MG markasının 3. tam elektrikli modeli olan MG4, Türkiye’de de satışa çıktı. Bu yıl 7 bin adet araç satmayı planlayan MG’nin hedefiyse, elektriklilerin payını yüzde 50’de tutmak...
İngilizlerin efsane markası MG’nin tamamen elektrikli 3. modeli olan “MG4 Electric”, Türkiye’de 969 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. MG4 Electric, “Comfort” ve “Luxury” olmak üzere iki farklı donanım paketi ve iki farklı güçle Türkiye yollarına çıkıyor.
Yeni ZS EV’den sonra MG4 Electric ile elektrikli ürün yelpazesini genişlettiklerini belirten Doğan Trend Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal, “Avrupa’da geniş bir kitleye hitap eden ve birçok prestijli ödül kazanan MG4 Electric, İngiltere’de de “Yılın Otomobili” ödülünü aldı. Bu modelimiz, Türkiye pazarında da güçlü bir oyuncu olacak. Nitekim araçların ilk partisi, henüz daha gelmeden satıldı. 2023 yılı satış hedefimiz 2 bin adet olacak. Tabii bu sayı daha da yukarı çıkabilir” dedi. Bu yıl MG olarak toplamda 7 bin adetlik bir satış hedeflediklerini belirten Soysal, “MG4 EV, Marvel R ve ZS EV ile bu yılki satışlarımızın yüzde 50’sinin elektriklilerden oluşmasını hedefliyoruz... Edirne’den Van’a, satış noktalarımızın sayısını 25’e yükselttik. Toplam satışlarımızla Avrupa’da 5. büyük pazar haline geleceğimizi öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Seçim sonrası iyimseriz’
Türkiye’de halen ötelenmiş bir talep olduğunu, seçim sonrası da bu ivmenin şimdilik düşmesini beklemediklerini kaydeden Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin de, “Kurlarda inşallah çok büyük bir oynama yaşanmaz. Yüzde 15 -20’lik bir oynama, bence çok büyük oynama sayılmaz” dedi. Çin’den gelen araçlara yönelik ek vergi getirilmesinin ardından Çinliler ile aylarca görüşmeler yaptıklarını ve durumu anlatmaya çalıştıklarını belirten Dağtekin, “Her şey matematik ağırlıklı ama ilişkilerin de hâlâ payı var. Şayet bu vergi durumu olmasaydı, Avrupa’da Tesla’nın yaptığını Türkiye’de de MG yapacaktı. İndirim olabilirdi. Şu anki makul fiyatlar, Çinlilerin ve bizim marjlarımızdan keserek oluşturduğumuz fiyatlar” diye konuştu.
Genel Müdür Yardımcısı Soysal da, seçim sonucundan bağımsız olarak faizler üzerinde baskının söz konusu olabileceğini kaydederken, “Gerçekten talep çok fazla. Şu anda vergi muafiyetinden ve hatta ekstra ekstra talep çıkarsak bile çok yoğun hala ötelenmiş ihtiyaç talebi var... Dolayısıyla seçim sonrasında iyimserliğimizi koruyoruz. Planlarımızı ikinci yarıda da artış olacağına göre yaptık... Toplam pazara baktığımızda, 900-950 bin civarında olabilir gibi gözüküyor” dedi.
Türk otomotivi Brezilya’da şans aradı
Türk otomotiv sektörü, Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında yer alan 18 ülkeden biri olan Brezilya’yı radarına aldı. Program kapsamında Brezilya’da 25-29 Nisan tarihleri arasında düzenlenen “Automec Feira” fuarına Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından milli katılım yapıldı. Fuara katılan 21 Türk firması, burada 147 yabancı firmayla birebir görüşmeler yaptı.
OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Sabuncu, Brezilya’nın dünya çapında büyük otomobil pazarlarından birine ev sahipliği yaptığına dikkat çekti.
210 milyonu aşkın nüfusuyla Brezilya’nın önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden Sabuncu, “2 milyon 369 bin 769 adetle Brezilya, dünyanın 8. büyük motorlu araç üreticisi konumunda. Ülkenin en fazla ithal ettiği otomotiv grubu 7.5 milyar dolarla tedarik sanayi ürünleri” dedi. Sabuncu, “Amacımız gelişen ticaretimizle birlikte otomotiv sektörümüzün Brezilya’ya olan ihracatını artırmak ve Brezilya’nın ithalatında en çok tercih ettiği ülkelerin başında olmak” diye konuştu.
Düğmesiz çalışıyor
Türkiye’ye Comfort ve Luxury seçenekleriyle getirilen MG4 Electric, Comfort versiyonda 170 PS güç ve 350 km menzil, Luxury versiyondaysa 204 PS güç ile 435 km menzil seçenekleri sunuyor. MG4 Electric’in menzilinin, şehir içi kullanımlarda 577 km’ye kadar çıkabildiği de belirtiliyor.
Euro NCAP güvenlik testlerinden 5 yıldız almayı başaran MG4 Electric’in her iki versiyonunda da “MG Pilot” teknolojik sürüş destek sistemleri standart olarak yer alıyor. Geniş iç hacmiyle dikkat çeken araçta, çalıştırma düğmesi bulunmuyor. Bunun yerine sürücünün frene basması yetiyor ve araç kendiliğinden çalışıyor. Motoru arkada bulunan, dolayısıyla arkadan itişli olan MG4 Electric, 7 yıl araç ve batarya garantisiyle satılıyor.
Bununla birlikte araçta “V2L” teknolojisi de bulunuyor. Deprem bölgesinde de test edilen bu özellik sayesinde MG4’ün bataryasındaki elektrik enerjisi, bir kabloyla dışarıya aktarılabiliyor ve enerjisi paylaşılabiliyor. Yani aynı anda birden fazla elektrikli cihazı çalıştırabiliyor, başka elektrikli otomobilleri bile şarj edebiliyor. V2L teknolojisiyle bir buzdolabını aralıksız 17 gün boyunca çalıştırabilmek, aynı anda su ısıtıcısı veya elektrikli ocak kullanmak mümkün olabiliyor.
MG4 Electric Comfort’un bataryası, çok hızlı şarj (DC) ile 40 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e ulaşabiliyor. Aynı şekilde Luxury versiyonun batarya doluluğu da DC şarj ile 28 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e çıkabiliyor.
Isuzu D-Max makyajlandı
Anadolu Isuzu, yeni ön ızgara ve jant tasarımıyla daha dinamik yapıya kavuşan D-Max pick-up modellerini Nisan ayında pazara sundu.
Yenilenen D-Max, Türkiye’de 4 farklı donanım paketi ve 7 farklı versiyonla satışa çıktı. D-Max’in “V-Cross” ve “V-Joy” serileri şehir ve arazi koşullarında sürüş konforunun yanı sıra performans sunuyor. “V-Go” serisi ise özellikle ticarette temel taşıma gereksinimlerini karşılarken, “V-Life” da iş dünyasının yanında kişisel ve günlük kullanım için tercih edilebilecek özellikler sunuyor. 2020’de tasarımı tamamen yenilenen D-Max pick-up ailesi, yüksek verimliliğe ve performansa sahip motoru, araç güvenliği ve sağlamlığı artıran şasisi, güçlü süspansiyon yapısıyla dikkat çekiyor.