Otomotiv ihracatı, bu yılın ilk 7 ayında adet bazında yüzde 3, dolar bazında ise yüzde 5 arttı. Üretimde ise toplam kapasite kullanımı yüzde 66 oldu.
Otomotiv pazarı araç bulunurluğu ve benzeri sorunlar yaşarken, otomotiv sanayi, üretim adetlerini ve ihracatını artırmaya çalışıyor. Nitekim Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Ocak-Temmuz verilerine göre, yılın ilk 7 ayında üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla 742 bin 969 adet olurken, otomobil üretimi yüzde 4 düşüşle 434 bin 190 adet gerçekleşti. Traktörle birlikte toplam üretim ise 770 bin 279 adede ulaştı.
Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 66 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranlarıysa, otomobil ve hafif ticaride yüzde 66, kamyon grubunda yüzde 84, otobüs-midibüs grubunda yüzde 33 ve traktörde yüzde 62 oldu.
İhracat artışı
Ocak-Temmuz döneminde ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarken, artışlar, ağır ticari araçta yüzde 25, hafif ticari araçta da yüzde 20 oldu. Bu haliyle yılın ilk 7 ayında, toplam ticari araç üretimi 308 bin 779 adet olarak gerçekleşti.
OSD raporuna göre, yine ilk 7 aylık dönemde, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 3 artarak 526 bin 601 adedi bulurken, otomobil ihracatı yüzde 8 düştü ve 298 bin 333 adette kaldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sanayi ihracatı Ocak-Temmuz döneminde toplam ihracatın yüzde 12’sini oluşturdu.
Yılın ilk 7 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 5, euro bazında ise yüzde 17 arttı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 17.6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 7 düşüşle 5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk 7 ayında dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 4, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 7 oranında arttı.
18 adet üretilecek
Lüks otomobil üreticisi Bentley, markanın yeni tasarım felsefesini temsil eden Mulliner Batur coupe modelini tanıttı. Gelecekte, özellikle elektrikli araçlarında kullanacağı yeni tasarımı ortaya koyan Bentley, bu alımlı araçtan sadece 18 adet imal edecek.
Sadece Mulliner müşterilerine sunulacak aracın her birinin 1.7 milyon Sterline satılacağı belirtilen Batur, aynı zamanda markanın tarihinde üretilen en güçlü Bentley olarak da tarihe girecek. Nitekim 740 PS’den fazla güce sahip W12 motorla donatılan araç, 1.000 Nm torka sahip olacak. 4 tekerlekten çekişli araçta, titanyum, doğal fiber ve hatta 18 ayar altından imal edilen parçalar da olacak.
‘Ağır ticarilerin bakımı büyük önem taşıyor’
Tüm Oto Servisleri Federasyonu (TOSEF), geçtiğimiz günlerde yaşanan üzücü kazaların teknik sebeplerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Ülkemizde ağır ticari araç parkının yaş ortalamasının 17 olduğuna dikkat çekilen açıklamada, yaşlı ve yüksek kilometreli ağır ticari araçların bakım maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle araç sahiplerini alternatif bakım çözümleri üretmeye yönelttiğine dikkat çekildi.
TOSEF Genel Sekreteri Hakkı Urfa, “Her iki kazada da kazayı yapan araçların ağır vasıtalar olduğunu görüyoruz. Burada kaza olduktan sonra alınması gereken emniyet tedbirlerinin sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz” derken, ağır vasıtaların bakımlarının ne sıklıkta yapıldığı, lastiklerin durumu gibi unsurların da sorgulanması gerektiğini kaydetti.
Ağır ticari araçlarda fren bakımının kritik bir önem taşıdığını ifade eden Urfa, yedek parça kalitesinin de göz ardı edildiğinin altını çizdi. Yolcu otobüslerinin de bakımsız şekilde trafikte dolaştığını söyleyen Urfa, bu araçlar için ayrı bir parantez açılması ve incelenmesi gerektiğini belirtti.
Memnuniyette dünya birincisi
Dünyanın en büyük araç kiralama şirketi Enterprise Rent A Car’ın ana franchise sahibi Enterprise Türkiye, müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımıyla globalde zirveye yerleşti.
Araç kiralama sektörünün pandemi öncesine kadar “çok iyi bir dönem” olarak tanımladığı 2019 yılına göre istihdamını ve şehir içi ofis sayısını iki katına çıkaran şirket, müşteri sayısında ise 2,5 katı aşkın yükseliş yaşadı. Enterprise Türkiye CEO’su Özarslan Tangün, “Müşteriye daha yakın olma stratejimiz çerçevesinde büyümeye devam ediyoruz” dedi. Kısa dönem araç kiralamada 2021’e göre yaşanan hareketliliğe de dikkat çeken Tangün, “Bu sene 2021’e göre de yurt dışından gelen talep de ortalama olarak yüzde 100 yükseldi” diye konuştu.
Bu arada Enterprise Türkiye, bağımsız denetleme kuruluşu tarafından yapılan müşteri memnuniyeti değerlendirmesinde Enterprise’ın faaliyet gösterdiği yaklaşık 100 ülke içerisinde en yüksek skoru elde ederek, bu alanda dünya çapında birinci oldu.
Şarja 40 milyon yatırım
Türkiye’de 461 adet şarj istasyonuyla en geniş yayılıma sahip olan şirketlerinden biri olan “Sharz.net”, elektrikli araç pazarına ivme kazandıracak yeni yatırımlara başladığını açıkladı. Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül, “2023 yılı sonuna kadar 1000 istasyona ulaşmak adına ülkemize 40 milyon TL’lik yatırım yapacağız. Amacımız 81 ilde yer almak ve elektrikli otomobil kullanımını yaygınlaştırmak” diye konuştu.