Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2. Ulusal Medikal Estetik Kongresi’nde cilt yaşlanmasına yol açan faktörlerden lekelere kadar pek çok sorunun çözümü için daha etkili yeni teknik ve uygulamaların geliştirildiğini öğrendim

Medikal estetikte trendler

Geçtiğimiz hafta 2. Ulusal Medikal Estetik Kongresi’ne katıldım. Birçok kongreyi takip ettiğimden bilim alanının gelişme hızı bakımından hemen zihnimde bir karşılaştırma yaptım. Sonuç ne mi oldu? Medikal estetik konusu hızlı hem de çok hızlı gelişiyor. Elbette günümüzde alana yönelik talebin ciddi şekilde artmış olmasının da bu gelişmede payı büyük. Talep oldukça araştırmalar çoğalıyor. Bu da mevcut sorunlara daha iyi çözümler sunan yeni uygulamaları ve ürünleri beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Kongrede dünya genelinde medikal estetik uygulamalarının yüzde 90 oranında arttığını öğrendim. Uzmanlar bu çılgınca artışı günümüz trendleriyle birlikte değerlendirdiğinde artış anlamlı geliyor. Düşünsenize artık her anımızı sosyal medyada paylaşmak yaşam biçimimizin bir parçası halini aldı. Hem kendimizi daha çok görüyoruz. Hem de başkaları bizi… Bu durum, insanlığın var oluşundan beri ona eşlik eden beğenilme arzusuyla birleştiğinde beynimize sürekli “daha güzel görünmelisin” sinyalinin gitmesine yol açıyor. Daha genç ve güzel görünmek için yapılan estetik uygulamaların yüzde 70’inin yüz üzerinde yapılıyor olmasında ise elbette son yılların selfie trendi büyük rol oynuyor. Sosyal normlardaki değişim medikal estetik uygulamalarının yaşını da düşürüyor. 23 yaşında yüz gerdirme ameliyatı, 18 yaşında botoks yaptıran, 16 yaşında silikon taktıran korkutucu örnekler var. Plastik Cerrah Op. Dr. Umut Topal bu uygulamaların yaş limitleri olduğunu söylüyor ve “Silikon 20 yaşından, botoks 30 yaşından önce yapılmamalı. Yüz germe ise en erken 40 yaşından sonra yapılmalı” diyerek uyarıyor. Topal gelişmiş ülkelerde olduğu gibi estetik uygulamalar öncesinde hastaların psikiyatristler tarafından değerlendirilmesi gerektiğini de söylüyor.

Merdiven altı tehlikesi

Kongrenin ve Medikal Estetik Derneği’nin (MESTDER) Başkanı Dr. Devrim Gürsoy medikal estetik uygulamalara yönelik talep artışının merdiven altı uygulamaları da artığından yakınıyor. Dudağa dolgu yerine sanayi silikonu koyanlar, botoks için Botulinum toksin yerine “at dopingi” kullananlar olduğu gibi saç ekimi yapan kaportacı bile varmış. Daha da vahimi illegal estetik uygulamalar, Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Medikal Estetik Hekimlerinin yaptığının yedi katı kadar fazlaymış. Bu işlemlerin kanser riskini artırma, gözde körlük, yüzde çürüme gibi çok ağır sonuçları oluyormuş. Siz siz olun Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği uzmanlar dışında kimseye bir uygulama yaptırmayın.

Haberin Devamı

“Tek seansta leke tedavisi”

MESTDER Genel Sekreteri ve Medikal Estetik Hekimi olan Dr. Ayşegül Girgin teknolojik gelişmelerin medikal estetik uygulamaları büyük ölçüde etkilediğini anlattı. Girgin eskiden 10-15 seansta tedavi ettikleri lekeleri, yeni cihazlar olan Thulium lazer veya Pico lazerle tek seansta bile tedavi edebildiklerini, plazma enerjisi ile akne izlerinde çok daha başarılı sonuçlar aldıklarını anlattı. Hyalüronik asiti artık amber taşından elde edilen süksinik asit ile birlikte vererek, cilt yenileme hızını ciddi şekilde artırabildiklerini de Girgin’den öğrendik. Girgin “Artık cilt gençleştirmede kullandığımız iğnesiz uygulamalar, gözaltı torbalarını yok etmek için yararlandığımız cerrahi dışı işlemler var” diyerek riskli ve korkutucu işlemlerin başarılı seçeneklerinin çoğaldığının altını çizdi.