Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İleri yaşlarda hamilelik ve anneliğe son yıllarda daha çok rastlanır oldu. Bu deneyimi yaşayan ünlü sanatçılar ne hissettiklerini anlatırken, uzmanlar da durumu değerlendirdi

Bu ay başında 29 yaşında bir kızı olan 47 yaşındaki modacı Esin Maraşlıoğlu’nun ikinci kez anneliğe hazırlandığını, 1.5 aylık hamile olduğunu öğrendik. Aynı ay bir kız çocuğu olan, 39 yaşındaki şarkıcı Ebru Gündeş’in de iki aylık hamile olduğunu, kendisine de sürpriz olan bu hamileliğinden büyük mutluluk duyduğunu okuduk. Biz de ileri yaşta hamilelik deneyimini yaşamış Füsun Demirel ve Yeşim Salkım ile bu konuyu konuştuk. Uzmanlara da “geç yaşta” hamile kalmanın risklerini ve avantajlarını sorduk.

Haberin Devamı

İleri yaşta hamileliğin artıları ve eksileri...

Füsun Demirel

“Eğer şansım olsa yine doğum yapmak isterdim”

“Yalan Dünya” dizisinin Servet’i Füsun Demirel 2008 yılında,
50 yaşındayken ikiz bebekleri Mehmet İlkem ve Aslı Senem’i dünyaya getirmişti.
* Her kadın anneliğin ve doğumun olması gereken yaşta gerçekleşmesini ister ama çeşitli sebeplerle bu gecikebilir. Ben anneliği ileri yaşta tattım. Çok farklı ve özel bir duygu. Doğum tüm hücreleri yenileyen, yeniden bir doğuş gibi...
* Düşünsenize 50 yaşına kadar çocuklu bir dünyayı bilmiyorsunuz. Bir anda 50 yaşında hayatının merkezine yerleşen iki çocuk var. Çocuklarımla şimdi hayatı yeni baştan yaşıyorum ve dünyaya çok daha farklı bakıyorum.
* Ayrıca, doğumla birlikte cildiniz güzelleşiyor, üzerinize bir hoşluk hali geliyor. Bu da psikolojinizi iyileştiriyor. Hatta şansım olsaydı yine doğum yapmak isterdim. Anneliği tatmak isteyen tüm kadınlar hangi yaşta olurlarsa olsunlar fırsatı kaçırmasınlar. Artık tıp çok gelişti ve çok farklı
yolları var.

“Çocuklar sizi daha diri ve genç tutuyor”
* Çocuklar enerjinizi de artırıyor. Sabah kalkardım; “ah oram ağrıyor, belim tutmuyor” falan derdim. Şimdi çocuklarımın bana ihtiyacı var duygusuyla ayaklandığınız için ne ağrınız kalıyor ne de başka bir şey. Bu da sizi daha diri ve genç tutuyor.
* Genç anneler daha çok kariyerleriyle uğraşıyor. Ama ileri yaşlarda kadınlar kariyerlerini planlamış, yaşamlarını rayına oturtmuş oluyor. Hayatının
oradan sonrası anneliğe kalıyor.
* Ancak çocuk ile anne arasında büyük bir yaş farkı ortaya çıkıyor. Bu da annenin gelecekle ilgili endişeler duymasına sebep olabiliyor. “Çocuğumun ilerleyen yaşlarını göremezsem” veya “Çok yaşlanır da ona enerji olarak yetişemezsem” gibi...
* İleri yaştaki anneler hamilelik ve doğum sürecinde de kaygılar mutlaka duyacaktır. Ama tıp artık o kadar ilerledi ki neredeyse riskler sıfıra indi..

Haberin Devamı

İleri yaşta hamileliğin artıları ve eksileri...

YEŞİM SALKIM

“Her kadın bunu denemeli”

Yeşim Salkım 1990 yılında ilk kızı Gizem’i doğurmuştu. Tam 21 yıl sonra 2011’de, 42 yaşındayken ikinci kızı Ada dünyaya geldi. Ada şimdi 2.5 yaşında...
* 40’ından sonra anne olmak yeniden tazelenmek ve yenilenmek gibi geliyor. Doğum sonrasında kendini çok daha dinç ve sağlıklı hissediyorsun. Sanki yeniden doğmuşsun gibi yaşamaya başlıyorsunuz.
* Anne olduğunuzda kendinize daha iyi bakıyorsunuz. 40’ından sonra anne olmak bir kadın için çok faydalı. Eğer olabiliyorsa her kadın bunu denemeli. Şimdi geriye dönsem hiç tereddüt etmeden yine aynı kararı veririm.

Haberin Devamı

“Olumsuzluklara odaklanmadım”
* Türkiye’de hep erken yaşta hamilelikler konuşulurdu. Ama artık ileri yaşta hamilelikler konuşulur oldu. Bu da kadınların cesurca davranması, hamilelikten korkmaması, aradaki yaş farkını önemsememesi sonucunda oldu.
* Tabii riski de yok değil. Hamilelik ve doğum sırasındaki riskler ileri yaşta hamilelikte artıyor. Benim Akdeniz anemisi taşıyıcılığım olduğundan, kanım azdı ve daha fazla risk taşıyordum. Ancak risklere ve olumsuzluklara hiç odaklanmadım.

"Genç annelikte daha çok ‘keşke’ oluyor”
* Gençken daha aktif ve hareketli oluyorsunuz. Ama o enerjiyi başka yerlere harcayıp çocuğunuzu ihmal edebiliyorsunuz. İleri yaşlarda düzeniniz oturuyor, kafanızdaki her şey netleşiyor. Neye ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini belirlemiş oluyorsunuz. Genç annelikte daha çok “keşke” oluyor ama ikincide hiçbir anı kaçırmak istemiyorsunuz. Çünkü çocuğunuzun her şeyden değerli olduğunun farkına varıyorsunuz.
* Yaşlanınca ne olacak diye bir kaygım yok. Anın keyfini çıkarıyorum.

İleri yaşta hamileliğin artıları ve eksileri...

BİRİ 39, BİRİ 47 YAŞINDA HAMİLE KALDI

39 yaşındaki şarkıcı Ebru Gündeş 2 aylık hamile olduğunu açıkladı.

Ağustos ayı başında 47 yaşındaki ünlü modacı Esin Maraşlıoğlu’nun 1.5 aylık hamile olduğunu öğrendik.

“40’lı yaşlarda gebe kalıp doğum yapabilen kadınlar biyolojik olarak daha genç kalır”

Prof. Dr. İbrahim Bildirici (Acıbadem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Perinatolog)

* İleri yaştaki kadınların da sağlıklı bir bebek dünyaya getirme oranı yüksek. Ancak ileri yaşla birlikte düşük riski artıyor. 20’li yaşlarda bir kadının düşük riski yüzde 15-20 iken, 30’lu yaşların ortasında bu, yüzde 30’ları buluyor. 40-45’li yaşlara gelindiğinde ise düşük riski yüzde 35-40’a kadar yükseliyor. Özellikle ilk 12 hafta düşük riski açısından çok kritik.
40’tan sonra hamile kalan kadınlar 100 yaşına dek yaşayabilir
* Araştırmalar 40’lı yaşlarda gebe kalıp doğum yapabilen kadınların biyolojik olarak daha genç olduğunu da gösteriyor. Çalışmalara göre; 40 yaş ve üzerinde doğal yoldan hamile kalabilen ve doğum yapan kadınların 100 yaşına kadar yaşayabilme potansiyeli daha yüksek. Ayrıca bu kadınlarda diyabet, kanser, obezite ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına da daha az rastlanmış.

Yüzde 60 normal doğum yapıyor
* İleri yaşta gebelikte erken doğum, düşük bebek ağırlığı, anne karnında bebek kaybı, kromozom anomalileri, gebelik tansiyonu ve gebelik şekeri riskinde artış, normal doğum performansında düşme ve sezaryene gereksinim, doğum sonrası kanamada artış ortaya çıkabiliyor.
* Normalde yüz kişiden 10’u erken doğururken, ileri yaşlarda bu oran yüzde 15’e çıkıyor. Kanama 100 gebeden 1-3’ünde görülürken, ileri yaşlarda oran yüzde 5’e yükseliyor. 20’li yaşlardaki kadınların yüzde 20’si sezaryenle doğum yaparken, 40’lı yaşlarda oran yüzde 40-45’e yükseliyor. Bakın, sezaryen ihtimali artıyor ama yüzde
60 normal doğum yapıyor.

41 yaşından sonra gebelik ihtimali düşüyor
* Yumurtalık rezervi özellikle 35 yaşından sonra gittikçe azalır ve yumurtaların kalitesi bozulmaya başlar. 37 yaşından sonra gebelik olasılığı azalıyor. 41 yaşından sonra ise gebelik ihtimali dramatik bir şekilde düşüyor. Bu nedenle anne olmayı ileri yaşa erteleyen kadınlar öncelikle yumurtalık rezervlerine baktırmalılar.

“35 yaşından sonra down sendromlu çocuk doğurma riski katlanarak artar”

Prof. Dr. Hilal Mocan (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

* 35 yaşından sonraki gebeliklerden doğacak çocukta kromozomlarla ilgili sorunlar oluşma riski katlanarak artar. 20 yaşında her bin doğumdan 1.9’u, 35 yaşında her bin doğumdan 5.2’si, 40 yaşında her bin doğumdan 15.2’sinde kromozom hastalıkları oluşuyor. Bu hastalıkların en bilinen örneği de down sendromlu çocuklardır.
* Yaş ilerledikçe erken doğum, geç doğum, dış gebelik, çoğul gebelik (ikiz-üçüz), bebeğin anne karnında gelişme geriliği, bebekte kalp hastalıkları, diyabet ve nörolojik sorunlar artıyor.
Stresten ve sigaradan uzak durulmalı
* İleri yaş gebeliğe bağlı plasenta yeteri kadar besleyemeyebiliyor. Buna bağlı çocuk oksijensiz kalabiliyor veya iyi beslenemeyip zayıf doğabiliyor. Anne o durumda kendini yiyip bitiriyor, “Ben çocuğumu iyi besleyemedim” diye. Ya da çocuk erken doğup prematüre olabiliyor. Bu durumda da yoğun bakım riski katlanarak artıyor.
* Biz 35 yaşından sonraki gebelikleri çok istemiyoruz. Ama artık çalışan kadın oranları arttı ve buna bağlı olarak 35 yaş sonrası doğumlarda çok ciddi artış var.
* İleri yaş anne adaylarının stresten uzak durması, iyi beslenmesi, sigara ve alkolü bırakması bebek için çok önemli.

“Doğru bildiğimiz yanlışlar kadını korkutuyor”

Uzman Psikolog Neşe Karabekir (Hamile ve Doğum Psikologu / İstanbul Doğum Akademisi)

* İleri yaş ile 35 yaş üstü anlatılıyor ama bu “ileri yaş” lafı da kadın psikolojisi üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Artık kadınlar kariyer yapıyor veya olgunlaşma yaşlarını bekliyor. Dolayısıyla gebelik yaşı daha ileriye atılmış oluyor.

Korkularından arınmalı
* “İleriye atılmış hamileliklerde normal doğum yapılamaz, mutlaka sezaryen olunmalıdır”, “doğum sonrası depresyonlar daha da artar”, “hamilelik daha zor geçer” gibi doğru bildiğimiz yanlışlar var. Bu yanlışlar kadını korkutuyor. Bu korkulardan arınması da kadının doğru bilgilendirilmesi ve doğuma hazırlık eğitimleri almasıyla mümkün.
* 40-45 yaşından sonra gebelikte sağlıkla ilgili riskler oransal olarak artıyor ama bu noktada da neye konsantre olacağınız çok önemli. Anne olumsuz verilere odaklanıp negatif şartlanır ve strese girerse bebek de bundan olumsuz etkilenir.