Bilinçli anneler her ne kadar dikkat etse de sağlıklı beslenme alışkanlığını devam ettirmede veya bozmada okul kantinleri çok önem taşır.
Sağlıklı beslenme alışkanlığı çocukluk çağında başlar. Okul döneminde çocuklar vakitlerinin büyük bir çoğunluğunu okullarında geçirdikleri için bu süre zarfında tükettikleri yiyecekler de önem taşır. Her ne kadar bilinçli anneler çocuklarının yanına okulda tüketecekleri sağlıklı yiyecekleri koysa da, evde sağlıklı yiyecekler vermeye dikkat ederek çocuklarını doğru beslenmeye alıştırmaya çalışsa da okul kantinleri bu alışkanlığı devam ettirmede veya bozmada çok önem taşır. Çocuklar sırf sosyalleşmek amacıyla kantinde bulunmak isterler. Bu esnada da kantindeki yiyecek ve içecekleri tüketirler.
Çocukların damak tadı gelişirken beden ve beyin gelişimine hiçbir katkısı olmayan çikolata, gofret, cips, fast food tarzı yiyecekler, kolalı, gazlı ve şekerli içecekler tüketmeleri sakıncalıdır. Hatta bu tür yiyecekler çocuğun küçük yaştan itibaren şekillenen damak tadını etkileyerek bunlara alışmasına ve ileride kaçınılmaz olarak gelişecek insülin direnci, obezite ve ardından gelen kalp damar hastalıkları dahil bir dizi hastalıkların oluşumuna sebep olurlar.
Geleceğimizi temsil eden çocuklarımızın sağlığı, gelecek nesillerimizin güçlü ve dayanıklı olması için hep birlikte hareket etmeliyiz. Türkiye’yi kapsayıcı sosyal projeleri himaye etmeye önem veren, Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin de yakından takip ettiği, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından koordine edilen “Sağlıklı Kantin” projesi ile başlayan bu faaliyete ne kadar önem verildiğine ben de bizzat şahit ve destek olmuştum.
Bilim Kurulu önerecek
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla “Okul Kantinlerinde Satışa Sunulacak Gıdalar ve Bu Gıdalarda Kullanılacak Logo Uygulamasına İlişkin İş Birliği Protokolü”nün yürürlüğe girmesi ile çocuklarımızın sağlıklı beslenmeleri konusunda bir adım daha atılmış oldu. Bu protokole göre Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel okul / kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışı yapılacak olan gıdalar ve bu gıdalara ilişkin kriterler Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu önerileri doğrultusunda Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek. Okulda satışı yapılabilecek yiyecek ve içeceklere ilişkin talep ve öneriler, Tarım ve Orman Bakanlığı başkanlığında üç bakanlığın ikişer temsilcisinden oluşan komisyonca alınacak. Yapılan değerlendirme sonucu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından resmi yazı ile Bilim Kurulu’na iletilecek. Beslenme Dostu Okul Programı’nda ise okul kantinlerine özel hijyen kuralları ve kantin personeline eğitim gibi uygulamalara dikkat ediliyor. Bu konudaki denetimler sadece kantinde değil üretim yerlerinde de devam edecek şekilde programlanmış.
Aslında içimizden demek geliyor ki, keşke marketlerde ve büfelerde de sağlıklı gıdalara ayrı logo olsa, içeriğinde sağlığa zararlı maddeler barındıran, sağlık için riskli gıdalarda farklı işaretler bulunsa. Biz de alışverişimizi ona göre yapsak. Ancak sigaraların üzerindeki uyarı resimlerinin pek işe yaramadığını düşünürsek biz erişkinlerde bile durum zor gözüküyor. Bu nedenle okul kantinlerine sadece logolu yiyeceklerin alınması son derece önemli. Çocukken bu zararlı yiyeceklere alışmayan çocuk büyüdüğünde de doğru beslenmekte güçlük çekmeyecektir.