Sanki 10 yıl önce Irak’ta yaşadıklarımızı Suriye’de yeniden yaşıyoruz. ABD’nin Irak’ı işgali ve sonrasında yaşanan süreçte Irak Türkmenleri çok zor günler yaşadılar. Canlarını verme pahasına ayakta durabildiler. Saldırıya uğradılar, çatışmaların ortasında kaldılar, yerlerinden edildiler; öldürüldüler, sürüldüler...
Şimdi benzeri sıkıntıları Suriye Türkmenleri yaşıyor...
Türkmenlerin durumu
Suriye iç savaşı başladığından beri en yoğun çatışmalar, Türkmen bölgesinde yaşandı, yaşanıyor.
Özellikle Hama-Humus bölgesi ve Halep çevresi başta olmak üzere yaklaşık 5 bin Suriye Türkmen’inin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. Aynı bölgelerde birçok köyün boşaltıldığı biliniyor. Yerinden edilen yaklaşık 40 bin Suriye Türkmen’i Türkiye’ye ve diğer çevre ülkelere sığınmış durumda.
Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis ve Şanlıurfa’da kurulu olan kamplarda 16-17 bin Suriye Türkmen’i çadırlarda yaşıyor.
Suriye’de kalanların da yaşamları ciddi tehdit altında.
İstanbul toplantısı
Suriye Türkmenlerinin sorunlarını ve geleceklerini ele almak üzere bugün İstanbul’da bir toplantı yapılacak.
Başkanlığını MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır’ın yaptığı, “Bayır Bucak Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği”nin düzenlediği toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılması bekleniyor. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in programı uygun olursa bu toplantıya katılma olasılığı var.
Toplantıya milletvekilleri de davetli.
Bu toplantı, “Suriye Türkmenleri Sorunu”yla ilgili olarak yapılacak ilk üst düzey ve geniş katılımlı toplantı olacak.
Şandır’ın öncülüğü
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, dernek başkanı olarak bu ve benzeri girişimlere öncülük ediyor.
Şandır’ın bu sorumluluğu üstlenmesinin nedenlerinden biri bir Suriye Türkmen’i olması. Şandır, Laskiye ile Halep arasındaki Bayır Bucak bölgesinde doğmuş ve 5 yaşında ailesiyle Türkiye’ye göçmüş bir isim. İki kardeşi halen Bayır Bucak bölgesinde yaşıyor. Bu nedenle Suriye Türkmenleriyle yakından ilgileniyor.
Şandır, dünkü görüşmemizde şu bilgileri verdi:
“Suriye’de barış zamanı 4 milyon civarında Türkmen yaşıyordu. Suriye’de çıkan karışıklıklar sonrasında dahi en az 3 milyon Türkmen’in yaşadığını söyleyebiliriz. En fazla çatışmanın yaşandığı bölgelerde hayatta kalmaya çalışıyorlar. Bu insanlar, bu coğrafyada en az bin yıldır yaşıyorlar. Şimdi yerlerinden, yurtlarından ediliyorlar, can ve mal güvenlikleri tehdit altında. Barış zamanında Suriye yöneticileri, hep Türklükle ilişkilerini öne çıkarır, bununla övünürlerdi. Bağımsız Türkmen milletvekili seçilebiliyordu. Türkmenler, Suriye’nin hem toplumsal hem siyasal hayatında önemli bir unsurdur.”
Esad sonrası
Bugünlerde Esad sonrası Suriye ne olacak, sorusu gündemin en üst sırasında.
Bu soru, Türkmenler için de büyük önem taşıyor.
Bugün İstanbul’da yapılacak toplantının önemli gündem maddelerinden birini de yine bu soru oluşturacak.
Türkiye’ye sığınmış Türkmenler, Esad sonrası Suriye yeniden yapılandırılırken Türkmenlerin de kurucu unsur olarak yerlerini alması gerektiğini vurguluyorlar.
Türkmenlerin, kurucu unsur olarak yeniden yapılandırma çalışmalarında temsil edilmeleri, gelecekleri için büyük önem taşıyor.
Bu, onlar için bir onur ve özgürlük mücadelesi...
Ankara’nın Suriye Türkmenlerinin sorunlarıyla yakından ilgilenmesi gerekiyor.