Uzman Psikolog Melis Demircioğlu “Dışarıda kahvaltı yapın, akşam bir açık hava sinemasına gidin. Şehri tatil köyüne dönüştürerek tatil sonrası sendromdan kurtulun” diyor. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ise iyi hissettirecek yiyecekler öneriyor...
Bayram tatiline gidip dönenlerden kiminle konuşsam “İşe bir türlü adapte olamıyorum” diyor. Mutsuzluk, yorgunluk, isteksizlik... Bedenlerinin işyerinde olduğunu ama ruhlarının hâlâ tatilde kaldığını da ekliyorlar. Birçok kişi de cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanmak için tatil dönüşünü bu hafta sonuna denk getirdi. Onlar da bu sorunla bu hafta başında yüzleşecek.
Uzmanlar tatil sonrası yaşanan bu mutsuzluk, isteksizlik halinin azaltılabileceğini söylüyor. Acıbadem Mobil Sağlık Uzman Psikoloğu Melis Demircioğlu bu konuda pratik önerilerde bulundu. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak da bu dönemde nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.
“Statü göstermek için tatile gidenlerin sendromu büyük oluyor”
Melis Demircioğlu (Uzman Psikolog)
l Günümüzde tatile yüklenen anlam da çok değişti. Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafların da etkisiyle birçok kişi “Ben oraya gittim” demek için yani sosyal statüsünü kanıtlamak için bir yere tatile gidiyor. Bir sene parasını biriktiriyor, tatilde tüm o parayı harcıyor. Tatil bittiğinde bir sene daha o kadarcık bir süre için çalışacağını anladığındaysa bunalıma giriyor.
l Kişiler gerçek bütçelerine uygun, dönüşünde kredi kartı ekstrelerinin kendilerini şoke etmeyeceği ve tüm birikimlerini orada bitirmeyecekleri bir tatili tercih etmeli. Tatil sonrasına da bütçe ayırırlarsa; şehirde de hafta sonu havuza ve denize girerek, sahillerdeki eğlence mekanlarının benzerlerine iş çıkışlarında giderek şehirde tatilde gibi hissedecekler. Böylece tatil sonrası sendromunu da yaşamamış olacaklar.
l Tatil sonrası şehre uyumu artırmak için tatilin son günü yerine bir-iki gün önce dönün. İşe gitmeden bir gün önce sabah dışarıda güzel bir kahvaltı yapın. Parmak arası terlikler, şort veya askılı kıyafetlerle sahilde yürüyün. Sevdiklerinizle parkta çimlere uzanın, akşam bir açık hava sinemasına gidin. Kısacası şehri tatil köyüne dönüştürerek de tatil dönüşü sendromu önlenebilir.
“İşyerinde tatil anlarını anlatmak işe uyumu artırır”
l İşe adaptasyonu artırmak için tatilden dönülen ilk haftayı çok yoğun tempoda planlamak yerine biraz daha esnek bir program tercih edilmeli. Özellikle önemli toplantıları ya da görüşmeleri ilk günlerde yapmamaya özen gösterin. İşyerinde kısa molalar vermek ve tatil anılarını iş arkadaşlarıyla paylaşmak da işe uyumu artırır.
l Spor ya da düzenli egzersiz yaparak vücudunuzda beynin haz merkezleri ile doğrudan bağlantılı olan endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayabilirsiniz. Endorfin kendinizi daha mutlu ve daha iyi hissetmenizi sağlayarak tatil sonrası sendromuna karşı direnç oluşturacaktır.
“Muz, süt, ceviz üçlüsünü birlikte tüketmek mutlu eder”
Dilara Koçak (Uzman Diyetisyen)
l Besinler ilaç gibidir, beyin biyokimyasını etkileyerek keyif ve mutluluk verebilir. Doğru besinler kişiyi tatil dönüşünde, bunalıma ve sıkıntılı ruh haline sokacak duygusal strese karşı daha dayanıklı yapabilir.
l Günde 40 gram bitter çikolata (yüzde 70 kakao içeren) yemenin kişileri mutlu ettiği pek çok çalışmayla kanıtlandı. Ayrıca içeriğinde önemli oranda polifenol olduğu için kalp hastalıklarına ve kansere karşı da koruyucu etkisi var.
l Muz, süt ve ceviz üçlüsünün birlikte tüketilmesi mutluluk hormonunuzun artırılmasını ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Diyet yapanlar da mutlu olmak ve iyi hissetmek için bu üçlüden faydalanabilir. Ayrıca şöyle
bir tarif de verebilirim: Bir bardak süt, bir muz, üç ceviz, tarçın, bir tatlı kaşığı keçiboynuzu unu, bir çay kaşığı vanilya ve bir yemek kaşığı yulafı blendırda karıştırarak size mutluluk verecek bir içecek hazırlayabilirsiniz.
“Demir eksikliği mutsuzluk ve yorgunluk hissi yaratabilir”
l Mutsuzluk ve yorgunluk hissi demir eksikliğinden de kaynaklanabilir. Kuru üzüm ve kuru erik gibi kurutulmuş meyvelerin, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı etin demir içeriği yüksek, dolayısıyla bunlar tüketilmeli.
l Londra Psikiyatri Enstitüsü’nün yürüttüğü bir çalışmayla dondurma yemenin beynin keyif bölgelerini harekete geçirdiği ortaya çıktı. Bu sıcak yaz aylarında hem serinlemek hem daha iyi hissetmek için dondurma yenebilir.