Gezi Parkı olayının geldiği bu aşamada gündemdeki soru, parka müdahale edilip edilmeyeceği...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir grupla önceki gün yaptığı görüşmeden projenin Belediye Kanunu’na göre belde sakinlerinin oyuna sunulabileceği gibi bir alternatif ortaya çıktı. Gezi Parkı’ndaki eylemciler, bu olasılığı kabul etmiş gibi görünmüyorlar. Eylemlerini sürdürüyorlar. Gezi Parkı’ndan yükselen talep, parkın yeşil alan olarak kalması...
Başbakan Erdoğan’ın ise dün yaptığı konuşma, halkoyuna gidileceğini, bu arada hukuk sürecinin de bekleneceğini, ancak parkın boşaltılması gerektiği vurgularını içeriyordu.
24 saat sorusu
Tartışmalar sürerken Başbakan Erdoğan’la görüşen Hülya Avşar, gazetecilere açıklama yaparken, parkın 24 saat içinde boşaltılmaması halinde müdahale edileceği izlenimi aldığını duyurdu.Hemen arkasından NTV’de Ahmet Arpat’ın Yakın Plan programına konuk olan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, Avşar’ın kendi hissiyatını aktarmış olabileceğini, Gezi Parkı’na 24 saat içinde müdahale etmek gibi bir planları olmadığını ve bu yönde de bir talimat almadıklarını açıkladı.
Vali Mutlu, müdahale planları olmadığını açıklamakla birlikte bunun hiçbir zaman müdahale edilmeyeceği anlamına da gelmediğini söyledi. Vali’nin bu açıklaması kısa süre içinde bir müdahale planlanmadığını açıklığa kavuşturmakla birlikte, ilerisi için Avşar’ın hissiyatının da boş olmadığına işaret ediyordu.
Grupları ayırmak
Gezi Parkı olayı boyunca İçişleri Bakanı Muammer Güler ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun açıklamaları, Gezi Parkı’nın içinde bulunan ve çevreci duyarlılıkla hareket eden gençlerle, bu olayı vesile ederek ortaya çıkan örgütlerin birbirinden ayrılması gerektiğine ilişkindi.
Polisin Taksim’e yaptığı müdahale sırasında da bu görüş, her fırsatta dillendirildi. Müdahale sonrasında da marjinal örgütlerin Taksim’den uzaklaştırıldığı, ancak Gezi Parkı’ndaki gençlere dokunulmadığı açıklamaları yapıldı.Bu ayırım yapıldıysa Gezi Parkı’nda kalmaya devam eden gençlerin şiddet kullanan örgütlerle bir ilgisinin olmadığı da anlaşılmış olmalı.Başbakan Erdoğan, bazı heyetlerle ve sanatçılarla görüştü, görüşmeleri sürdürüyor.
Bu anlayış içinde izlenebilecek sağlıklı yöntemlerden biri bu gençlerle doğrudan görüşmek olabilir. Başbakan Erdoğan veya İçişleri Bakanı Güler veya İstanbul Valisi Mutlu veya Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bu yolu devreye sokabilirler.
KONDA’nın anketi
Olaylar devam ederken KONDA’nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Gezi Parkı’nda eylemi sürdürenlerle yapılan bir anketin sonuçlarını açıkladı. Gezi Parkı eylemine katılan 4411 kişi ile yapılan anketin sonuçlarına göre, eylemcilerin yüzde 93’ü eyleme herhangi bir partiyi, grubu veya oluşumu temsilen katılmadıklarını belirtiyor. Gezi Parkı’na sade vatandaş olarak geldiklerini beyan ediyor.
Bu sonuç, Gezi Parkı’ndaki gençlerin ezici bir çoğunlukla bağımsız kişiler olduğunu gösteriyor. Eylemi yapan gençleri temsil eden bir parti, sivil toplum kuruluşu veya bir oluşum bulunmadığına göre doğrudan kendileriyle diyalog kurmak, sorunu anlamak ve çözüm üretmek açısından faydalı olacaktır.
Olumlu işaretler
Bu satırları kaleme aldıktan sonra dün akşam geç saatlerde iki gelişme yaşandı.
Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı’ndaki eylemi aktif olarak destekleyen bir grup sanatçı ve Taksim Dayanışması’ndan sekiz temsilciyle Başbakanlık Resmi Konutu’nda görüştü. Aynı saatlerde İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, Gezi Parkı’ndaki gençlerle Dolmabahçe’de bir araya geldi.
Gezi Parkı’ndaki eylemcilerin temsilcileri ve kendileriyle yapılan bu iki görüşme ben bu satırları yazarken henüz sonuçlanmamıştı. Umarım bu görüşmeler, Gezi Parkı’na bir müdahale yapılmadan sorunun diyalog yoluyla çözülmesini sağlar.