Bu kışı hastalıklardan, gripten, sık sık kapınızı çalan boğaz ağrılarından uzak geçirmek için bağışıklık sisteminizi desteklemenin tam zamanı.
Bağışıklık sistemiyle ilgili son derece yanlış bir algı vardır. Bağışıklık sisteminin beyaz kan hücrelerinden, lenf bezlerinden ibaret olduğu düşünülür. Ama tıp dünyasının da yeni yeni fark ettiği üzere bağışıklık sistemi söz konusu olduğunda neredeyse tüm olay bağırsaklarda döner.
Bağırsakta vücudun geri kalanından çok daha fazla bağışıklık hücresi vardır. Ve sayıları(1) giderek artan bilimsel araştırmalar hastalıkların kökeninde bağışıklık sistemi ile bağırsaklardaki bakteriler arasındaki etkileşimin bozulmasının yattığını gösteriyor. Eğer bağırsaklarınız sağlıklıysa, yani ortam dost bakterilerin hâkimiyetinde ise, tehlike durumunda bağışıklık sistemini uyarıyorlar. Yok, diyetinizde bol bol işlenmiş yiyecek, şeker varsa yani çoğunluk zararlı bakterilerdeyse bağışıklık sisteminiz bu avantajdan yoksun kalıyor tabii sağlığınız da!
Başrol oyuncusu
Yazılarımın başrol oyuncularından biri olan D vitaminini yine sahneye davet ediyoruz. Sağlık için elzem olan bu yapı taşı hakkında bir farkındalık yaratmak son derece önemli. Hatta D vitamini konusunda toplumu bilinçlendirmek tüm tıp camiasının önceliklerinden biri olmalı.
Bu kışı yatak döşek hasta olmadan geçirmek istiyorsanız D vitamini rezervinizin dolu olduğundan emin olmalısınız. 2008 yılında 167 okul çocuğuyla araştırma(2) yapılmış ve D vitamini takviyesi alan çocukların daha az gribe yakalandıkları görülmüş. Bu hiç şaşırtıcı değil. Çünkü D vitamini olmadan bağışıklık sistemi çalışmaz. Vücudunuzda bir hastalık, bir enfeksiyon var diyelim, bağışıklık sisteminin savaşçı hücrelerinin harekete geçmesi için gerekli emri D vitamini verir. 2014 yılında İngiltere’de yapılan ve halkı D vitaminin önemi konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen “Vitamin D for Public Health” (Kamu Sağlığı için D Vitamini) adlı kapsamlı bir çalışmanın başındaki bilim insanı, gribin bir D vitamini eksikliği olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmiş. Çok yerinde bir tespit!
Bağışıklık sistemini destekleyen çay
- Ihlamur, 1 tatlı kaşığı
- Yeşil çay, 1 tatlı kaşığı
- Meyan kökü, 1 tatlı kaşığı
- 1 limonun suyu ve kabuğu
- 250 cc kaynar su
Malzemeleri porselen ya da cam bardağa koyup üzerine kaynar su ekleyin. Demlenmesi için 10 dakika bekleyip için. Günde 4-5 fincan içebilirsiniz. Özellikle sık sık grip, nezle olanlara bu kürden faydalanmalarını öneriyorum tabii bağışıklık sisteminizi destekleyen doğru bir beslenme modeliyle birlikte!
6 adımda hastalıklardan korunun
1. Gerekirse D vitamini takviyesi alın
İdeal D vitamini değeri 80 ng/ml’nin üstünde olmalıdır. Yaz güneşini kaçıranlara D vitamini zengini besinler tüketip diyetlerini takviyelerle desteklemelerini tavsiye ediyorum.
2.Bol bol balık tüketin
Sardalyenin, palamut balığının en bol olduğu dönem. Bu bereketli zamanlardan faydalanın. Bağışıklık sisteminin etkin çalışması için gerekli yapı taşlarından biri Omega-3 yağ asitleri, en zengin Omega-3 kaynakları ise yağlı balıklardır. Bitkisel Omega-3’leri de unutmayın. Ceviz yiyin. Badem, fındık yiyin. Salatalarınıza, çorbalarınıza taze öğütülmüş keten tohumu ekleyin.
3. Fermente gıdalara ağırlık verin
Çocuğunuzun sık sık hastalanmasını istemiyorsanız ev yoğurdu yapmaya, turşu kurmaya başlamanın tam zamanı. Bol bol ev yoğurdu yiyin, kefir için, ev sirkesi, ev turşusu tüketin. Fermente yiyeceklerin içindeki dost bakteriler güçlü bir bağışıklık sisteminin garantisidir.
4. Kolesterol zengini beslenin
D vitamini zengini halis tereyağı ve yumurta (serbest gezen tavuk yumurtası olması kaydıyla) aynı zamanda kolesterol zenginidir de. Bu değerli besinleri sofranızdan eksik etmeyin. Kolesterol vücudun yapı taşıdır ve vücudumuzda meydana gelen hasarları tamir eder. Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için kolesterole ihtiyaç vardır.
5. Bağışıklık dopingi yapın
Diyetinize soğan , sarımsak , zencefil ve zerdeçal gibi süper besinler ekleyin. Her biri bağışıklık sistemi dopingidir. Enfeksiyonlarla savaşan, bakterileri öldüren sarımsaktan optimum faydalanmak için çiğ tüketin ve döverek yiyin.
6. Uykunuza özen gösterin
Uykusuz birkaç gece geçirmek gribe, soğuk algınlığına davetiye çıkarmaktır. Hastayken neden ateşimiz gündüz değil de geceleri biz uykudayken çıkar hiç düşündünüz mü? Ateş vücudumuzun hastalıkla etkin bir şekilde savaştığının göstergesidir. Uyku sırasında bağışıklık sistemi optimum güçte çalışarak istilacı güçlere savaş açar, uykusuz kaldığınızda ise bağışıklık sistemi takatten düşer. Eğer hastalıklara karşı dirençli olmak istiyorsanız sakın ola uykunuzdan çalmayın!
1 Gut microbes closely linked to proper immune function, other health issues, ScienceDaily, 16 September 2013.
2 “Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren” Mana Kurihara, Yasuyuki Wada, and Hiroyuki Ida, The American Journal of Clinical Nutrition, March 10, 2010, doi: 10.3945/ajcn.2009.29094