Uzmanlar uyarıyor: Güzelleşmek için kullandığınız kozmetik ürünlerde ve makyaj malzemelerinde sağlıklı olanları tercih etmiyorsanız risk altındasınız
Kadınlar için güzel görünmek çok önemli, bu nedenle kozmetik ürünlerin ve makyaj malzemelerinin kriz ortamlarında bile tüketimi azalmıyor. Peki ama kullanılan ürünler gerçekten güvenilir ve etkili mi? Ne yazık ki bu sorunun cevabı “evet” değil! Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun bu yılın ilk üç aylık döneminde yaptığı 336 kozmetik ürün incelemesinde, 170 ürünün “teknik düzenlemeye aykırı”, 138’inin ise “güvensiz” olduğu belirlendi. Mayıs ayında açıklanan bu bilgi birçok kadının ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Biz de uzmanlara kozmetik ürünlerde ve kalıcı makyaj uygulamalarında, güvenilir olmayan durumların nelere yol açabileceğini ve güvenilir ürünler için nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk.
“Kremden kanser olabilirsiniz”
Doç. Dr. Emek Kocatürk (Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu)
- Cildimiz için kullandığımız ürünler, eğer sağlıksız maddeler içeriyorsa tahrişlere, kızarıklıklara ve aknelere yol açabilir. Bunlar ileride sedef ve egzama gibi inflamatuvar deri hastalıklarına da neden olabilir. Kremden ne olabilir diye düşünürken, içeriğindeki zararlı maddelerden dolayı cilt kanseri bile olabilirsiniz.
- Derimizde kan damarları vardır ve bu nedenle sürülen kozmetik ürünlerin içeriğindeki zararlı maddeler, kan dolaşımına katılarak tüm vücudumuzu etkileyebilir.
- Özellikle hamileler, bebekler ve çocuklar çok daha büyük risk altındalar. Denetimlerde pişik kremlerinde bile güvenli olmayan ürünler bulunmuş. Hamilelere güneş kremi olarak sadece mineral filtreleri olanları öneririz.
- Merdiven altı üretilen ürünlerden uzak durmazsak güzelleşeceğim derken çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliriz.
“Kozmetik ürün çöplüğüne dönmüştük”
Prof. Dr. Özgen Özer (Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı ve Kozmetoloji Bilim Dalı Başkanı)
- Ülkemiz kozmetik ürün çöplüğüne dönmüştü. Sağlığı tehdit eden merdiven altı üretilen ürünler ve yurt dışından ne olduğu bilinmeden getirilen ürünler tüketici sağlığını tehdit ediyordu. Bu nedenle de Sağlık Bakanlığı bu durumu kontrol altına almak istedi ve son iki yılda çok sayıda kılavuz çıkardı. Ayrıca kozmetik ürünler için iyi üretim koşulları kuralları getirildi. Ama çok sayıda firma ve çok sayıda ürün var. Bakanlık da tüm bu ürünlere, firmanın bildirimini doğru kabul ederek onay veriyor. Ancak ürün pazara sunulduktan sonra yapılan rutin kontrollerde, üründe yasaklı bir maddeye rastlanırsa veya ürünle ilgili şikayet bildirilirse analizler yapılıyor. Analiz yapılmadan da ürünün ne kadar güvenilir olup olmadığını ne yazık ki anlamak mümkün değil.
- Firmaların güvenlik verilerini sunmaları zorunlu olmasına rağmen, bir firma “Ben şu maddeleri koydum” diye beyan ettiği halde, ürünü beyan ettiği maddelerin dışında sağlığa zararlı maddeler de içeriyor olabilir. Bunu ürün pazara sunulmadan önce denetleyecek, analizlerini yapacak bir işleyiş mekanizması yok. Ne yazık ki tüketicinin de güvenilir ve doğru ürünü anlayabileceği bir gösterge, etiket, şekil, kutu yok. Bu nedenle kalitesinden ve güvenilirliğinden emin olduğumuz markaları kullanmak gerekiyor. Eczanelerde bulunan dermokozmetik ürünlerin hepsi analizleri yapılmış ürünler olduğundan, en güvenilir ve en etkili ürünler olarak eczane ürünlerini öneriyoruz.
“Ağır metalleri kullanabiliyorlar”
Doç. DR. Rengin Yılmaz (Almanya Kozmetik Federasyonu’na bağlı Lamedin Bildungsakademie eğitimcisi)
- Kalıcı makyajda mikro iğneler yardımıyla doku altına pigment yerleştiriyoruz. Pigmentlerle doğal olarak renkleri yerine koyuyoruz. Ancak kalıcılık süresini uzatabilmek adına pigmentlerin içerisine nikel gibi ağır metaller koyabiliyorlar. Bu zararlı maddeler başka organlara da ulaşıp ciddi hastalıklara yol açabiliyor.
- Sağlıklı bir pigmentle yapılan kalıcı makyajın ortalama iki yıl kadar kalması beklenir. Ömür boyu kalan makyajda dövme boyası veya mürekkep boyası kullanıyorlar. Bu boyalar kansere yol açabiliyor. Bir de mavi, gri kaşlar görüyorsunuz. Bunlar da sağlıksız pigmentler kullanıldığı ve pigmentin rengi zamanla değiştiği için ortaya çıkıyor. Tüketiciler güvenilirliğini araştırdıktan sonra o pigmenti kullanmalı.