İstanbul’da erguvanlar, morsalkımlar ve laleler açmaya başladı. Nisan ayının ortalarında İstanbul’da erguvanlar, morsalkım ve de belediyenin yol kenarlarına, parklara diktiği rengârenk laleler açar.
İstanbul’da nerede bir boş toprak parçası varsa orası ya rezidans, ya AVM olduğu için, sadece Boğaz’ın iki yakasında, inşaat yasağı olan bölgelerde erguvan ağaçları yarışıyor.
Morsalkımlar da daha çok Boğaz’ın iki yakasında görülüyor ama İstanbul’un henüz “dönüşüme uğramamış” eski mahallelerinde bahçe duvarlarından aşağıya kaldırımlara kadar sarkıyor.
Bütün olumsuzluklara rağmen her yıl erguvan ağaçlarının, mor salkımların, dikilen lalelerin sayıları artıyor. İstanbul’da tabiat bir başka güzel oluyor.
Genelde günün “hay huy”u içinde (Dolar ve altın ne oldu? Borsa ne olacak?) çoğumuz bu güzelliklerin farkında olamıyoruz. Onun için, hemen her erguvan, morsalkım ve lale mevsimini sayın okuyucularıma hatırlatmak istiyorum; “İstanbul’da iseniz veya İstanbul’a yolunuz düşerse etrafınıza bakınız. Bu güzellikleri yaşayınız.”
Mor İstanbul’un rengi
“Erguvan ve mor” İstanbul’un rengidir. Bizans imparatorları Sultanahmet’teki Büyük Saray’ın “Mor Odası”nda doğar, “erguvan” kaftan giyerlerdi. Osmanlılar İstanbul’a “erguvan mevsimi”nde sahip oldu. Osmanlı padişahlarının giysilerinde de “erguvan” öne çıkan bir renktir.
Oturduğumuz apartman ile komşu bina arasına bundan on yıl önce bir erguvan ağacı ile bir morsalkım dikmiştik. Geçen kış erguvan ağacı kazaya kurban gitti. Morsalkım hayatta.
Günümüzde parasını öderseniz (ölüm dışında) her şeye çare bulunuyor. Her zaman gidip geldiğim Ortaköy Fidanlık’tan rica ettim. Mehmet Polat, erguvanlar açmadan bir erguvan ağacı getirdi. Eskisinin yerine diktik. Daha bir ay önce dikilen erguvan ağacımız şimdi çiçeklerle donanmaya başladı. Morsalkım erguvanla yarış halinde.
Erguvan dikiniz
Ortaköy Fidanlık’ta erguvan ağaçları boylarına göre 200-500 TL, morsalkımlar 50 TL dolayında.
Ne var ki erguvanların da morsalkımların da çiçek dönemi sınırlı. Erguvanların çiçekleri bir ay, mor salkımlarınki iki ay dolayında İstanbul’u renklendiriyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin 2005 yılında başlattığı “İstanbul Lalesiyle Buluşuyor” kampanyası sayesinde İstanbul’a ve İstanbul’u örnek alan Anadolu şehirlerine giderek daha çok lale dikilir oldu. Belediyenin her yıl yol kenarlarına, parklara diktiği yaklaşık 30 milyon lale soğanı bir ay İstanbul’u renklendiriyor.
Daha öncelerde, bir erguvan mevsiminde yazdığım Melih Cevdet’in dizelerini tekrarlamak istiyorum:
“... Işık istiyorum, renk istiyorum / Bu şehrin devinimini hep hissetmek istiyorum / Acaba kaç erguvan mevsimi daha var yaşayacağım? / Aman boş ver şimdi bunları / Hayat bir gün / O da bugün! / Bak, iyi bak, yaşadığın bir kocaman gün...”
Özay Şendir
Öğretmenlik ve sosyal statü
24 Kasım 2024
Didem Özel Tümer
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan ABD’ye YPG mesajı: Sineye çekmeyeceğiz
24 Kasım 2024
Abbas Güçlü
Öğretmenler neden mutsuz?
24 Kasım 2024
Zeynep Aktaş
Her şey faizlere kilitlendi
24 Kasım 2024
Ali Eyüboğlu
Aşkın Nur Yengi: ‘‘Rekabet derdimiz yoktu’’
24 Kasım 2024