Meşin yuvarlağın topraklarımızda ilk boy gösterdiği yer olan, futbolumuza birçok nevi münhasır şahıs kazandıran, bir zamanlar 1. Lig’de 4-5 takımla temsil edilen ve ülkemizde ilk kez Göztepe ile Avrupa’da yarı final sevinci yaşayan üçüncü büyük kentimiz İzmir.
Kentimiz gerek Türk, gerekse Dünya futbolu için önemli anlamlar taşıyor. Dünya futbolu için önemli; zira 1980-81’de 1. Lig’e çıkma mücadelesinde Karşıyaka-Göztepe derbisini 67 bin 696’sı biletli toplam 80 bin seyirci izlemişti. Bu rekor, 2. Lig düzeyinde dünyada henüz kırılamadı.
***
Türkiye açısından İzmir o kadar çok ilki barındırıyor ki... Türkiye’de, futbolun ilk kez oynandığı şehir İzmir. Futbol oynayan ilk başbakan ise İzmir İdman Yurdu ve Altay’da kalecilik yapan Adnan Menderes. 1959’da başlayan Profesyonel Futbol Ligi’nin ilk golünü İzmirsporlu Özcan Altuğ atarken, ilk gol kralı İzmir’in Damlacık takımında yetişen Metin Oktay’dan başkası değildi.
***
Kulüpler bazında İzmir’in ilkleri ise... Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kaldıran ilk Anadolu takımı, 1969-70’te F.Bahçe’yi 3-1’le mağlup eden Göztepe. 1966-67’de Türkiye Kupası’nı bir Anadolu takımı olarak kazanan ilk kulüp ise Altay. 1967-68’de İzmir Denizgücü’nün Başbakanlık Kupası’nı alan ilk amatör takım olduğunu da unutmayalım! Bunların ötesinde, İzmir’in Türk futbolunun batıya açılan ilk penceresi olduğu gerçeğini unutmayalım. O zamanki adı Fuar Şehirleri Kupası olan, bugün ise UEFA Kupası diye bilinen organizasyonda Göztepe, 1968-69’da yarı finale yükselmişti.
***
Peki sonra çöküş niye başladı?
Bu takımların hepsinin birer stadı vardı ama İzmir tesis yönünden ilerleyeceğine tam tersi geriledi. Kulüpler statlarını kaybetti. Stat sorunu nedeniyle yaşanan göçebelik takımların performansını da etkiledi. Şehri yönetenlerin İzmir kulüplerine yeterince destek vermemesi sonucunda düşüş sürdü.
***
Bu sezon İzmir takımları için kötü tablo devam ediyor. Göztepe 14 yıl sonra çıktığı Spor Toto Süper Lig’in 2. yılında düşmemeye oynuyor. Altınordu 3 yıldır üst üste Play Off kapısından döndü. Altay 1. Lig’de orta sıralarda ligi tamamladı. 91 yıllık koca çınar Bucaspor amatöre düştü. Karşıyaka, altyapısından yetiştirdiği gençlerle 3. Lig’de Play Off’a veda etti. Kimsenin çıtı çıkmadı. Kısaca beyler İzmir futbolu sahipsiz kalarak gerilemeye devam ediyor.
***
Yaşadığınız, kendinizi ait hissettiğiniz şehrinizin takımı olması 15 günde bir şehrin farklı toplumsal kesimlerinin stadyumda buluşup sevinmeleri, üzülmeleri güzel bir şeydir. Veya gurbetteyseniz şehrinizin takımını takip etmeniz sıla ile irtibatınızı devam ettirmeye yarar mesela.
Cümleleri süsleyip uzatmaya gerek yok. Kitabı ortasından yazalım; insanın kendisini ait hissettiği şehrin bir takımı olmalı ve o takım desteklenmeli...
Şehrinin takımından bihaber yaşamak günah değildir. Tamam ama kesinlikle ayıptır vesselam....
Bir şehir düşünün, İzmirliler nerede? İzmir’de kazananlar nerede?
İzmirli sessiz!
Ve düşme hattında Göztepe...
Şehir dinamikleri sessiz, suskun!
Taraftar, üzgün ve kızgın...
Bu büyük şehrin bir zamanlar Avrupa’da yarı final oynamış ilk takımı küme düşme potasında.
Kendine gel, toparlan İzmir!
Göztepe henüz düşmedi!
Göztepe düşmeyecek!
Buna inan, ayağa kalk İzmir!
Takımına sahip çık, markana değer ver!
Haydi İzmir!
Şimdi hesap zamanı değil. Hesap sorulur nasılsa!
İzmir’de kazananlar, İzmir’den kazananlar…
İzmir’i yönetenler
Sözüm size...
İstanbul takımlarının başarılarında göstermiş olduğunuz hassasiyetinizi, yaşadığınız şehrin takımlarına da gösterin.
Şimdi söz sizde...
Koskoca İzmir, Göztepe’yi yok etmesin!
Gelin hep birlikte Göztepe’yi Süper Lig’de bırakalım.
Seferberlik ilan edelim. Şehri bayraklarla donatalım, pazar günü Bornova Stadı’nı dolduralım.
Çok şey mi istedim?