BDP milletvekillerinin Abdullah Öcalan’la yaptıkları görüşmelerden iki tür mesaj çıkıyor.
Biri Öcalan’ın hazırlayıp MİT yetkililerine, onların da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e ilettikleri, “resmi” mektuplar. Diğeri ise BDP milletvekilleriyle yaptığı sohbette verdiği mesajlar.
İkinci BDP heyetiyle yaptığı görüşmenin tutanakları, Öcalan’ın, BDP’ye, Kandil’e ve Avrupa’ya gönderdiği mektuplar dışındaki görüşlerini yansıtıyordu.
İçlerinde BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu üçüncü BDP heyetine söyledikleri, dünkü Özgür Gündem gazetesinde yer aldı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan’ın görüşmede neler söylediğini Özgür Gündem’e bizzat anlatmıştı.
Öcalan’dan Meclis’e gönderme
İkinci görüşmenin tutanaklarından Öcalan’ın, Kandil’in endişelerini gidermeye yönelik yanıtında, “Çekilmeden çekilmeye fark var. Tek taraflı çekilme olmayacak. Çekilme, parlamento kararıyla olacak. Başbakan’ın dediği, ‘çekilsinler onlara karışmayız’ demekle olmaz. TBMM onaylayacak, çekilme komisyonla olacak... Komisyonlar kurulacak. Hakikat komisyonu da kurulacak. Akil adamlar denetiminde olacak. Çekilme o zaman olacak. Köylere geri dönüş olacak” dediği, tutanaklarda yer alıyor.
Öcalan, bu konuyu, BDP’nin üçüncü heyetiyle konuşurken yeniden açmış görünüyor. Selahattin Demirtaş şöyle aktarıyor:
“AKP ve devletin eskiye göre daha ciddi bir yaklaşıma kavuştuğunu belirtti. Fakat, örneğin şöyle bir tanımı vardı, sonuçta bu bir isyandır. Neredeyse 40 yıldır devam eden bir isyandır. Şimdi bu isyanı bitireceğiz. Ben, bitirmekte kararlıyım. Fakat parlamento, bu isyanın bitmesi için kararlar alabilecek mi? Örneğin geri çekilmeyle ilgili, komisyonların kurulmasıyla ilgili çatışmasızlık ve silah bırakmayla aşamalarına dair güvence veren kararlar alabilecek mi? Bütün bunları göreceğiz, dedi.”
Demirtaş, böylece Öcalan’ın, bugün Diyarbakır’da Türkçe ve Kürtçe okunması beklenen açıklamasının dışındaki mesajlarını kamuoyuna, dolayısıyla da hükümete duyurmuş oldu. Öcalan’ın, bugün açıklanması beklenen çatışmasızlık ve yurtdışına çekilme çağrısının karşılığında Meclis’ten neler beklediğini saymış oldu.
Erdoğan’ın yanıtı
Başbakan Erdoğan, önceki gün Danimarka’ya gitmeden önce havaalanında meslektaşlarımızın sorularını yanıtladı. Başbakan, Meclis’in gündeminde bu tür bir konu olmadığını, ancak “akil adamlar komisyonu” üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Bu durumda Öcalan’ın, “komisyon talebine” hükümetin sıcak baktığını söyleyebiliriz. Ancak bu komisyonun nasıl oluşturulacağı, kimlerden oluşacağı ve işlevinin ne olacağı henüz belli değil.
Meclis kararı
Komisyona sıcak bakmasına karşılık Başbakan Erdoğan’ın sözlerinden Meclis kararı, dolayısıyla onayıyla çekilme yöntemine sıcak bakmadığı anlaşılıyor.
Öcalan, çekilme kararı ve işlemi için Meclis garantisi istiyor. Başbakan Erdoğan’ın daha önce verdiği, “operasyon yapmayız” taahhüdünü yeterli görmüyor olacak ki, ikidir BDP milletvekillerine “Meclis garantisi”nden söz ediyor.
Hükümet açısından Meclis garantisi vermek bir yana böyle bir girişimde bulunmak bile kolay değil.
Anlaşılıyor ki, hükümet, Öcalan’ın “akil adamlar komisyonu”yla yetinmesinden yana.
Bu konu, Öcalan’ın bugün Diyarbakır’da okunacak bildirisiyle yeni bir boyut da alabilir.