08.12.2020 - 16:11 | Son Güncellenme:
AA
Çiftçilerin tarım sigortası yaptırarak ürünlerini veya hayvanlarını güvence altına alabildiklerini belirten Karayazgan sözlerine şöyle devam etti: “Söz konusu sigorta ile üreticilerimiz, olası ürün veya hayvan kaybı durumunda yaptırmış oldukları sigortadan zararlarını karşılayabiliyorlar. İklim değişikliklerinden kaynaklanan risklerin gündemde olduğu bu dönemde, üreticilerimiz bitkisel ürünlerinde karşılaşabilecekleri risklere karşı; Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olarak sigorta prim desteğinden faydalanabilirler. Bunun yanı sıra seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi’ne (ÖKS); büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanları için Hayvancılık Bilgi Sistemi’ne (HAYBİS), su ürünleri için Su Ürünleri Kayıt Sistemi’ne (SKS); arıcılık (arılı kovan) için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) ve Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS) işletme kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor”.
Devletten yüzde 50-60 oranında karşılıksız prim desteği
Ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri bazında Devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarlarının her yıl Cumhurbaşkanlığı kararı ile belirlenmekte olduğunu hatırlatan Karayazgan, “2020 yılı itibarıyla bitkisel ürünlerini, seralarını, büyük ve küçükbaş hayvanlarını, kümes hayvanlarını, su ürünlerini ve arılı kovanlarını sigortalayan üreticilerimizin ödemesi gereken sigorta priminin yüzde 50’si (don teminatında 66.6’sı), İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında yüzde 60’ı Devlet tarafından karşılıksız destek olarak karşılanmaktadır. Bitkisel Ürün Sigortası’nda, müşterek sigorta seçenekli tarifede, devlet prim desteği tutarı, standart tarifedeki tutar kadardır. Burada amaç; üreticileri, sigorta yaptırmaya teşvik etmektir” diye konuştu.
Türkiye sigorta olarak tarım sigortasında önemli bir pazara sahip olduklarını kaydeden Karayazgan, şunları söyledi: “Tarım Sigortası branşında yaklaşık 720 bin adet poliçe ve 1,6 milyar TL’lik prim üretimi ile sektörde yüzde 61’lik pazar payına sahip. Ekim ayı sonu itibarıyla fırtına ve doludan ötürü seralarda meydana gelen hasar tespitleri sonucunda, sigortalı üreticilere yaklaşık 22 milyon TL ödeme yapıldı. Yine bu ilçelerimizde bitkisel ürün ve sera sigortaları branşlarında yıl sonuna kadar toplamda yaklaşık 62.5 milyon TL tazminat ödemesi yapılmış olacak. Çiftçilerimize emeklerinin heba olmaması ve doğal afetlerden dolayı oluşan zararlarının karşılanması için tarım sigortası yaptırmalarını bir kez daha önemle hatırlatmak isterim. TARSİM geneline bakacak olursak 20 Kasım 2020 verilerine göre 1.8 milyon adet poliçe ve 2.6 milyar TL prim üretimi ile 22 milyon dekarlık alan ile 8.5 milyon büyükbaş/küçükbaş hayvan sigortalanmış ve 1 milyar 48 milyon TL hasar tazminatı ödemesi gerçekleştirilmiştir.”