı: 1 küçük su bardağı diyet süt ve 3 çorba kaşığı yulafı 6-7 dakika karıştırarak pişirin. Yoğunlaşınca ocaktan alıp 4 adet kuru kayısı ve tarçın ekleyerek tüketin.
* Öğle: Ton balıklı küçük yeşil salata. Salatanıza 1 tatlı kaşığı yağ ve dilediğiniz kadar limon ekleyebilirsiniz. Yanında 1 dilim çavdar ekmeği.
* İkindi: 1 elma, 1 bardak light kefir.
* Akşam: Limitsiz sütlü sebze çorbası ve salata.
* Gece: 2 mandalina ve melisa çayı.

1 OCAK İÇİN TARİFLER

Sütlü sebze çorbası
300 gram brokoli, 2 kabak, 1 soğan, 2 diş sarımsak, 1 su bardağı light süt, 1 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 çorba kaşığı salça, biraz tuz ve karabiber, 6-7 bardak suyu düdüklü tencerede 15 dakika pişirin, blendırdan geçirin ve taze limon suyu ile servis edin.
Bu çorba vücudunuzda bir gün önceden kalan toksinleri atmanızı sağlayacak.
Hazımsızlığa karşı özel bitki çayı hazımsızlığı gidermek için rezene, tarçın, karanfil, taze nane yaprağı ve fesleğen karışımını 10 dakika demleyin
ve gün içinde iki-üç bardak tüketin.

Ödem atmak için meyve ve sebze suyu
2 salatalık, 1 greyfurt, 6 maydanoz ve yarım elmayı katı meyve sıkacağından geçirip öğle ve akşam yemeklerinden sonra içmek vücuttaki asitin ve ödemin atılmasına yardımcı olur. n