Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uzmanlardan Kurban Bayramı’nı en sağlıklı şekilde geçirebilmek için nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrendik

Kurban Bayramı kapıda. Bu da birçoğumuz için bol bol et yiyeceğimiz günlerin iyice yaklaştığı anlamına geliyor. Biz de uzmanlara bayramı en sağlıklı şekilde geçirebilmek adına etleri nasıl marine edip pişireceğimizden yanında sindirimi kolaylaştırmak için neler yememiz, içmemiz gerektiğine kadar tüm sorularımızı sorduk. Yağ yakımını artıran baharattan hazmı kolaylaştıran içeceklere kadar her şeyi öğrendik.

Haberin Devamı

“Eti alkali bir karışımda marine edin”

Uzm. Dr. Özgür Şamilgil (İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü)

- Eti en sağlıklı şekilde tüketebilmek için buğulama şeklinde veya fırın, güveç gibi düşük ısıda uzun sürede pişirmeliyiz çünkü bu yöntemlerde 100 dereceden fazla ısı elde etmeyiz. Bu da etin besin değerini korur. Oysa yağda kızartma yönteminde ısı 200 dereceye kadar çıkıyor. Yüksek ısı ise etteki proteinin bozulmasına, yaşlanma karşıtı kanser savar antioksidan maddelerin işlevsiz hale gelmesine yol açıyor.

- Yüksek ısı etteki yağı kansere yoy açan moleküllere dönüşmesine neden oluyor. Bu nedenle en sağlıklı seçenek olarak önerdiğimiz taş baskı, soğuk sızma zeytinyağının bile yemek pişmeden önceki son 5-10 dakika içinde eklenmesini öneriyoruz.

- Et asidik özellikli bir besin olduğundan bu asitliği dengelemek için etin pişirilmeden önce alkali bir karışımda marine edilmesi tavsiye ediliyor. Örneğin eti pişirmeden beş dakika önce kırmızıbiber, karabiber, sarımsak, biberiye, tarçın, zencefil, limon veya sirkeyle marine etmek iyi bir tercihtir. Sirke içindeki yararlı bakterilerle etin sindirimini de kolaylaştırır. Kırmızıbiberse metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını artırır. Etin yanında alkali değeri yüksek koyu yeşil yapraklı ve kırmızıya yakın sebzeler tüketmek de etin asidik özelliğinin dengelenmesi açısından oldukça faydalıdır.

“Yanan bölümler yenmemeli”

- Sıcak havalara denk gelen bayramlarda ızgara yöntemi pikniklerde çok tercih ediliyor. Bu yöntemle pişirirken de kömür kor haline gelmeden etleri ızgaraya koymamaya dikkat edilmesi gerekiyor ki kömürdeki zararlı toksik maddeler ete geçmesin. Bir de ızgarayla kömür arasında en az 10 santim mesafe bırakmak gerekiyor ki ette yanıklar oluşmasın. Yanması engellenemediyse de etin yanan bölümlerini kesinlikle yememeli çünkü bu bölümler kanserojen hale gelir.

Haberin Devamı

- Etin pişmesini kontrol için etin suyunu kaybetmesine ve yağının kızgın ateşe damlamasına neden olduğundan ete çatal saplamaktan da kaçınmak gerekiyor. Etin ne kadar piştiğini anlamaya olanak sağlayacak özel termometreler var. Bu termometrelerde az pişmiş et için 60, orta pişmiş et için 75, iyi pişmiş et içinse 95 santigrat dereceyi görmeleri gerekir. Etin besin değerinin en iyi korunduğu sıcaklık ise 60 santigrat derecedir.

SAĞLIKLI BAYRAM TARİFİ

Hazımsızlık ve şişkinlik giderici içecek

Malzemeler

- 1 orta boy salatalık

- 3-4 kakule

- 1/2 demet dereotu

- 4-5 dal taze nane

- 1 su bardağı kefir veya probiyotik yoğurt veya yoğurt

Haberin Devamı

Hazırlanışı

Tüm malzemeleri rondo veya katı meyve sıkacağından geçirip bardakla servis edin.

“Eti salatayla dengeleyin”

Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu(Beslenme ve Diyetetik Uzmanı)

- Kurban Bayramında daha çok kesilen kurban etinden hazırlanan yemekler sunuluyor ve o etler piknikte ızgara, bahçede sac kavurma olarak hazırlanıyor. Tüm bu etler önceden yapılan bazlama, lavaş ve tandır ekmeği ile servis ediliyor. Bu menünün pilav, ve şekerli yiyeceklerden uzak durarak tüketilmesi gerekiyor.

- Et yemekleri ayran ve salatayla dengelenerek tüketildiği zaman zaten sağlıklıdır. Ayran ve salatayla eti dengelemek bireyleri mide yanması, gaz ve ishal gibi mide bağırsak sistemi rahatsızlıklarından da korur. Tabii sağlıklı diye bu öğünleri de abartmamalıyız. Sağlığını ve formunu korumak isteyenler bayramın geleneksel geniş sofralarının beraberinde getirdiği abartılı yeme sorununa dikkat etmeli.