Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu: “Sağlıklı besinler çocuğun okuldaki başarısını artırıyor, gelişimini destekliyor ve hastalıklara karşı direncini yükseltiyor”
kullarla birlikte beslenme sorunu sezonu da açıldı. Sabahın köründe kalkıp daha kendisine bile gelemeden servise
binen çocuklar, ne ara sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı kahvaltıyı yapacak? Okulda acıktığında yanında ne gibi sağlıklı atıştırmalıklar olmalı? Eve aç geldiyse o an ne yemeli? Ailelerin çocukların sağlıklı beslenmesi için merak ettiği tüm bu soruları İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı, Çocuk Beslenmesi Uzmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu’na sorduk.
“Çocuk güne kahvaltı kokusuyla uyanmalı”
l Okul dönemi çocukları genellikle şeker ve hayvansal yağları fazla; demir, kalsiyum, lif ve antioksidan besinleri yetersiz tüketiyor. Çocuklar aileleri ve yakınları tarafından da sık sık besleyici değeri olmayan, zararlı ürünlerle ödüllendiriliyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlıkları çocuklarda kabızlık, demir eksikliği anemisi, diş çürükleri ve obezite gibi sorunlara yol açıyor.
l Okul çağında sağlıklı ve dengeli beslenmek ise çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesini destekliyor, hastalıklara karşı dirençli kılıyor, bilişsel yeteneklerini geliştirerek başarılarını ve devamlılıklarını artırıyor.
l Bir araştırma okul çocuklarının yüzde 60’ının okula kahvaltı yapmadan gittiğini ortaya çıkardı. Çünkü ailelerde kahvaltı kültürü yok. Oysa çocuk mutlaka kahvaltı yapmalı, güne kahvaltının kokusuyla uyanmalı ve kahvaltıdan keyif almalı. Evden çıkmadan 10-15 dakikasını kahvaltıya ayırmalı.
“Süt ve yoğurt kolay taşınır ve besleyicidir”
l Okula giderken çocuğa mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar hazırlanmalı. Çocuk kantinde abur cubur yiyeceğine; taze veya kuru meyveler, fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler, kutu
yoğurtlar, evde hazırlanmış meyveli yoğurtları yemeli.
l Evde tam buğday unundan kekle bir bardak süt iyi bir ara öğündür. Havuç, salatalık, biber, kiraz domates kokteyli de peynirle veya yoğurtla ara öğün olarak yenebilir.
l Büyüme çağındaki çocukların kalsiyuma ihtiyacı var. Bunu süt ve yoğurttan alabilirler. İçlerindeki karbonhidrat enerji verir, protein çocuğun boyunu uzatır, kalsiyum kemiklerini güçlendirir, yağ da tokluk hissi verir. Sütle yoğurt hem besleyicidir hem de taşınması kolaydır.
“Yemeği çocuğunuzla birlikte yapın”
l Çocukları yemeklerin sunumu, görselliği çok etkiler. Özellikle iştahsız çocuklarda yemekleri süslemek çok işe yarar. Aileler yemek hazırlarken yaratıcı olmalı. Örneğin çocuklar dilim keke pek ilgi duymaz ama cupcake şeklinde yapılırsa severek yerler.
l Çocuklar kendilerinin yapım sürecini katıldıkları yiyecekleri de çok büyük zevkle yer. Salatada domatesleri, salatalıkları çocuk kendi keserse
o salatayı yer. Böylece yemeğin içeriğine de çocukla birlikte karar vermiş olursunuz.
İştahı açılacak
Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu ve diyetisyen Gözde Aksoy’un hazırladığı bu tariflerle çocuğunuz eğlenerek yemek yiyecek
Ali Baba’nın çiftliği (Kahvaltı için)
Malzemeler
l 1 yemek kaşığı lor peyniri
l 1 üçgen şeklinde eritme peynir l 1 ince dilim kaşar peyniri l Yarım dilim tam buğday ekmeği l 6-7 kiraz domates l 3 siyah zeytin
l 4 halka havuç l 2 dilim salatalık l 2 dilim limon l 2-3 marul yaprağı l 2-3 dal dereotu
Hazırlanışı
Loru kaşıkla tabağın kenarına koyun. Çekirdekleri çıkarılmış zeytinlerden koyunun kafasını ve ayaklarını yapın. Kaşarı kurabiye kalıbıyla çam ağacı şeklinde kesin. Kalanını çay bardağı ile kesip yuvarlak bir dilim elde edin. Ekmekten iki yuvarlak dilim oluşturun. Birinin üzerine üçgen peyniri diğerine ise kaşarı koyun. Üçgen peynire karabiberden burun, çörek otundan gözler, havuçlardan kulak yapıp fareye benzetin. Yuvarlak ekmek ve kaşarın üzerine salatalık dilimini, onun üzerine yarım bir domatesi koyun. Domatese çörek otlarını batırıp uğur böceğinin beneklerini yapın. Halka siyah zeytinlerden göz, şerit kesilmiş salatalık kabuklarından anten yapıp uğur böceğini tamamlayın. Limondan bir güneş yapın. Dereotu ve marul yapraklarının üzerine domatesleri serpiştirin.
Yoğurt sever havuçlar (İkindi ara öğünü olarak)
Malzemeler
l Yarım kase yoğurt l 1 yeşil elma
l 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
l 5 badem l 1 orta boy havuç
l 1 çay kaşığı toz tarçın
Hazırlanışı
Havucu soyduktan sonra üçe bölün. Elmayı ikiye bölün, yarısını küçük üçgenler şeklinde kesip uçlarına bıçakla şekil verin. Şekil verilen elma parçalarını havuçların tepelerine batırın. Kalan elmaları küp küp doğrayarak bardağın zeminine yerleştirin. Onun üzerine yoğurdu ilave edin. Bir kasede bademleri, tarçın ve yulaf ezmesini karıştırın. Yoğurdun üzerine de bu karışımı ekleyin. Ardından havuçları dikine yoğurda batırın.