Teknoloji HaberleriTelefonun yaydığı radyasyondan korunmak için bunlara dikkat!

Telefonun yaydığı radyasyondan korunmak için bunlara dikkat!

17.01.2020 - 16:36 | Son Güncellenme:

Akıllı telefon üreticileri, uymak zorunda olduğu yasal düzenlemeler çerçevesinde kritik seviyelerde radyasyon yayan telefonlar üretemiyor; fakat radyasyon oranının az olması tehlikenin olmadığı anlamına gelmiyor. 2.5Ghz mikrodalga aralığında elektromanyetik radyasyon yayan telefonlar, uzun süreli kullanımda sağlığımız için tehdit oluşturuyor. Peki, nasıl önlemler almalıyız?

Telefonun yaydığı radyasyondan korunmak için bunlara dikkat

Erdal KAPLANSEREN

Haberin Devamı

erdal@layka.com.tr

Twitter: @Kaplanseren 

Akıllı telefonlar, hayatı kolaylaştıran özelliklere ve uygulamalara ev sahipliği yaparken ve mobil internet kullanımı bu kadar artmışken telefonun zararlarından korunmak için tamamen kapatmak mümkün olmuyor. Alman Radyasyondan Korunma Federal Ofisi tarafından en çok radyasyon yaydığı açıklanan telefonların favori telefon modelleri arasında bulunması da şu soruyu gündeme getiriyor: Telefonun yaydığı elektromanyetik radyasyonun zararlarından korunmak için ne yapmak gerekiyor?

SAR deÄŸerine bakmadan telefon almayın                        Â

Özgül soğurma oranı özelliği anlamına gelen SAR değeri, çoğu kullanıcının göz ardı ettiği detayların başında geliyor. Akıllı telefon almadan önce ürünün kitapçığında yazan SAR değerine bakmayı ihmal etmeyin. Böylece telefonun yaydığı radyasyona karşı en başından önlem alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Orijinal telefon kullanın

Telefon üreticileri belirli kriterler çerçevesinde üretim yapıyor. Sahte üreticiler ise tahmin edebileceğiniz gibi uyulması gereken kuralları ihlal ediyor. Sahte bir telefon sağlığınızı tehlikeye atacak kadar radyasyon yaydığından telefonunuzun sahte olup olmadığını tespit edin ve orijinal telefon kullanın.

Aramaları azaltın veya kablolu kulaklık kullanın

Bir telefon hücresel bağlantı kurduğu sırada daha çok radyasyon yayar. Bu da telefon görüşmeleri yaparken sağlığınızın tehdit altında olduğu anlamına geliyor. Telefon görüşmelerini yalnızca acil aramalar yapacak şekilde sınırlandırın. Yoğun temponuz nedeniyle görüşmeleri azaltamıyorsanız kablolu kulaklık kullanın. Telefonu kulağınızdan yalnızca 5 santimetre uzaklaştırmanız bile radyasyondan etkilenme seviyenizi yüzde 75 oranında azaltacaktır. Radyasyondan etkilenme oranınızı azaltmak için alternatif iletişim kanalı olarak mesajı kullanın.

Wi-Fi ve hücresel veriyi kapatın

Bir telefon hücresel bağlantı kurduğu sırada daha çok radyasyon yayar. Dolayısıyla telefonun zararlarından korunmak için en etkili yöntem olarak internet bağlantısı kurmadığınız zaman Wi-Fi’yi devre dışı bırakmalısınız.

Haberin Devamı

Konum özelliğini devre dışı bırakın

Birtakım mobil uygulamalar veya oyunlar, özellikleri gereği konumdan yararlanıyor. Bu da radyasyon salınımını arttırıyor. Dolayısıyla hem pil ömrünü artırmak hem de radyasyon etkilerinden korunmak için ihtiyaç duymadığınız anlarda konum özelliğini kapatın.

Vücudunuza yakın tutmayın

Telefonu vücudunuza uzak tutmayın. Akıllı telefon kullanıcılarının en çok yaptığı hatalardan biri telefonu cepte taşımak hatta uyurken de telefonu yastığın altında bırakmak oluyor. Telefonun yaydığı radyasyondan etkilenmemek için telefonu olabildiğince uzak tutun. Uzaklık için belirli bir standart yok; fakat telefonunuzu vücuttan bir kol boyu vücuttan uzak tutmaya dikkat edin. Telefonunuzla ilgilendiğiniz sürenin günde 45 dakikadan fazla olmamasına dikkat edin.

Çocuklardan uzak tutun

Çocukların kafatası erişkinlere göre çok daha ince olduğundan cep telefonlarının yaydığı radyasyon çocuklarda 10 kat daha zarar verici oluyor. Dijitalin içinde doğan çocukları telefondan uzak tutmak zor olabiliyor; fakat hafızada bulanıklık, sara nöbetleri, göz kuruluğu gibi problemlerin çocuklarda da sık görülmesi bu konuda önlem almanın gerekliliğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Çekim gücü düşük olduğunda kullanmayın

Telefon düşük sinyal gücü olan bölgede iyi bir bağlantı kurabilmek için daha fazla güç harcayacağından düşük sinyal gücü olan bölgelerde radyasyon salınımı daha da artacaktır. Bu nedenle telefon iyi çekmiyorsa bağlantıda kalmak için çabalamak yerine telefonunuzu kapatın.

Yazarlar