04.03.2021 - 17:19 | Son Güncellenme:
18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı döneminde yapılan evler korunarak günümüze kadar gelmiştir. Türk kültürünü yansıtan Safranbolu evlerinin yumurta akından yapılarak depreme dayanıklı hale getirildiği bilinmektedir. Taşlarla örülü olan sokakta evler birbirinin önünü kapatmadan inşa edilmiştir. Aile yaşantısının önemli olduğu dönemleri yansıtmaktadır. Konak görünümündeki evler 1998 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır. Günümüzde koruma altında 800 adet ev bulunmaktadır.
347 yıllık olan Cinci Han yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlar arasındadır. UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Han içinde pek çok konaklama yeri ve restoran bulunmaktadır. Heybetli görüntüsüyle ticaretin merkezi olduğu belli olan Cinci Han İpek Yolu üzerinde bulunan ve İstanbul’dan gelen pek çok ürünü satışa çıkarmaktadır.
80 metre yükseklikte bulunan ve Safranbolu İncekaya Kanyonu üzerinde yer alan Kristal Teras ilgi çekici mekanlardan biridir. Teras karşısındaki yapay şelale ve akşamların muhteşem ışıklandırma sistemi ile tam anlamıyla bir manzarada kaybolmak mümkündür. 75 ton kapasiteye sahip terasa 30 kişilik gruplar halinde ziyaretçi alınmakta ve terasın çevresinde restoran da bulunmaktadır. Yürüyüş yaparak bol oksijenden faydalanabilir ve manzaranın keyfini restoran da çıkarabilirsiniz.
Hıdır Bey türbesinin yer aldığı bu tepe Safranbolu’nun kuşbaşı görünümünü sunmaktadır. Kentin düzenli yerleşimi ve paha biçilmez mimarisi ile bu tepede karşılaşabilirsiniz. Evlerin iç içe olmaması ve planlamanın kusursuz olduğu gözlemlenmektedir.
Eski dönemlerde yaşayan lonca örgütlerinin bulunduğu bir çarşıdır. Günümüzde içe dönük yapısıyla çarşı ziyaretçiler ile dolup taşmaktadır. El emeği göz nuru yemeniler ve el bezleri satılmaktadır. Kurtuluş Savaşı zamanında askerler için ayakkabının bu çarşıda dikildiği anlatılmaktadır.
1976 yılında hükümet konağı olarak kullanılan bu yapı aynı tarihte meydana gelen bir yangın sonucu kullanılamaz duruma gelmiştir. 2000 yılında yapılan restorasyon işlemlerinden sonra Kent Tarihi Müzesi’ne çevrilmiştir. Safranbolu’nun kültürel, tarihi ve sosyal yapısının aktarılması amacıyla hizmet vermektedir.
17.yüzyılda Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından Tokatlı Kanyonu üzerine yaptırılmıştır. 116 metre uzunluğunda ve 30 metre yüksekliğindeki su kemeri 6 adet kemerden oluşmaktadır. Zamanında karşı tarafa su taşınması amacıyla kullanılmıştır. Fotoğraf çekimleri için ideal manzaralardan biri olmaktadır. Kanyon gezisi sırasında mutlaka İncekaya Su Kemeri görülmesi gereken yerlerden biridir.
İlçe merkezine 10 km mesafede yer alan mağara Safranbolu’ya bağlı Bulak Köyünde yer almaktadır. Yapılan çalışmalara göre mağaranın 3 milyon yıl önce oluştuğu düşünülmektedir. Mağara Gayüzü Dağı’nın altında yer almaktadır. 6 kilometre uzunluğundaki mağara pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Özellikle mağara içindeki doğal oluşumlar görenleri hayrete düşürmektedir.
Konak yıllardır hem konaklama hem de restoran hizmetleri vermeye devam etmektedir. Safranbolu’nun tarihi ve kültürel yapısının yaşatıldığı konak dönemin izlerini taşımaya devam etmektedir. Geleneksel ahşap döşemelerin ağırlık verildiği konakta, yataklar ise antika pirinçten yapılmıştır. Konağın etrafı bahçelerle çevrilidir ve bahçe içerisinde üç konak yer almaktadır.
Kanyonlar şehri olan Safranbolu da, Kristal Terasa 50 metre uzaklıkta yer alan kanyon harika görünümüyle misafirlerini karşılamaktadır. Merdivenler ile aşağı doğru inilen kanyonda uzun yürüyüşler yapmak mümkündür. Kanyonun en alt kısmında ise at gezisi yapabilir ve doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.