Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Artweeks Istanbul XI Solo Edition’ın ardından şimdi de CI Bloom başlıyor Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda.

İstanbul’daki çağdaş sanat fuarıyla aynı zamanda Dubai’de de çağdaş ve modern sanat haftası gerçekleşiyor.

Art Dubai başlıyor

Sanattan çok turizmle öne çıkan Dubai, Louvre’dan Guggenheim’a birçok değerli müzeyi Ortadoğu’ya getiren Abu Dabi ve Doha’yla yarışıyor.

Art Dubai ile şehre farklı bir kitle çekiliyor, dünyanın dört bir yanından önemli koleksiyonerler güzel havayı da fırsat bilip soluğu Dubai’de alıyor.

Haberin Devamı

Art Dubai Madinat Jumeirah’da 16 ve 17 Nisan’da ön izleme günleriyle başlıyor, 20 Nisan’a kadar devam ediyor.

Çağdaş sanat sezonuyla Dubai’de sadece kültür-sanata değil, turizme de katkıda bulunuluyor.

Art Dubai’ye bu yıl İstanbul’dan üç galeri katılıyor: Dirimart, Sanatorium ve X-Ist.

Art Dubai başlıyor

Art Dubai’nin amiral gemisi olan Global Art Forum, bu yıl ‘The New New Normal’ başlığı altında toplumsal dönüşümleri, kuantum hesaplamadan yapay zekâya kadar geniş bir yelpazede inceliyor.

Shumon Basar tarafından komisyonlanan ve Y7 tarafından küratörlüğü yapılan bu forum, sanatın ve teknolojinin kesişim noktasındaki güncel meseleleri derinlemesine irdeliyor.

Art Dubai’nin dijital sanat alanındaki ikinci büyük etkinliği olan Dijital Zirve, ‘After the Technological Sublime’ başlığıyla sanatın dijital dönüşümünü tartışıyor.

Bu zirve, yapay zekâ, veri estetiği ve dijital kültürün sanat üzerindeki etkilerini ele alıyor.

Dubai’de çağdaş sanat denince en çok öne çıkan ise hiç şüphesiz Alserkal Avenue.

Burası galerilerin toplandığı bir bölge.

Kurucusu Abdelmonem Bin Eisa Alserkal, belli ki Türkiye’deki çağdaş sanat piyasasını yakından takip ediyor.

Buradaki galerilerde karşınıza Devrim Erbil gravürleri de çıkıyor, bir başka galeride İranlı erkek sanatçılar, kadın sanatçıların işlerine yer vermeyen galerileri protesto ediyor.

Her galerinin ve koleksiyonerin kadın sanatçı kontenjanı olması gerektiğini savunuyorlar.

Art Dubai ile eş zamanlı olarak Alserkal Avenue’da ‘A Wild Stitch’ temasıyla Alserkal Sanat Haftası gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Bu yılki program, sanatın melezliğini, çoklu kimliklerini ve zamansal kırılmalarla şekillenen estetik duruşlarını merkeze alıyor.

Londra’daki Frieze Sculpture’ın da küratörü olan Fatoş Üstek’in küratörlüğünde yürütülen ‘Between a Beach and Slope’ başlıklı kamusal sanat programı, Nujoom Alghanem’in şiirlerinden yola çıkarak Liwa Çölü ile Alserkal’in endüstriyel dokusu arasında güçlü bir bağ kuruyor.

Bu arada 2021 yılından bu yana Afrikalı sanatçılar için önemli bir platform olan Efie Gallery, önceki gün Alserkal Avenue’da dev bir galeri açtı.

Paris, New York, Los Angeles ve Hong Kong’da şubeleri olan Perrotin galeri de bu ay DIFC’de yeni bir kalıcı alan açıyor.

Peki Dubai’ye kadar gitmişken sadece Art Dubai ve Alserkal Avenue ile mi yetinmeli?

Elbette hayır.

Jameel Sanat Merkezi, NYUAD Sanat Galerisi, Louvre Abu Dabi gibi kurumlar bu dönemde önemli sergilere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca hatırlatalım, bu yılki küratörleri arasında Zeynep Öz’ün de bulunduğu Sharjah Bienali de 15 Haziran’a kadar devam ediyor.