CHP?lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Sincan Uygur Özerk Bölgesi Müzesi’ni ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, müzede 800 yıl öncesinden kalma olduğu belirtilen mumyaları inceledi.
Fotoğraflar: ÜMİT KOZAN-DHA
URUMÇİ
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Çin gezisinin üçüncü durağı Urumçi’de, İmralı görüşmeleriyle ilgili olarak “barış istiyoruz” mesajı verdi. Kılıçdaroğlu, gazetecilerin Diyarbakır’daki cenaze töreninin olaysız geçmesi ve İmralı süreci ile ilgili sorularını yanıtlarken, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Diyarbakır’da olay çıkmaması memnuniyet vericidir. Biz, barışın olmasını istiyoruz. Toplumsal uzlaşma sağlamak gerekir. Toplumun her kesiminin barışa destek vermesi ve katkı sunması gerekir. Diyarbakır’da olay çıkmamasının memnuniyet verici olduğunu onun için söyledim. Onun dışında bir şey söylemek için çok erken.”
MGK’nın bilgisi var mı?
Kılıçdaroğlu, İmralı görüşmeleriyle ilgili olarak hükümetin girişimlerine ilişkin soruya da, “Çözmek istiyorsanız Kürt sorununu buyurun çözün. CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, MİT’in böyle bir görevi olmadığına ilişkin soru önergesi vermiş ve bu tür kararların Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) alınması gerektiğini belirtmişti. Bu konunun ayrıntısı açıklığa kavuşturulmadı. Örneğin MGK’nın bilgisi var mı? Onun da aydınlığa kavuşması lazım. Korutürk’ün soru önergesine yanıt verileceğini de sanmıyorum” karşılığını verdi.
Öyle görünüyor
Kılıçdaroğlu, hükümetin İmralı girişimlerinin 2014 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir “taktik olduğu” görüşüne ilişkin soru üzerine ise, “öyle görünüyor” dedi.
CHP’ye çatarak olmaz
CHP lideri, Diyarbakır’da taşkınlık olmamasının, “İmralı sürecine zımmi onay” anlamına gelip gelmediği sorusuna da, “Dediğim gibi toplumsal uzlaşma gereken bir konudur” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu, İmralı görüşmeleri konusunda muhalefet partilerine de resmi bilgi verilmesini istedi.
CHP lideri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün taziye ziyaretini kastederek CHP’yi eleştirmesi konusundaki sorular üzerine de şunları söyledi:
“Klasik polemiğin içine girmek istemiyorum. CHP’ye çatarak yanlışlarını gidermeye, örtmeye çalışıyor. Başbakan ‘ben yapmıyorum devlet yapıyor’ diyor. Başbakan için tek seçenek var; ‘CHP’ye nasıl çatarım’. CHP’ye çatmakla sorun çözülmez.”
Kılıçdaroğlu, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in, “hükümetin siyasi risk alarak İmralı sürecini sürdürdüğü” sözlerine ise, “Biz buna, ‘her telden çalanlar var’ diyoruz” karşılığını verdi.
Kılıçdaroğlu, CHP içinde, Hüseyin Aygün’ü eleştirenleri savunmaya geçtiği yolundaki eleştiriler üzerine ise, “Savunmaya falan geçtiğimiz yok. Bir gidelim bakalım. Gazeteciler soru soruyor, yanıt verince de özel açıklama diyorlar” diye konuştu.
Kırılma yaşanmaz
CHP lideri, SHP zamanında, Erdal İnönü’nün 7 milletvekilini Kürt konferansına katıldığı için ihraç etmesiyle birlikte bir kırılma yaşandığı anımsatılarak, “Yine böyle bir kırılma yaşanır mı” sorusu üzerine, “sanmıyorum” dedi.
Anadilde savunma
Kılıçdaroğlu, gazetecilerin “anadilde savunma” ile ilgili sorusuna da şu karşılığı verdi:
“Biz, CHP olarak önerge verdik, kabul edilmedi. Anadilde savunma demek yanlış. İnsan kendisini hangi dilde daha iyi ifade edebiliyorsa öyle savunabilmeli. Örneğin Almanya’da büyümüş bir Türk Almanca savunma yapabilmeli. Bu konudaki hükümet önerisi bu anlamda bizce yeterli değil. AKP, sadece yargı aşamasında anadilde savunma önerisi verdi. Bize göre tüm aşamalarda (polis ve savcılık sorgulaması) olması lazım.”
Korkmalarına gerek yok
Kılıçdaroğlu, Çin gezisine katılan işadamlarının izlenimlerinin sorulması üzerine, “Gayet memnunlar. Yurtdışı gezilerine yine gelmek istiyorlar” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, işadamlarının CHP’nin gezilerine katılmaktan çekinip çekinmedikleri yönündeki soruya ise, “Çoğu kamu ile iş yapmadıkları için korkulacak bir şey yok. Aslında Başbakan Erdoğan’ın bu işadamlarına teşekkür etmesi lazım. Çünkü bu gezilerde ülkeye katkı yapıyorlar” karşılığını verdi.
Fahri doktora unvanı
Kılıçdaroğlu’na gezisinin son durağı Urumçi’de, Sincan Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Kılıçdaroğlu’na cübbesini Sincan Üniversitesi Rektörü Taşpolat Tip giydirdi. Öğretim üyelerine “yoldaşlar” diye hitap eden Kılıçdaroğlu, teşekkür konuşmasında şunları söyledi:
“Buraya gelmem ve fahri doktora unvanı almam hayatımın en onurlu anıları arasında yer alacaktır. Devrimimizin lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu CHP’nin lideri olarak, bu ziyaretimin her bakımdan ilham verici ve geleceğe dönük umutlarla dolu olduğuna inanıyorum. Urumçi, Türkiye-Çin arasında dostluk ve kardeşliğin yurdu olarak özel önem taşıyor. Bin yıl önce bu toprakları terk etmişiz. Siz burada kalmışsınız. Bu büyük ülkenin gelişmesine önemli katkı sundunuz, sunmaya devam ediyorsunuz.
Ders vermek isterim
Türkiye-Sincan arası 4 bin 300 kilometre. Birlikte paylaştığımız pek çok değerlerimiz var. 1971 yılında Türkiye-Çin arasında diplomatik ilişkiler kuruldu. 2010 yılında bu stratejik ortaklığa dönüştü. Sincan-Uygur Özerk Bölgesi kapıları Türkiye’ye açıldı. Uygurlar, Türkiye ve Çin’i birleştiren, kaynaştıran unsur olacaktır. Türkiye’nin, ‘yurtta sulh cihanda sulh’ düsturu sizin için de geçerli olacaktır.”
Kılıçdaroğlu, bir öğrencinin, “Sincan Üniversitesi’nde ders vermek ister misiniz?” sorusuna,
“Politikayı bıraktıktan sonra vermek isterim. Eğer teklif olursa vermekten mutluluk duyarım” yanıtını verdi. Bunun üzerine üniversite rektörü, “Teklifimi şimdiden yapıyorum” dedi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na gezisinin son durağı Urumçi’de , Sincan Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.