Prof. Dr. Taner Damcı, “Kaslarımızın içindeki enerji trafoları olan mitokondrilerimizin çoğalması, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor ve hastalık riskimizi azaltıyor. Sağlıklı yaşlanmanın sırrı mitokondrilerimizde gizli” diyor.
Eylül ayı “Sağlıklı yaşlanma ayı” olarak biliniyor. Gerçekten de sağlıklı yaş almaya karar vermek için hiç de fena bir başlangıç sayılmaz. Yıllarca her eğitim-öğretim dönemine yeni kararlarla başladık. İş yerimizde sezonu yeni hedeflerle açtık. Ruh ve beden sağlığımız için neden yeni kararlar alıp hedefler koymayalım? “Bir Yol Var, Mindfulness ile Yaşam Biçimini Değiştirmek” ve “Koşuyorum Öyleyse Varım” kitaplarının yazarı, iç hastalıkları profesörü ve maraton koşucusu Taner Damcı bakın neler öneriyor.
Sağlıklı yaşlanmak Prof. Damcı’ya göre; beden fonksiyonlarımızı koruyarak, hayattan keyif alarak, aktif bir yaşam sürmek anlamına geliyor. Zamanla vücudumuzda değişimlerin olması kaçınılmaz gibi düşünülse de Damcı yaşın getirdiği etkileri azaltmanın mümkün olduğunu söylüyor. Bunun kanıtlanmış en iyi yönteminin de “Daha hızlı tempoda daha fazla hareket etmek” olduğunu anlatıyor: “Biz ne kadar hızlı ve çok hareket edersek vücudumuzun oksijen kullanma kapasitesi o kadar artıyor. Kaslarımızın içindeki enerji trafoları olan mitokondrilerimiz de o ölçüde çoğalıyor. Bu da yaşlanma sürecini yavaşlatıyor ve hastalık riskimizi azaltıyor. Yani sağlıklı yaşlanmanın sırrı mitokondrilerimizde gizli...”
Egzersiz şiddetinizi yavaş yavaş artırın
Damcı yaşla kaslarımızın da küçülmeye başladığına dikkat çekiyor ve sağlıklı yaşlanmak isteyenlere kendilerini zorlamadan ağırlık egzersizleri yapmalarını öneriyor. Bunun diyabetten korunmanın bir numaralı yolu olduğunu söyleyen Damcı, kalp damar hastalıklarından ve kanserden de aynı yöntemle korunabileceğimizi iddia ediyor. Koşunun çok iyi bir spor olduğunu da anlatan Damcı “Ancak alışkın değilseniz hemen başlamak riskli. Herkes kapasitesine göre egzersizinin şiddetini yavaş yavaş artırmalı” diye uyarıyor. Damcı, yemeğe yan anlamlar yüklemekten kaçınmamız gerektiğini de belirtiyor. “Mesela kötü bir duygudan kaçmak için tatlı yemeyin, acıktığınız için yiyin ve doyduğunuzda kendinizi durdurun” diyor.
YAŞADIKÇA ÜRETİN
Sağlıklı yaş almanın olmazsa olmazlarından birinin yaşadıkça üretmek olduğunu vurgulayan Damcı “Batıda bir genel müdür emekli olduktan sonra garson olarak çalışabiliyor” diyor. Hobilerimize vakit ayırmak, sosyal etkileşimleri artırmak, sosyal projelere katkı sağlamak ve iyilikler yapmak da sağlıklı yaş almanın yöntemleri arasında yer alıyor.
Mindfulness ile stresten arının
Prof. Damcı “Sağlıklı yaş almak isteyenler stresle baş etmeyi öğrenmeli. Bunun için mindfulness (bilinçli farkındalık) tekniğinden yararlanabilirler. Mindfullness’ta bu ana ait bir kavramı seçerek onu, ana bağlanma çıpası olarak kullanıyoruz. Mesela kişinin nefesine veya dış çevredeki seslere odaklanması kişiyi bu ana çekiyor. Böylece kişi geçmişe ait hesaplaşmalarından ve geleceğe dair kaygılarından kurtuluyor. Stresini azaltıyor” diyor.