Pek çok üretici gibi model yelpazesini “elektriklendirmek” için uğraşan Porsche diğer yandan da alternatif yakıt arayışlarını da sürdürüyor. Son olarak Porsche, çevreci sentetik yakıt üreticisi bir şirkete hissedar oldu.
Elektrikli ve elektriklendirilmiş araçlarla ilgili olarak süper spor otomobil markaları dahil herkes tam bir seferberlik içerisinde. Bu yarış, son dönemde öylesine hareketlenmiş durumda ki, deyim yerindeyse ortalık “toz duman içinde” denilecek türden...
Alman spor otomobil üreticisi Porsche de, model yelpazesini hibrit ve elektrikli modeller, versiyonlarla doldurabilmek amacıyla bu hızlı tempoya dahil olurken diğer yandan da alternatif yakıtlara yatırım yaparak hem içten yanmalı motorları bir şekilde sürdürmeyi hem de karbon ayakizini azaltmayı hedefliyor. Bu amaçla Porsche, geçtiğimiz günlerde rüzgar değirmenlerinden üretilen elektrik enerjisi aracılığıyla hidrojen ve karbondioksitten sentetik yakıt üreten “HIF Global” adında bir firmanın yüzde 12.5’lik hissesini 75 milyon dolara satın aldı. HIF firmasının Şili’deki fabrikasında pilot üretim başlarken, ilk etapta yılda 130 bin litre sentetik yakıt elde edilmesi bekleniyor. ANE internet sitesinin haberine göre hedef, 2025 gibi üretimi yılda 55 milyon, 2027’den sonra da 550 milyona çıkarmak.
İçten yanmalı 911
Söz konusu yakıtın yani “eFuel”in litresi 2 dolardan daha az fiyata üretilebildiğini belirten Porsche’nin Ar-Ge Şefi Michael Steiner, markanın bu yakıtın ilk alıcıları arasında olacağını, Porsche Mobil Cup yarışlarının yanı sıra ağırlıklı olarak müşterilere özel programların düzenlendiği “Deneyim Merkezleri”ndeki (Experience Centers) araçlarda kullanılacağını kaydetti.
Porsche, üretimin artırılmasının ardından “eFuel”i 911 gibi modellerde kullanmayı planlıyor. Nitekim markanın, içten yanmalı model sunmaktan vazgeçmeyeceği belirtiliyor. Bununla birlikte Volkswagen Grup çatısı altındaki diğer markaların da bu konuda istekli olduğu, HIF’in de, ileriki dönemde ürettiği yakıtı diğer yağ ve yakıt firmalarının yanı sıra karbon ayakizini düşürmek isteyen markalara satma gibi bir düşüncesi olduğu veriler bilgiler arasında. Yollarda 1.3 milyar içten yanmalı motora sahip araç bulunduğu, bu araçların çoğunun da uzun süre yollarda kalacağı vurgulanırken söz konusu yakıtın deniz ve hava taşımacılığında kullanım potansiyeli bulunduğuna da dikkat çekiliyor.
HIF Global aralarında Teksas, Şili ve Arjantin’in de bulunduğu lokasyonlarda 12 tesis kurmayı planlıyor. Şirket böylelikle yılda 25 gigavat yenilenebilir kaynaklardan sağlanan elektrik enerjisi ve 25 milyon ton karbondioksit kullanarak, günde 150 bin varil yakıt üretebileceğini kaydediyor.
FDN Grubu Goldcar’ı satın aldı
Türkiye’de 34 yılı aşkın süredir otomotiv yatırımlarıyla büyüyen FDN Grubu, Goldcar İspanya’nın Türkiye’deki şirketini 250 milyon TL karşılığında satın aldı. Piyasa koşullarının hızla değiştiği bir konjonktürde mevcut satın almanın dikkate değer bir adım olduğunu vurgulayan FDN Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan, “Günlük kiralama sektöründeki pazar payımızı artırmak ve Türkiye distribütörlüğünü yürüteceğimiz Goldcar’ı istikrarlı şekilde büyütmek hedefiyle yaptığı bu satın alma sonrasında, halen 6 noktada yer alan Goldcar Türkiye hizmet noktalarını önümüzdeki üç yılda 45 noktaya çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.
Grup içerisinde faklı müşteri sınıflarına yönelik operasyonları artırmayı hedeflediklerini aktaran Fidan, “Grup olarak 2022’de 3.5 milyar TL’lik ciro elde ettik. 2023’teyse yeni araç alımlarıyla filolarımızı yüzde 40 oranında genişleterek 1.3 milyar TL’lik yatırım yapmayı planlıyoruz” yorumunu yaptı.
Corolla da yeni nesil hibritle donatılacak
Toyota, Türkiye’de üretilen modelleriyle ilgili yeni güncellemeleri paylaşmaya devam ediyor. Bir süre önce C-HR modelinin yeni neslinin ipuçlarını gösteren Toyota, şimdi de başta Corolla Sedan olmak üzere makyajlanacak Corolla modellerinde 5. nesil hibrit sistemini kullanmaya başlayacağını açıkladı.
Daha yüksek performans ve daha yüksek yakıt verimliliği sunan, güncel Corolla Cross’ta yer alan 5. nesil hibrit sistemini Avrupa tesislerinde üretmek için yatırımlarını yapan Toyota, Polonya ve İngiltere fabrikalarında üreteceği bu sistemi, Türkiye ve İngiltere’de banttan inen Corolla modellerine monte edecek. 5. jenerasyon hibrit motor ve şanzımanların üretimi, Polonya tesisinde 77 milyon euro ve İngiltere tesisinde 541 bin euro yatırımla gerçekleştirilen 7 üretim hattının güncellenmesiyle başlayacak.
Günlük sürüşlerde elektrikli sürüş miktarının artmasıyla daha düşük tüketim ve CO2 emisyonları sunan yeni hibrit teknolojisi, aynı zamanda daha yüksek performans da sağlıyor. 140 PS güce sahip 1.8 lt hibrit motor, önceki jenerasyona göre 0-100 km/s hızlanmasını 1.7 saniye iyileştirerek 9.2 saniyeye indirdi.
Tofaş’ta üretime 15 gün ara
Tofaş Otomobil Fabrikası’nın, 15 gün üretime ara vereceği bildirildi. 6 bin işçinin çalıştığı fabrika, 30 Aralık’ta şartel indirecek, üretime de 16 Ocak’ta başlayacak. Bununla birlikte çalışanların moral ve motivasyonunu artırmak amacıyla tüm çalışanlarına Cumhuriyet altını dağıtacağı kaydediliyor.
5 yıldızlı Çinli
Türkiye pazarına girmeye hazırlanan Çinli Chery, SUV modeli “Omoda 5” ile Avrupa’nın bağımsız güvenlik test kuruluşu Euro NCAP’ten 5 yıldız almayı başardı. Ülkemiz pazarına da getirilmesi planlanan Omoda 5, Euro NCAP’in “yetişkin yolcu”, “çocuk yolcu”, “savunmasız yol kullanıcıları” (yayalar) ve “güvenlik asistanı” dahil olmak üzere 4 disiplindeki testlerinden başarılı puanlar aldı. Aracın ana gövdesi, yüksek dayanımlı çelikten üretilirken, kabinde toplam 7 adet hava yastığı bulunuyor. Ayrıca Omoda 5, akıllı sürüş destek sistemleriyle de donatılmış.