TeknolojiYapay Gerçeklik Kaskı Kullanamayanlara Umut Işığı

Yapay Gerçeklik Kaskı Kullanamayanlara Umut Işığı

05.04.2016 - 14:19 | Son Güncellenme:

Eğer kinetozi ya da diğer bilinen adıyla taşıt tutması hastalığına sahipseniz yapay gerçeklik kaskı kullanmak konusunda tereddütleriniz olabilir. Geçtiğimiz hafta tıbbi alanda yaşanan gelişme bu derde çare olacak gibi.

Yapay Gerçeklik Kaskı Kullanamayanlara Umut Işığı

Kinetozi hastalığı gözlerden iletilen harici verilerle iç kulaktaki denge merkezinde üretilen dâhili verilerin uyuşmaması sonucu oluşan bir rahatsızlık. Hareket hastalığı ya da deniz tutması gibi isimlerle de anılmaktadır. Bir çok kişi bu hastalığı hafif yan etkilerle atlatırken sayıca az bir kısım ise şiddetli yan etkilere maruz kalmakta. Baş dönmesi ve bulantı gibi yan etkiler özellikle yapay gerçeklik kaskı kullanan kişilerde oldukça rahatsızlık verebilecek durumlara neden olabiliyor. Amerikan Mayo Clinic organizasyonu bu duruma çare bulmuş gibi. GVS (galvanik vestibüler simülasyon) adı verilen yöntem sayesinde kullanıcının kafasının belirli bölgeleri uyarılarak hastalığın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Oculus Neden Özür Diledi?

Rahatsızlığa sebep olan problem temelde kişinin kask aracılığıyla gördüğü görüntü ile vücut hareketleri arasındaki gecikmenin yaratmış olduğu senkronizasyon. Benzer olarak Amerikan savaş uçak pilotlarının tedavisi için kullanılan teknolojiye eş bir yaklaşım. Şu an için geliştirilen bir yazılım ya da donanım olmasa da yapılan açıklamada, araştırmalar sonucunda kinetozi hastalığı için çözüm olacağı ifade edilmiş.

Yapay gerçeklik platformunda teknoloji geliştiren firmalar daha yüksek tazeleme hızları kullanarak bir çözüm ararken GVS farklı bir çözüm önermekte. Geliştirilmekte olan teknoloji ayrıca bir video ile açıklanmış.