Doç. Dr. Erdem Güven: “Saçı dökülen kadına saç ekim kliniklerinde doktor olmayan kişiler hemen saç ekiyor. Ancak ilk önce kadının saçının neden döküldüğü araştırılmalı. Kadının saç dökülmesinin altında yatan başka bir hastalığı olabilir”
Dünya Saç Ekim Derneği’nin geçtiğimiz ekim ayında San Francisco’da yapılan kongresine katılan İstanbul Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Güven saç ektiren kadın sayısında ciddi bir artış olduğunu söylüyor. O kongrenin bir gününün sadece kadınlarda saç ekimine ayrıldığını belirten Güven sorularımızı yanıtlarken, saçı dökülen kadının hangi hastalıklardan şüphelenmesi gerektiğini, saç ekim operasyonunun ne zaman yapılmasının uygun olduğunu ve bu işlem esnasında dikkat edilecek hususları anlattı.
Kadınlarda saç dökülmesinin en önemli sebebi nedir?
Kadınlarda saç dökülmeleri yüzde 80 östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Özellikle menopoz sonrası kadınlarda östrojen eksikliğine bağlı olarak saç telleri incelebiliyor ve saçlar dökülebiliyor. Bu kadınlara “Gel sana saç ekeyim” derseniz yanlış olur. Çünkü bu kişilere hormon tedavisi uygulandığında saçlarının gürleştiğini, parlaklaştığını, saç tellerinin kalınlaştığını ve dökülmelerin azaldığını görüyoruz. Bu nedenle saç dökülmesi olan bir kadında ilk önce saçın neden döküldüğüne bakılmalı.
“Saçları dökülmeyen kadınlar da estetik kaygılarla saç ektirebiliyor”
Saçı dökülen bir kadın östrojen eksikliği dışında nelerden şüphelenmeli?
Saç kaybı yaşayan kadın, demir eksikliği veya anemisi var mı diye mutlaka incelenmeli. Ülkemizde bu sorun çok yaygın. Eğer dökülmenin nedeni buysa demiri tamamladığınız zaman kadının saç dökülmesi duruyor ve saçları eski canlılığına kavuşuyor. Tiroid hormonu azlığı (hipotiroid) da saç dökülmelerine sebep oluyor. Bu durumda da tiroid hormonu normal düzeyine getirildiğinde dökülme duruyor. Saçı dökülen bir kadının çinko düzeyinde bir bozukluk veya yumurtalıklarında kist sorunu olup olmadığının da kontrol edilmesi gerekiyor.
Hangi durumlarda kadına saç ekimi yapılmalı?
Stresten kadınların saçı dökülebiliyor. Stres atılmış, üzerinden bir yıl geçmiş ve saç hâlâ çıkmamışsa saç ekimi önerilmeli. Hormon düzensizlikleri, anemi gibi altta yatan faktörleri düzeltmiş ama o sırada kaybettiği saçları yerine gelmeyen kadınlara da saç ekimi yapılır. Ayrıca saç çekme hastalığı olan, kaza geçirmiş, hamilelik sonrası kaybettiği saçları iki yıldır
geri gelmeyen ve uzun süre yoğun bakımda yatmış kişilerin saç köklerinde hasar ve saçlarında bölgesel açılmalar olabiliyor. Bu kişilere de saç ekimi öneriliyor.
Saç ekim operasyonunun riskleri var mı?
Saç ekimi uzman bir doktorla hastane ortamında yapıldığında riski düşük bir cerrahi işlem. Ama ülkemizde her yerde saç ekim klinikleri türedi. Buralar halk sağlığına ciddi bir tehdit oluşturuyor. Saç ekim operasyonunda saçta dış ortama açık geniş bir yara var. Kişi ameliyathane ortamında değilse AIDS, hepatit gibi kan yoluyla bulaşan bütün hastalıklara yakalanabilir. Ayrıca saç ekimlerinde içinde adrenalin bulunan lokal anestetikler kullanılıyor. Adrenalin kalp ritim bozukluklarına sebep olabiliyor. Bir hastamızda bu yan etki görüldü ve hastayı acilen yoğun bakıma indirdik. Hastanede değilseniz bu kişiyi kaybedebilirsiniz.
Kadınların günümüzde daha çok saç ektirmeye yönelmesinin nedeni ne?
Kadınları artık sosyal hayatta daha çok görüyoruz, bu sorun da görsellikle alakalı olduğu için eskisine nazaran daha çok rahatsız oluyorlar. Ayrıca kadınlar artık bu sorunun çözülebildiğini biliyorlar.
Bir de saç dökülmesi olmayan kadınlar da sadece estetik kaygılarla saç ekimi yaptırabiliyor. Örneğin Uzakdoğu’da bu nedenle kadın saç ekiminde çok ciddi bir artış var.
Neden Uzakdoğu’daki kadınlar?
Kongrede Japonya, Çin, Güney Kore, Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinden gelen doktorlar bu kadınlarda saç çizgisinin daha
geriden başladığını ve alnın açık göründüğünün söylediler. Bu kişilerde saç dökülmesi yok. Ama
bu kadınlar altın orana ulaşmak için saç ektirip saç çizgisini aşağı indirtiyorlar.
Saçı dökülen kadınlara tavsiyeler
* Şampuan ve saç kremlerinin yerine organik sabunları veya bebek şampuanlarını kullanın.
* Jöle ve diğer saç şekillendiricileri kullanmayı bırakın.
* Devamlı bone veya kep kullananlar bunların hava geçirgen olanlarını kullansın.
* Duş aldığınız su, çok sert ve kireçli ise yumuşatıcı filtreler kullanın.
* Saç diplerindeki kuruluğu önlemek için argan yağı kullanın.
Saç ekmenin iki yöntemi
Op. Dr. Hüseyin Kandulu (Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı)
Saç ekiminde iki temel yöntem bulunmaktadır. Birinci yöntem olan saç foliküllerinin çoklu transferinde, kişinin kendi saçı ense bölgesinden cerrahi operasyonla alınır ve istenen bölgeye nakledilir. İkinci yöntem olan saç foliküllerinin tekli transferinde ise cerrahi operasyonla kesim işlemi yapılmıyor. Motor yardımıyla ense bölgesinden saç telleri veya göğüs bölgesindeki kıllar tek tek alınarak açıklık olan bölgeye yerleştiriliyor. İkinci yöntem daha kolay ve elverişli olduğu için daha çok tercih edilse de kıvırcık saçlı kişilerde birinci yöntemi uygulamak gerekiyor. Açıklığı çok fazla olan hastalarda ise her iki yöntem birlikte uygulanıyor.
Kadınlarda saç ekimi uygulaması
* Günde 300 telden fazla saçı dökülen (kıyafetlerinin üstünde, uyandığında yastıkta, duştan sonra küvette çok fazla saç olan) kadınlara saç ekimi yapılıyor.
* Kadınlarda saç ekimleri genellikle dökülmenin en sık görüldüğü tepe bölgesinin ortasına yapılıyor.
* Kadınlarda sadece ön bölge açıksa tek seans ama açıklık önden tepeye kadar gidiyorsa iki seans uygulanıyor.
* İki seans arasında en azından altı ay olması gerekiyor. Seanslar ortalama altı saat sürüyor.
* Kişinin saç açıklığına bağlı olarak 3 bin 750-10 bin arası saç kökü nakli yapılabiliyor.