Modeller üzerinde kalp masajı hatta robotik cerrahi... Acıbadem Üniversitesi’ndeki ileri düzey simülasyon ve eğitim merkezindeki modeller adeta canlı; nefes alıyor, ışıkta gözbebekleri küçülüyor, ilaçlardan etkileniyor
Geçtiğimiz hafta bir kalp masajı yaptım, bir de kanamayı durdurdum. Yok yok merak etmeyin gerçek insanlar üzerinde değil ama insana çok benzer tepkiler veren modeller üzerinde... Acıbadem Üniversitesi’nin ileri düzey simülasyon ve eğitim merkezinde... CASE 5 bin metrekelik çok büyük bir alan. Merkezdeki modeller üzerinde doğumdan tutun en ileri düzey robotik ameliyatlara kadar her şeyi yapmak mümkün. Burayı gezerken bana Acıbadem Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Şahin ve Genel Sekreteri Dr. Hasan Kuş da eşlik etti. Ekim ayında açılan merkez şu anda alanında dünyadaki üç yerden biri. Bugüne kadar 5 bin 203 kişi CASE’de eğitilmiş.
CASE’in birinci bölümü olan Klinik Simülasyon Eğitim Merkezi’nden Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri yararlanabiliyor.
“Artık hastayla karşılaşınca elleri titremiyor”
Burada öğrenciler hastayla karşılaşmadan önce modeller üzerinde pratik becerilerini ve acil durumlarda kriz yönetme yeteneklerini geliştirebilsinler diye çeşitli alanlar hazırlanmış.
Merkezi gezerken ilk durağımız poliklinik. Burada iğne yapmayı öğreniyoruz. CASE Direktörü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Aksoy “Artık öğrenciler bilgisayara bağlı yapay bir damar üzerinden bunu öğreniyor.
El becerileri çok gelişiyor
ve hastanın önünde elleri titreyerek ampul kırmıyorlar, özgüvenli duruyorlar” diyor.
Bir sonraki durağımız kaza yeri ve ambulansın olduğu bölüm. Bu alanda yoğun
stres altında müdahaleyi öğretmeyi amaçlıyorlar.
Ameliyathaneye geçince elimi yatan modelin ağzına yaklaştırıyorum ve nefes
alıp verdiğini hissediyorum. Gözüne ışık tutunca gözbebeklerini küçültüyor.
Bu model 200’e yakın ilacı tanıyor, üstelik hangi dozda verdiğinizi de algılıyor. Biz kasları felç eden bir kas gevşetici veriyoruz. Modelin hızla nabzı yavaşlıyor, solunumu azalıyor. Neyse ki görevliler hastayı tekrar hayata nasıl döndüreceğimizi gösteriyor. Modelin kalbini de durduruyoruz. Öğrendiğim kadarıyla, hastayı elektroşokla hayata döndürüyorum.
Merkezde çocuk modeller de var
Ameliyathanede gelişmiş modelin çocuk versiyonunu da görüyoruz. O sırada merkezde neler yapıldığından konu açılıyor. Rektör Şahin “Bir anestezi uzmanı 30 yılda bir karşılaşabileceği bir vakayla burada karşılaşıyor” diyor. “Burada vakayı görüp anında nasıl müdahale edeceğini deneyimledikten sonra ileride bir hastanın hayatını kurtarabilecek.”
Sonraki durağımız ise acil servis bölümü. Burada kalp krizi geçirmiş, astım krizine girmiş veya trafik kazası geçirmiş gibi tüm hasta simülasyonları yaratılabiliyor.
Kameralar baştan sona her şeyi kaydediyor
GEZDİĞİMİZ yerlerden biri de doğum odası. Kanamalı doğumlar, ters gelen bebekler veya geç doğumlarda karşılaşılabilecek sorunlar gibi tüm vakalar doğum odasında örneklenebiliyor. Doğum da tamamen
gerçek akışındaki gibi gelişiyor. Epey bir deneyimden sonra Klinik Simülasyon Eğitim Merkezi’nin son alanı olan geri bildirim odasına geliyoruz. Baştan
sona ne yaptıysak kameralar anbean
her şeyi kaydetmiş. Burada önce “Kendinizi eleştirin” deniyor. Sonrasında hocalar doğru ilacı doğru dozda verip vermediğinizden yüz ifadenize kadar yaptığınız her şeyi değerlendiriyor.
Yanlış bir hareket büyük bir kanamaya sebep olabiliyor
CASE’in ikinci bölümü olan İleri Düzey Endoskopik ve Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi öğrencilerden çok, alanında uzmanlaşmış doktorlara hitap ediyor. Bu bölümde çok yetenekli cihazlar var. Gelişmiş bir laparaskopi cihazı ile simüle safra kesesi ameliyatı yapıyoruz. Organları tüm ayrıntılarıyla görüyor hatta organa aletle değdiğimizi bile hissediyoruz. Yanlış bir hareketle kanamaya sebep oluyoruz. En iyisi hastayı öldürmeden bu bölümü geçmek.
Şimdi cihazda başarıyı yakalamış uzmanlar için gerçek hayvanlar üzerinde ameliyatların yapıldığı alandayız. Bu bölüm cerrahların yeteneklerini artırmasını sağlıyor. Sonrasında da ameliyatlarda en ileri teknolojiyi sunan Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi’ndeyiz. Şahin bu eğitimin Avrupa’da sadece Strazburg’da ve Türkiye’de de yalnız bu merkezde verildiğini belirtiyor. Temel ve ileri düzey robotik cerrahi eğitimlerine yurt dışından uzmanlar da katılıyormuş.
Son olarak anatomi laboratuvarına giriyoruz. Laboratuvardaki Amerika’dan ithal edilen taze donmuş insan kadavraları; diz atroskopisi, kafa içinde endoskopik sinüs cerrahisi gibi uzmanlık eğitimlerinde kullanılıyor. Şahin “Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi uzmanlık eğitimleri; teorik eğitimin ardından cihazlarla eğitim, sonrasında hayvan ve en son insana geçecek şekilde standardize edilmeli” diyor.