10.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ Ankara
TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti’nin, “kadına yönelik şiddetin sebeplerinin araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergeleri, birleştirilerek kabul edildi. Kurulan araştırma komisyonu 19 üyeden oluşacak ve ilk etapta 3 ay görev yapacak. Komisyon, görev süresince elde edeceği veriler ve değerlendirmeler doğrultusunda bir rapor hazırlayacak. Rapor, daha sonra Genel Kurul’da görüşülecek.
Genel Kurul’da siyasi parti temsilcileri araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin görüşlerini dile getirdi. İYİ Parti Ankara Milletvekili Şenol Sunat “Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri insanlık suçudur. Kadına, çocuğa ve kendisinden güçsüz olana yönelik şiddet, acziyetin, aşağılık kompleksinin, bozuk ruh sağlığının ve çarpık ahlak anlayışının bir tezahürüdür. Zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var” diye konuştu. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem de “Bizler bu eli kanlı hain terör örgütünün şehit ettiği onlarca kadınımızın kadınlar gününü kutluyoruz. Hain terör örgütüyle beraber olanlar hiçbir şekilde kadın haklarından bahsetmemelidirler” dedi.
67 günde 68 ölüm
CHP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil Sütlü, araştırma önerisini destekleyeceklerini belirtirken, bu senenin geçen 67 gününde 68 kadının katledildiğini ifade etti. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, devlete, kadınları şiddetten koruma, önleme, soruşturma yetkisi veren İstanbul Sözleşmesi’nin 7 yıldır, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un 9 yıldır yürürlükte olduğunu ancak uygulanmadığını, eksiklerinin giderilmediğini ifade etti. AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada her üç kadından birinin yaşamının herhangi bir döneminde fiziksel veya cinsel tacize maruz kaldığını ifade etti. Nergis, şunları kaydetti: “Uluslararası alanda şiddetin önlenmesine yönelik olarak Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi önemli çalışmalar yürütmüştür ve bu kapsamda oluşturulan sözleşmeler ülkemizin de imzalayarak yürürlüğe koyduğu sözleşmelerdendir. İç hukuka aktarılması yönünde çalışmalar yapılmış ve bu sözleşmeler hızla iç hukukumuza aktarılmıştır. Ülkemiz, taraf olunan tüm sözleşmeler, Anayasa ve temel kanunlarımız başta olmak üzere reform niteliğinde yasal düzenlemeler ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve kadınların güçlenmesine yönelik yürütülen politika ve programlarıyla özellikle son 19 yıl içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki hükümetimizce bu alanda yürütülen kararlı ve istikrarlı politikalarla çok ciddi ilerlemeler sağlamıştır.” Görüşmelerin ardından öneri iktidar ve muhalefetin oylarıyla kabul edildi.