RUŞEN ÇAKIR Ankara
      Abdullah Gül'ün Genel Başkan adayı olması, 30 yıllık Milli Görüş hareketinde bir devrimdi. Gül'ün kongrede aldığı oy da, bir nevi devrim olarak görülebilir. İki ay gibi kısa bir sürede Necmettin Erbakan'ın bütün engellemelerine, genel merkez imkanlarından hiç bir şekilde yararlanamamalarına, haklarında çıkarılan bir dizi karalamaya karşın Gül'ün 521 oy alması, bu harekete artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı gerçeğini ortaya koydu. Zaten sonuçlar açıklandıktan sonra, kazanan taraf gelenekçilerin suratı asıkken, yenilikçiler oldukça mutluydu. Bir gelenekçi il başkanı, "Kazanmasaydık daha iyi olurdu" derken, yenilikçilerin bir kurmayı da, "bu sonuç kazanmaktan daha iyi" yorumunu yaptı.
      Recai Kutan adeta kılpayı genel başkan seçildi. Çünkü 15 oy eksik almış olsaydı, ikinci tur seçimlere gidilecekti ve böyle bir durumda, Kutan yanlılarının da kabul ettiği gibi, sandıktan Gül'ün çıkması ihtimali çok yüksekti.
      Bundan sonra FP'de işler daha da karmaşık bir hal alacağa benziyor. Çünkü
son anda yapılan tüzük değişikliyle 50 kişilik GİK'e sadece gelenekçiler girebildi. Yenilikçiler, parti yönetiminde hiçbir şekilde temsil edilemiyor. Kutan'ın parti içerisinde bu kadar önemli bir güç olan yenilikçileri yönetime katmak içinse bir takım formüller bulması gerekecek. Çünkü bu oy oranıyla yenilikçilerin FP'den dışlanmaları zor görünüyor. Bu noktada Erbakan ve Asiltürk gibi isimlerin nasıl bir strateji geliştirecekleri de büyük önem taşıyor. Ya Erbakan bu sonuca çok fazla öfkelenip her şeye karşın yenilikçileri tasfiye ettirmeye çalışacak, ya da 30 yıl sonra belki de ilk kez otoritesini başkalarıyla paylaşmaya razı olacak.
      Sonuçta, FP Kongresi'nden, belirsizliğin yanı sıra yenilik çıktı. Yenilikçiler, daha şimdiden "galip sayılır bu yolda mağlup" sözlerine kendilerini şiar edinmiş durumdalar.
      Demokrasi virüsü artık bu hareketin içine girdi. Erbakan ile arkadaşlarının bünyeden bu virüsü çıkartma gayretlerinin nasıl bir sonuç vereceğini bugünden itibaren gözlemeye başlayacağız.
Notlar....
      En çok 'alkış' Hoca'ya
      * Salonda trafik ışıklarıyla sembolize edilmiş "Bu millet iyi bilir: kaygan zeminlere çekilmek istenmesinin, sesi kesilmesinin, kösteklenmenin, kısıtlanmanın, frenlenmenin, yolunun kesilmesinin ne olduğunu" yazıları gözlendi.
      * Bir grup gencin tişörtlerinin üzerine her bir harfini yazdırarak oluşturdukları "Abdullah Gül" yazısı dikkat çekti.
      * Türbanlı Merve Kavakçı da akrabası Milletvekili Zeki Ünal ile birlikte protokolde oturdu. Kavakçı'nın salona girmesi sırasında "Başörtüsüne uzanan eller kırılsın" sloganı atıldı.
      * Yenilikçilerin başkan adayı Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, FP Grup başkanvekilleri Bülent Arınç ve Abdüllatif Şener ile birlikte saat 10.20'de salona girdi. Gül'ün salona girişi sırasında "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Başbakan Kutan", "Erbakan nerede biz oradayız" sloganlarına karşılık, "Mücahit Abdullah, Başbakan Abdullah" sloganları duyuldu.
      * Gül, basın kapısından girdiği salonda bir tur atarak konukları ve delegeleri selamlarken, Meclis'in kavgacı vekillerinden Bekir Sobacı'nın Gül'e eşlik etmesi dikkati çekti. Gül, daha sonra milletvekilleriyle sivil güvenlik görevlileri arasında zaman zaman tartışmaların yaşandığı protokol bölümüne geçerek yerini aldı. Gül'ün hemen yanında bulunan Kutan'a ayrılan bölümde genel başkan adayları için tepsilerde kuru kayısı hazırlandığı gözlendi.
      * Gül'ün salona girişinden önce başlayan Türk Halk Müziği sanatçısı Orhan Hakalmaz'ın, "Yedi bölge yedi türkü" adlı konseri, Gül'ün salona girişinden sonra da devam etti.
      * Protokol sıralarında oturan partili ve davetlilere içinde FP amblemli rozet, kalem ve ajandanın bulunduğu dosyalar dağıtıldı.
      * Başkanlık kürsüsünün üst bölümünde Kutan'ın dev bir posteri bulunurken, kürsünün hemen sol tarafında bulunan ve yenilikçilere ayrılan bölümün üzerinde de daha küçük boyutlu bir Gül posterinin asıldığı görüldü.
      * Kapatılan RP'nin genel başkanı Necmettin Erbakan, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın gönderdiği çelenkler divan kürsüsünün hemen yanına konurken, CHP Genel Başkanı Altan Öymen ve HADEP Genel Merkezi'nin gönderdiği çelenklerin salonun içine konması dikkati çekti.
      * Yılmaz ve Öymen'in çelenklerinin anonsunda "yuh" sesleri duyuldu.
      * Daha çok Erbakancıların sloganlarının ağırlıkta olduğu salonda Mahsun Kırmızıgül'ün "Hepimiz kardeşiz, bir kardeş bir kardeşi vuruyor ne diye" şarkısı çalındı.
Kutan'ın aracı yaraladı
      * Kutan, kongre merkezine protokol yerine basın kapısından girdi. Kutan'ın aracı basın kapısına yaklaşırken, izdiham sırasında polis memurlarından birinin ayağının üzerinden geçti. Polis memuruna ambulansta ilkyardım yapıldı. Polis görevlisi daha sonra hastaneye kaldırıldı.
      * Gül'ün salona girmesiyle birlikte serinlemek için kullanılan özel olarak bastırılmış bir yüzünde pembe güller diğer yüzünde Abdullah Gül fotoğrafı olan yelpazeler dağıtıldı.
      * Kongreye ANAP Genel Sekreteri Abdülkadir Baş, Grup Başkanvekili Beyhan Arslan, Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan; DYP'den Grup başkanvekilleri Saffet Arıkan Bedük ve Nevzat Ercan ile Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci katıldı.
      * Kongreye Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu * Yenilikçi kanat başta Nazlı Ilıcak olmak üzere, delegelerle salonda da oy kulisi yaptı.
      * Salona girmeyen yaklaşık 3 bin kişilik bir kalabalık olduğu gözlendi.
İki liste yarıştı
     Â
Recai Kutan      GİK: İsmail Alptekin, Lütfü Esengün, Veysel Candan, Nevzat Yalçıntaş, Numan Kurtulmuş, İsmet Toprak, Cihat Ayhan, Şerafettin Kılıç, Lütfi Doğan, Rıza Güneri, Süleyman Arif Emre, Mehmet Bekaroğlu, Temel Karamollaoğlu, Tahir Akyürek, Oğuzhan Asiltürk, Şemun Yılmaz, Necati Çelik, Ahmet Derin, Bahri Zengin, Fetullah Erbaş, Faruk Çelik, Sacit Günbey, Ahmet Demircan, Sevim Adak, Zeki Korkusuz, Yasin Hatipoğlu, Oya Akgönenç, Gülten Çelik, Enver Bakırcı, İbrahim Atıcı, Cemalettin Kınıslıoğlu, Mustafa Kamalak, Dengir Mir Mehmet Fırat, Turhan Alçelik, Lütfü Yalman, Ertan Yülek, Hüsamettin Korkutata, Ahmet Cemil Tunç, Fikret Erçoban, Suat Pamukçu, Suat Fırat, Ali Sezal, Hayrettin Bilekcan, Alaattin Köksal, Ali Gören, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Musa Demirci, Şerif Malkoç, Kazım Arslan, Süleyman Çalışkan.
      Yüksek Disiplin Kurulu: Ali Güneri, Rıza Ulucak, Mehmet Eler, Rıfkı Durgun, Abdülkadir Öncel, Abidin Çetin, Ali Tandoğan, Celal Özkan, Sadık Albayrak, Osman Öztürk, Hüseyin Çelebican.
     Â
Abdullah Gül      GİK: Bülent Arınç, Abdüllatif Şener, Halil Ürün, Mehmet Ali Şahin, Abdülkadir Aksu, Nevzat Yalçıntaş, Ersönmez Yarbay, Halise Çiftçi, Mehmet Elkakmış, İrfan Gündüz, Eyüp Sanay, Zeki Ergezen, Cemil Çiçek, Akif Gülle, Azmi Ateş, Bekir Sobacı, Tevhid Karakaya, Nurettin Aktaş, Said Açba, İsmail Özgün, Ali Çoşkun, Altan Karapaşaoğlu, Osman Arslan, Hüseyin Arı, A. Veli Seyidağa, Mehmet Özyol, Salih Kapusuz, Ergun Dağcıoğlu, Sabahattin Yıldız, Mustafa Baş, Zülfikar İzol, Nazlı Ilıcak, İlyas
Aslan, Ramazan Toprak, Şükrük Ünal, Raşit Küçük, Nurhan Akyüz, Hacı Biner, Ömer Er, Murat Mercan, Mehmet Ali Bulut, Mustafa Ünaldı, Cemalattin Göktaş, Zeki Karabayır, Adbullah Çalışkan, Fehmi Uyanık, Fehmi Öztunç, İbrahim Karaosmanoğlu, Şerafettin Kabakçıoğlu, Ali Rıza Akdeniz.
      Yüksek Disiplin Kurulu: Kerem Avşar, Kemal Albayrak, Mehmet Çiçek, İsmail İlhan Sungur, Salih Katırcıoğlu, Osman Öztürk, İhsan Aslan, Muzaffer Önder, Yavuz Selim Aras, Mehmet Gürz.