Ölüm orucu kilitlendiBayrampaşa Cezaevi’nde iki ay önceki af isyanının olaysız sona erdirilmesinde kilit rol oynayan Başsavcı Ferzan Çitici, ‘ÜN PEŞİNDE DEĞİLİM. ÖNEMLİ OLAN İNSANLAR ÖLMESİN’ dediMUSTAFA BAKACAK İstanbulİstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, insan hayatının önemli olduğunu, bunun için saniyelerle savaştıklarını belirterek, "Ün peşinde değilim. Önemli olan insanlar ölmesin. Bunu kim bitirirse bitirsin takdir ederim, elini öperim" dedi.
Bayrampaşa Cezaevi’nde iki ay önceki af isyanının olaysız sona erdirilmesinde kilit rol oynayan Çitici, şimdi de "ölüm orucu" eyleminin sona erdirilmesi için çaba harcıyor.
Çitici, Bayrampaşa Cezaevi’ndeki ölüm orucu eyleminin bitirilmesine yönelik görüşmelerin sürdüğü saatlerde gelinen aşamayı Milliyet’e anlattı:
Bana güveniyorlarYıllardan beri gerek adli bölümde gerekse siyasi bölümde diyaloğumuz kopmadı. Her iki blokun da bana güvenleri var. Her söylediğimin de doğru olduğuna inanıyorlar. Onların işledikleri suç beni ilgilendirmiyor. Bir "emanet" gibi geliyor. Bu tür düşünce bir takım çevreleri de rahatsız ediyor ama.
Bayrampaşa önemliBayrampaşa’da ölüm orucuna geçen pazar başlandı. Onlar için şimdilik tehlikeli bir durum yok. Uşak, Aydın ve Ümraniye’de ise 50 günü geçtiler. Ölüm sınırına yaklaşan var. Bu tür eylemlerin yönetim merkezi Bayrampaşa’dır. Bayrampaşa’da bu iş çözüme kavuştuğu zaman her yerde bitiyor.
Ölüm en son silahİnsan Hakları Komisyonu üyeleri gelip görüştü. Aydınlarımız birkaç kez görüşüp gitti. Son olarak ben görüştüm. "Arkadaşlarınız gözünüzün önünde ölüme gidiyor, buna nasıl tahammül edebiliyorsunuz" dedik. Ama dediler ki, "Bizim son tetiğimiz ölümdür. Biz onu çekiyoruz." Tedaviyi de kabul etmiyorlar. Bizden iki tane tekerlekli sandalye istediler. Onu verdik, şimdi sünger yatak istiyorlar. Onu verme konusunu düşünüyoruz.
Talepleri çok ağırÖlümle bir yere varamayacaklarını söyledim. Talepleri çok ağır. Çünkü öyle istekler var ki aralarında sadece Adalet Bakanı’nın karar vermesi yetmiyor, hatta hükümetin bile yetmediği, muhalefetteki partilerin bile oyuna ihtiyaç duyabileceği istekler var. Bunun böyle olduğunu bile bile kalkıp, "Ölüm orucuna devam edeceğiz" demek "Biz öleceğiz" demektir.
Can kurtarmaya çalışıyoruzÖrgüt bayrağının asılı olduğu koğuşlara Cumnuriyet Savcısı olarak gitmeyi uygun görmüyorum. Bu yüzden cezaevi savcısının odasında görüşüyoruz. Üç tane pankartı indirmek için müdahale yapmaya kalksak, kurtarmaya çalıştığımız canlardan daha fazlası gider. Şu anda can kurtarmaya çalışıyoruz. Ben ün peşinde değilim. Önemli olan insanların ölümü bitsin. Bunu kim bitirirse bitirsin takdir ederim, elini öperim.
ERTELEMEK YETMEZF tipi cezaevi iptal edilsinÖlüm orucundaki mahkumlar DGM’lerin kaldırılması için de güvence istedi
F tipi cezaevi uygulaması durdurulmak veya ertelenmek yerine kesin olarak iptal edilsin.
F tipinin mimari yapısı en az 20 kişilik mekanlar olarak değiştirilsin. Bu mekanlar birbirleriyle kültürel, sosyal, sportif ve ortak yaşama olanağı sağlayacak tarzda düzenlensin. Ayrıca, bu durum Terörle Mücadele Yasası kaldırılarak, yasal güvence altına alınsın.
Mevcut F tipi cezaevlerinin, yukarıda belirtilen biçime kavuşturulmasının ayrıntıları, barolar, tabip odaları, mimar odaları, aydınlar, tutukluların avukatları ve aileleri, çeşitli insan hakları kuruluşları ve ilgili kurumların düşüncesi alınarak netleştirilsin.
Terörle Mücadele Yasası’nın sadece F tipiyle ilgili 16. maddesi değil, 2, 8, 16, 17. maddeleri tamamen ortadan kaldırılsın. Bunların kaldırılacağının, hükümet tarafından ikna edici tarzda garantisi verilsin.
Sağlık, İçişleri ve Adalet bakanlıkları arasındaki "Üçlü protokol" iptal edilsin.
DGM’lerin kaldırılacağına ilişkin güvence verilsin.
Cezaevlerindeki uygulamaları denetleyecek ve çözüm üretecek tarzda bir yetkiye sahip izleme komitesi kurulsun. Bu komite, hazırlanan taslak biçiminde değil; barolar, Türk Tabipler Birliği, insan hakları kuruluşları, tutuklu yakınları ve avukatları, Yargı - Sen, Meclis İnsan Hakları Komisyonu temsilcilerinden oluşturulsun.
Buca, Ümraniye, Diyarbakır, Ulucanlar, Burdur cezaevlerinde yapılan katliamların sorumlularının yargılanacağının güvencesi verilsin.
Tutuklu ve hükümlülere, gözaltına alındığı süreçte işkence yapanlar yargılansın.
Başta 96 ölüm orucundan kalan tutuklu ve hükümlüler olmak üzere, cezaevlerine düzenlenen operasyonlarda sakat kalan ve çeşitli nedenle kalıcı hastalığı olanlar derhal serbest bırakılsın.
BEYİNLERİ YIKANIYORÖlüm orucu örgüt infazı mı?Yetkililer, "Bayrampaşa Cezaevi’ndeki görüntüler, örgütün beyin yıkadığının kanıtı" diyor
İSTANBUL MilliyetCezaevlerindeki eylem 53. gününe girerken, yetkililer ölüm orucuna katılanların örgüt tarafından belirlendiğini söyledi. 12 kişinin hayatını kaybettiği 1996 yılındaki ölüm orucunda da, dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan ve Bursa Valisi Orhan Taşanlar, ölümlerin "örgütün infazı" olduğunu söylemişti.
Aynı iddialar, 53. gününe giren ölüm oruçlarıyla yeniden gündeme geldi. 25 Kasım’da, Bayrampaşa Cezaevi’nin Konferans Salonu’nda çekilen ve CNN Türk’te yayınlanan görüntülerde, ölüm orucuna yeni başlayanlar için düzenlenen törende, F tipine karşı çıkan 500 tutuklu ve hükümlü ellerinde meşalelerle, meydan ateşinin etrafında yürüyüp sloganlar atıyor. Ölüm orucuna başlayanların listesi okunuyor ve lider tarafından kutlanıyor.
Aydınlar umutsuzÖlüm orucundaki mahkumlarla görüşen yazarlar, henüz bir çözüm umudu olmadığını söylediGÜLAY FIRAT İstanbulÖlüm orucu eylemini durdurabilmek için Bayrampaşa Cezaevi’nde tutuklu ve hükümlülerle görüşen aydınlar, henüz bir anlaşmaya varılmadığını bildirdiler.
Yazar Orhan Pamuk, "Kamuoyunda gerçeğe uymayan bir iyimserlik havası yaratıldı. Adalet Bakanlığı’nın ‘süresiz olarak erteliyoruz’ açıklamaları açlık grevi ve ölüm oruçlarından vazgeçildiğini, bitirildiğini düşündürttü, hayır. Hükümet ve ölüm orucu yapan mahkumların fikirleri her an değişebiliyor. Tamamen katı değiller, ama arada mesafe çok. Kamuoyundaki iyimserlik yanlış" dedi.
Tutuklu ve hükümlülerle görüştüklerini kaydeden Pamuk, "Hepsiyle sohbet ettik, Türkiye üzerine konuştuk. İsteklerini söylediler, ama beni en çok etkileyen yıllardır, hapishanede gördükleri zulüm oldu, onları anlattılar. Güvenlerini kaybetmiş durumdalar. Onlarla diyalog kurmak son derece zor" dedi.
Açıklamayı tatmin edici bulmuyorlarPamuk, Yaşar Kemal, Can Dündar ve Zülfü Livaneli ile cezaevinde 8.5 saat geçiren gazeteci Oral Çalışlar da "Ölüm oruçlarının bitirilmesi için henüz bir çözüm umudu yok. Bakanlık tarafından yapılan açıklamayı, ölüm orucu tutanlar tatmin edici bulmuyorlar" diye konuştu.
Dündar ise F tipi cezaevi uygulamasının ertelenmesinin sorunu çözmeyeceğini, mahkumların bu görüşte olduğunu bildirdi. Dündar, son durumu "Korkum şu ki, ölümler pahasına olacak çözüme doğru gidiyoruz" diye ifade etti.
Hollanda’da F tipi kavgası: 1 ölüDIŞ HABERLER SERVİSİHollanda’nın Rotterdam kentinde, Türkiye’de ölüm orucu başlatan mahkumlara destek için küçük bir grubun sürdürdüğü açlık grevi kavgaya neden oldu. Açlık grevini destekleyen Türkler’le, karşı olan sağcı Türk grubu, önce sözlü ardından da taşlı sopalı kavgaya tutuştu. Polisin müdahale ettiği kavga sırasında açlık grevi yapan gruptan Cafer Dereli bıçak darbeleri sonucu ölürken, bir kişi de ağır yaralandı. Ölüm orucunu destekleyen gruplar Belçika’da da protesto gösterisi yaptı.
SİYASET