TeknolojiHuawei P10 inceleme (VİDEO)

Huawei P10 inceleme (VİDEO)

31.05.2017 - 12:12 | Son Güncellenme:

Dünyanın en büyük üçüncü akıllı telefon üreticisi olan Huawei’nin Leica imzalı çift arka kameraya sahip P10 modelini inceledik. Bakalım Huawei P10 kullanıcılara neler sunuyor?

Huawei P10 inceleme (VİDEO)

Huawei P10, geçen yıl duyurulan P9'un çoğu açıdan geliştirilmiş hali. Tasarım daha çarpıcı, ekran biraz daha iyi, bir amiral gemisinden beklenen yüksek performans ve Leica ile birlikte üretilen çift kamera sistemiyle daha iyi fotoğraf kalitesi sunduğu ayrıcalıklardan bazıları.

Haberin Devamı

Diğer yandan 5.1 inç boyutundaki ekran ile P10 çoğu amiral gemisi telefonlardan çok daha küçük. Ancak bu telefonun elinize rahatça oturmasını sağlıyor. Cebinizde olduğu zaman ise kot pantolonunuzda çıkıntı yapmıyor.

Tasarım ve donanım geliştirmeleri P10'u, Samsung Galaxy S8 ve LG G6'ya karşı geçerli bir rakip yapacak mı gelin hep birlikte bakalım. Başlayacağımız ilk yer ise her zamanki gibi tasarım.

TASARIM

Huawei P10'un tasarımı, önceki Huawei telefonlarından daha şık. Huawei P10, 145.3 x 69.3 x 7 mm ölçülerinde ve P9 ile hemen hemen aynı, sadece 1.5 mm daha dar. P10, aynı zamanda P9’dan 1 inç daha küçük ekrana sahip. 145 gram ağırlığıyla yine P9 (144 gr) ile neredeyse aynı.

Huawei P10 ilk bakışta tıpkı iPhone 6S gibi görünüyor. P10'un tasarımının iPhone 6S ile benzer olması birçok insanın cihazı iPhone yerine alması için yeterli bir sebep olabilir. O yüzden Apple'ın iOS'una değil de iPhone tasarımının hayransanız Huawei P10 sizin için ilk sırada yer alabilir.

Haberin Devamı

iPhone’a benzemekle birlikte, P10'daki tasarım dilinin çoğu Huawei P9'a da benziyor. Yuvarlatılmış köşeler elinizde daha rahat bir tutuş hissiyatı yaratıyor. Kameraların çıkıntısız yapısı ise tasarımdaki bütünlüğü güçlendiriyor.

Güç düğmesi, telefonun sağ tarafında hafif dışarıya çıkık hoş bir kırmızı renkle vurgulanmış. Bundan böyle telefon cebinizdeyken ses tuşlarıyla ikisini karıştırmayacaksınız. Sol tarafta SIM kart ve microSD kart girişi yer alıyor. Hafıza kartı yerine ikinci bir SIM kart da takılabiliyor.

Telefonun altında mono hoparlör, USB-C bağlantı noktası, mikrofon ve 3.5 mm kulaklık girişi bulunuyor. Huawei, bazı üreticilerin aksine kulaklık jakını şu an için cihazlarında kullanmaya devam ediyor. Bu da önemli bir nokta. Arka kısımda ise Leica kamera, otofokus için lazer sensörü, çift tonlu flaş ve Huawei logosu yer alıyor.

Hoparlör oldukça temiz ses verebiliyor. Ses çıkışı işinizi görebilir ama çok iddialı değil. Yine de kötü ses vermiyor. Kutu içeriğinden çıkan kulaklıklar ise Apple’ın earpodları ile büyük benzerlik taşıyor. Kaliteleri ise ortalama seviyede.

Haberin Devamı

Telefonun arka yüzü full metal ile kaplı. Parmak izini belli etmeyen mat metal kısım elde tutulduğunda da gayet güzel görünüyor. Ön taraf ise Gorilla Glass 5 ile kaplı. Ön panel bu yüzden kullanım sırasında görülebilecek çizilmelere karşı epey dirençli. Siz yine de anahtarlarınızla aynı cebe koymaktan kaçının.

Huawei, parmak izi tarayıcısını P10'un ön tarafına koymayı tercih etmiş. P9’da bu tuş cihazın arka tarafındaydı. Bence bu tuşun cihazın önünde olması ergonomik açıdan daha iyi. Telefonu tutma ve kullanma şeklinize engel olmuyor. Aynı zamanda parmak izi okuyucunun ön yüzde olması telefon masadayken parmak izinizle telefonu uyandırmanızı kolaylaştırıyor.

Fiziksel home tuşunda parmak izi sensörü de yer alıyor. Ancak bu tuş artık daha işlevsel. Dokunma veya kaydırma hareketleriyle telefonu kontrol edebiliyorsunuz. Bu tuşa bir kere basarsanız geri, basılı tutarsanız da Home tuşu gibi çalışıyor. Parmağınızı bu tuş üzerinde sağa veya sola çekerseniz arka planda açık olan uygulamaları görebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Tasarım 2017'de piyasaya sürülen çerçevesiz telefonlarla kıyaslandığında biraz geride kalabiliyor. Ancak en ilginç tasarım öğesi aslında renk seçenekleri.

Huawei P10, aralarında siyah, yeşil, gümüş, seramik beyazının yer aldığı 8 farklı renk seçeneğiyle geliyor. Huawei P10'a geçmeyi düşünüyorsanız, özellikle mavi veya yeşil renk ilginizi çekebilir. Çünkü satın alabileceğiniz çoğu telefon renginden epey farklı.

EKRAN

Huawei, QHD panele sahip olan LG ve Samsung'un son cihazlarından farklı olarak P10'da Full HD ekran kullanıyor. P10, 5.1 inç boyutunda Full HD çözünürlükte IPS NEO panele sahip. Daha yüksek bir çözünürlük istiyorsanız, QHD çözünürlüğe sahip Huawei P10 Plus'ı da tercih edebilirsiniz.

P9’dan 0.1 inç daha küçük olan ekranda parmaklarınızı çok yormadan panelin her köşesine erişebiliyorsunuz.

Panel, inç başına 432 piksel sunuyor. Bu ise burada izlediğiniz her şeyin bir QHD panel olmasa da keskin görünmesini sağlıyor. Ayrıca parlak ekranını güçlü güneş ışığı altında da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

IPS-NEO panel, normal IPS ekranlardan daha iyi siyahlar üretiyor ve daha iyi görüş açısı sunuyor. Buna ek olarak, beyazlar temiz, renkler oldukça canlı ve doygun.

5.1 inç Full HD ekran, filmleri ve videoları izlemek için harika. Telefonun boyutu görüntüleme sırasında tutuş açısından da kolaylık sağlıyor. Ancak daha büyük bir ekranda video izlemek istiyorsanız 5.5 inç’lik P10 Plus’a yönelebilirsiniz.

PERFORMANS

Huawei P10, gücünü Kirin 960 işlemci (4x2.4 GHz Cortex-A73 ve 4x1.8 GHz Cortex-A53), Mali-G71 grafik işlemcisi, 4 GB RAM ve 64 GB dahili depolama alanından alıyor. 64 GB'lık depolama alanından daha fazlasına ihtiyacınız varsa cihaz 256 GB'a kadar microSD kartları da destekliyor.

Telefonu açtığınızda, yazılımlar, uygulamalar vs derken hafızanın yaklaşık 11,5 GB'lık kısmını sistem almış oluyor. Ancak geriye kalan hafıza yine de film, uygulama ve oyunlarınız için yeterli.

P10'un arkasında güçlü bir işlemci ve çok fazla RAM var. Bu da oyun performansının diğer amiral gemisi cihazlara rahatlıkla ayak uydurmasını sağlıyor.

Huawei P10'da oyun oynamak da oldukça keyifli bir deneyimdi. Telefon Real Racing 3, Dead Trigger veya Injustice 2 gibi yüksek performans isteyen oyunların altından rahatlıkla kalkabildi. Tek sorun daha büyük bir telefona alıştıysanız, oyun içerisindeki metinleri görmek bazen biraz zor olabiliyor o kadar.

Öte yandan Hardcore telefon oyuncuları için piyasada çok daha iyi cihazlar var. Ancak Huawei P10 ile çok fazla oyun oynadım ve hiçbir sorun yaşamadığımı söyleyebilirim.

Telefonu kullandığım süre boyunca en yeni uygulamaları ve oyunları kolayca çalıştırabildim. Yine bu süre zarfında performans konusunda donma, takılma gibi sorunlarla karşılaşmadım. Her şey hızlı bir şekilde yüklendi ve hiçbir uygulama çökmedi.

Cihazın çağrı kalitesi de sağlam. Hoparlörler ile mikrofon, kalabalık veya sesli ortamlarda görüşme yapmak için yeterince iyi. Ancak hoparlörü müzik dinlemek için pek tavsiye etmiyorum.

Huawei, P10’da Android 7 Nougat'a dayalı kendi arayüzü olan Emotion UI'ın 5.1 sürümünü kullanıyor. Bir önceki modelde bu arayüzün 4.1 sürümü kullanılıyordu. Emotion UI 5.1, tasarım açısından iyi görünüyor. Eski arayüzlere göre çok daha iyi. Akıcı ve iyi optimize edilmiş. iOS tarzı bir ana ekrana veya uygulama çekmecesi ile standart bir Android görünümüne sahip olabilirsiniz.

Gün boyunca kullanımda Huawei P10'un mükemmel performans sergilediğini gördüm. Bu nedenle sosyal medya gibi günlük işleri halledebilen veya yüksek performans isteyen oyunları çalıştırabilen bir telefon arıyorsanız P10 işinizi görebilir.

P10’un test sonuçlarına bakacak olursak, Geekbench 4 uygulamasının tek çekirdek performansından 1829, çok çekirdek performansından 6029, AnTuTu uygulamasında gerçekleştirdiğim testten ise 137.424 puan aldı. 3DMark'ın Sling Shot testinden 2324, Slingshot Extreme'den 2119, Ice Storm Unlimited'dan 25618 ise 8004 puan aldı.

KAMERA

Huawei P10'da, fotoğrafçılık konusunda uzman Leica'nın lensleri kullanılıyor. Telefonun arka kısmında 20 MP monochrome (siyah beyaz) ve 12 MP renkli olmak üzere iki farklı sensör yer alıyor. Bunlar birleşince tek bir sensörden elde edeceğinizden daha ayrıntılı bir görüntü alıyorsunuz. Kamera özellikleri firmanın Mate 9 cihazıyla neredeyse aynı.

Bu sensörlerden biri renkli, diğeri siyah beyaz çekimler için kullanılıyor. P10'un özel tek renkli sensörü muhteşem bir kontrast ve ekstra ince ayar yapmadan da güzel sonuçlar veriyor. Gün ışığında yapılan çekimlerde zengin ve canlı renkler elde ediyorsunuz. Odaklama süresi de oldukça hızlı.

P10’un kamerası çift lensli kurulum, optik görüntü sabitleme, düşük ışık performansı, daha gerçekçi bir bokeh efekt oluşturma için portre modu ve gelişmiş siyah-beyaz fotoğraf gibi çeşitli avantajlar sunuyor.

P10, düşük ışık koşullarında mükemmel olmasa da iyi sonuçlar üretiyor. Arka taraftaki f/2.2 diyafram açıklığına sahip iki adet lens düşük ışık konusunda doğal olarak f/1.7 veya 1.8 lensli telefonlar kadar ne yazık ki iyi iş çıkartamıyor. Aydınlık bir ortamda çekim yaparken ise Huawei P10, iyi işler ortaya çıkartıyor.

Ön ya da arka kamerayla çekim yaparken portre modunu kamera uygulamasının üst kısmındaki ufak insan kafasına dokunarak aktifleştirebilirsiniz. Bu sayede çekeceğiniz nesnenin arka planına bokeh efekti katabilirsiniz. Böylece görsel etkiyi daha fazla güçlendirebilirsiniz.

Mate 9’da olduğu gibi P10’da da en çok sevdiğim şey siyah beyaz mod oldu. Monokrom moduyla dünyayı siyah beyaz görmek oldukça eğlenceli.

P10’da f/1.9 değerinde 8 MP ön kamera bulunuyor. Ön kamerayı kullanarak istediğiniz selfie'yi ya da Full HD videoyu rahatlıkla ve zevkle çekebilirsiniz. Sinir bozucu cilt lekelerinizden 'Güzellik modu' ile kurtulabilir ya da bokeh efektiyle fotoğraflarınıza farklı bir görünüm katabilirsiniz. Öte yandan P10’un geniş sensörü, grup selfieleriniz içinde elverişli. Birden fazla kişi bir araya gelip rahatça selfie çekilebilirsiniz. Ön kameranın çekimlerde canlı ve parlak görüntüler yakalayabildiğini ekleyelim.

Arka kamera 30fps'de 4K çözünürlükte veya 60fps'de standart FHD video kaydedebiliyor. OIS desteğinin de yardımıyla fotoğraf veya video çekerken oluşan titreşim minimuma indiriliyor. Böylece görüntüler daha net ve keskin oluyor. Bu arada OIS desteği P9’da bulunmuyordu.

P10’un kamerasına genel olarak bakacak olursak sunduğu performans oldukça iyi. Kendi kamera uygulaması harici mikrofonu desteklemese de fotoğraf veya video çekimi yaparken son derece başarılı sonuçlar alınabiliyor.

PİL

Huawei P10, hızlı şarj destekli 3200 mAh büyüklüğünde bir bataryayla karşımıza çıkıyor. P10, yoğun kullanımlarda bile bir günü rahatlıkla tamamlayabiliyor.

Örneğin yaklaşık 1.5 saatlik yolda Bluetooth üzerinden müzik dinleme, oyun oynama, web'de gezinme derken batarya seviyemde yaklaşık yüzde 20-25 civarında bir düşüş yaşandı.

Telefonun hafızasından 90 dakikalık bir videoyu full parlaklıkta ve bağlantı seçenekleri açıkken oynattığımda P10, bataryasından yüzde 20 değer kaybetti. Aynı testte Huawei P9 yüzde 15, Samsung Galaxy S7 Edge ise yüzde 13’lük bir kayıp yaşamıştı.

P10, pil seviyesi yüzde 0'dan yüzde 100'e yaklaşık 1.30 saatte çıkabiliyor. Hızlı şarjın yardımıyla yarım saatlik bir sürede yaklaşık yüzde 45 gibi bir pil seviyesine ulaşabilirsiniz.

Kısaca P10’un pil performansı web'de gezinme, video oynatma veya oyun oynama gibi aktiviteleriniz için son derece kullanışlı.

SONUÇ

Huawei P10, yüksek performans ve başarılı fotoğraf makinesiyle Çinli firmanın bugüne kadar ürettiği en iyi akıllı telefonlardan biri.

P10, gerek tasarım gerekse de teknik donanım anlamında P9'un birçok yönden gelişmiş hali. Bu açıdan P9 sahipleri muhtemelen yeni modele geçmek isteyebilir.

Leica imzalı sensörler daha yüksek çözünürlük, neredeyse kayıpsız zoom ve 4K video çekme imkanı sunuyor. Selfie kamerası selefine göre oldukça iyi. Kirin 960 işlemci ise oldukça modern ve güçlü.

Göz kamaştıran renk seçenekleri ve iPhone'ların görünümünden hoşlanan bir Android hayranıysanız, Huawei P10 sizin için iyi bir alternatif olabilir.

Huawei P10’a 3599 TL fiyat etiketiyle sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

  • Geliştirilmiş tasarım
  • Akıllı parmak izi tarayıcı
  • Kamera özellikleri
  • Pil ömrü
  • Portre modunun kullanımı kolay

EKSİLERİ

  • Kamera diyaframı düşük
  • Su geçirmez değil
Yazarlar