Dini Bilgilerİstihare Namazı Nasıl Kılınır, Kaç Rekat? İstihareye Nasıl Yatılır? İstihare Duası Okunuşu ve Anlamı

İstihare Namazı Nasıl Kılınır, Kaç Rekat? İstihareye Nasıl Yatılır? İstihare Duası Okunuşu ve Anlamı

25.09.2023 - 17:03 | Son Güncellenme:

İstihare namazı kişinin evlilik, iş veya herhangi bir şeyin hayırlı olup olmadığını anlamak içi kıldığı namazdır. Kişi kendisi hakkındaki gerçekleşmesi beklenen olayları merak ederek istihareye yatar. İstihare namazı toplam 2 rekattır. Özellikle uyumadan önce kılınması gerekir. Namaz sonlandırıldığında hemen istihare duası okunmalıdır. Kılınışı oldukça kolay olan bu namaz kadınlar veya erkekler tarafından kılınabilir. İstihare namazı nasıl kılınır? istihareye nasıl yatılır? İstihare duası ve anlamı ile ilgili detaylı bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

İstihare Namazı Nasıl Kılınır, Kaç Rekat İstihareye Nasıl Yatılır İstihare Duası Okunuşu ve Anlamı

İstihare bir işin hayırlı olup olmadığını anlamak için kılınan namazdır. Kişi bir işin, evliliğin veya kendi ile ilgili herhangi bir şey için istihare namazı kılabilir. İstihare namazı iki rekattır. Ancak istihareye yatmak için yapılması gereken belli başlı şeyler vardır. Öncelikle istihare namazı kılınmalı ardından istihare duası okunmalı ve abdest alınarak kıbleye yönelerek yatılmalıdır. Rüyada beyaz, yeşil gibi renkler görülürse olumlu; siyah, gri gibi renkler görülürse olumsuza yorulması gerektiği belirtilir.

Haberin Devamı

İstihare Namazı Nasıl Kılınır?

Namazdan önce abdest alınır. İstihare namazını kılmaya başlamak için ilk olarak "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet edilir.

1. Rekat Kılınışı

  • "Allahu Ekber" denilerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır.
  • Subhaneke okunur.
  • Euzü-besmele çekilir ve Fatiha suresi
  • Kafirun Suresi okunarak Rüku'ya gidilir.
  • Rükudan sonra secdeye gidilir ve sonrasında doğrulur
  • Oturur vaziyete gelinir ve hemen ardından tekrar secdeye gidilir.

2. Rekat

  • İkinci rekat için ayağa kalkılır ve kıyama durulur.
  • Kıyamda iken besmele çekilerek Fatiha suresi okunur.
  • İhlas suresi okunup rüku'ya gidilir.
  • Rükudan sonra secde'ye gidilir ve doğrularak oturulur ve ardından tekrar secde'ye gidilir.
  • Secdenin ardından tekrar doğrularak oturulur
  • Ettahiyyatu
  • Allâhumme salli,
  • Allâhumme Bârik
  • Rabbenâ duaları okunur.
  • Sonrasında ise baş önce sağa çevrilerek "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denir ve sonrasında baş sola çevrilerek "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denilerek namaz tamamlanır.
  • Bu namazın ardından ise istenen sayıda İstihare duası okunur.

İstihare Duası ve Anlamı

Duası: ''Allahumme innî estehîru-ke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudratike ve es'eluke min-fadlike'l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta'lemu velâ a'lemu ve ente al-lâmu'l-ğuyub. Allahumme in kunte ta'lemu en-ne hâza'l-emra hayrun lî fî-dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte ta'lemu enne hâzâ'l-emre şerrun lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emıî ve âcilihî) fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liye'l-hayra haysu kâne summe ardınî bih.''

Haberin Devamı

Anlamı: (Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!) (Buhârî, Teheccüd, 25; Da’avât: 48; Tirmizî, Salât, 237)

İstihareye Nasıl Yatılır?

İstihare namazı kılındıktan sonra istihare duası okunur. Ardından kıbleye yönelerek abdestli bir şekilde uyunur. 

İstihare Namazı Hangi Gün Yapılır?

İstihare namazı farz olmadığından, herhangi bir zaman aralığı yoktur. Kişi ne zaman uyumak istiyorsa, abdest alarak istihare namazı kılmaya başlayabilir. İstihare namazı uyuma vakti öncesi kılındığında, mutlaka abdest alınmalı ve namaz eda edilmelidir. Ardından kişi hemen yatağa girmeli ve uyumalıdır. 

İstiharenin Hayırlı Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Haberin Devamı

İstihareye yatıldıktan sonra rüyada beyaz, yeşil gibi renkler görülürse olumlu; siyah, gri gibi renkler görülürse olumsuza yorulması gerektiği belirtilir.

İstihare Namazı Neden Kılınır?

İstihare namazı geleceği görmek için kılınan bir namaz değildir. Toplum arasında bu şekilde yaygınlaşmıştır ancak gerçek anlamda bunun için kılındığı söylenemez. Nitekim namaz kılındıktan sonra, hayırlı olup olmayacağı üzerine kılınan işin aşikar şekilde rüyada görülemez. Sadece belli renklerin görülmesi durumunda, yapılacak olan işin kişi için hayırlı olacağına işaret olarak kabul edilir. Daha çok rüyada işaret şeklinde hikmet olunur.