YaşamSırılsıklam bir tabuttan çıktı! 2 bin 500 yıl paslanmayan kılıcın sırrı

Sırılsıklam bir tabuttan çıktı! 2 bin 500 yıl paslanmayan kılıcın sırrı

30.12.2023 - 06:45 | Son Güncellenme:

Sudan zarar görmüş bir tabutun içinde insan iskeletiyle birlikte bulundu. Arkeologlar gördükleri manzara karşısında şaşkındı. Çünkü kılıçta hiçbir pas izi olmadığı gibi keskinliğinden de hiçbir şey kaybetmemişti. Denilene göre kılıç, 20 adet sert kâğıdı tek seferde kesebilirdi. İşte 2 bin 500 yaşındaki Goujian Kılıcı'nın gizemi.

Sırılsıklam bir tabuttan çıktı 2 bin 500 yıl paslanmayan kılıcın sırrı

Derleyen: Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Takvimler 1965 yılının Ekim ayını gösterdiğinde Çin'in Jingzhou şehrindeki Zhang Nehri çevresine arkeolojik bir gezi yapıldı ve pek çok antik mezara ulaşıldı. Gerçekleşen kazılarda mezarların yanı sıra 2 binin üzerinde eser keşfedildi. Ancak Ocak 1966’da sona eren araştırmalarda gün yüzüne çıkarılan öyle bir parça vardı ki sahip olduğu özelliklerle adeta akıllara durgunluk veriyordu.

Haberin Devamı

Keşifte, sudan zarar görmüş bir tabutun içinde insan iskeletiyle beraber bir kılıç da bulundu. Kılıcı bir tabutta bulan arkeologlar, gördükleri karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. Çünkü sırılsıklam bir tabutun içinde olmasına rağmen pas izi olmayan ve keskinliğinden hiçbir şey kaybetmeyen bir kılıç bulmayı beklemiyorlardı.

Sırılsıklam bir tabuttan çıktı 2 bin 500 yıl paslanmayan kılıcın sırrı

ARKEOLOĞUN ELİNİ KESTİ

Karmaşık tasarımı, efsanevi keskinliği, kararmaya karşı dayanıklılığıyla kendine hayran bırakan Goujian Kılıcı, harikulade bir yapıya ve görüntüye sahipti. Baştan sona 55,6 cm uzunluğundaki ve 875 gram ağırlığındaki kılıç, keskinliğini öylesine korumuştu ki onu bulan arkeoloğun elini bile kesti. Sanki üretilip tabuta konmuştu. Hubei Kültür Bakanlığı'nın açıklamasına göre kılıç, 20 adet sert kâğıdı tek seferde kesebilecek marifetteydi. Kılıcın kabzası ipekle çevrelenmişti. Gövdesi bakırdan yapıldığı için esnekti. Bu durum kırılma olasılığını düşüyordu.

Haberin Devamı

Kılıcın kenarında bulunan kalay onu darbelere karşı korurken, kükürt desenlerin kararmasını engelliyordu. Kulp kısmı, kullanacak kişinin el tabanına çok iyi destek sağlayabilecek şekilde yapılmıştı. Her biri yalnızca 0,02 milimetre (insan saçı kalınlığı) kadar ayrılmış 11 daireden oluşuyordu. Kılıcın bu kadar yıl geçmesine rağmen sanki dün yapılmış gibi durmasında materyallerinin özenle seçilmesinin yanı sıra tabutun içinde bulunmasının da etkisi vardı. Neredeyse hiç hava almayan tabut, kılıcın daha iyi muhafaza edilmesini sağlamıştı.

2 BİN 500 YAŞINDAKİ KILIÇ KİME AİT?

Peki alışılmadık keskinliği ve kararmaya karşı inanılmaz direnciyle tüm dikkatleri üzerine çeken ve yaklaşık olarak 2 bin 500 yaşında olduğu tahmin edilen kılıç kime aitti? Goujian kılıcı, bir kral ve bir lider tarafından yaptırılmıştı. Bu da onu birçoğu Çin kültüründe neredeyse efsanevi bir statüye sahip olan destansı Çin kahramanlarının olduğu bir döneme yerleştiriyordu. Kılıç, ülkede gerçekleşen savaşlar ve yağmalar nedeniyle bir kral tarafından yaptırılan zorunluluktan yaptırılmıştı.

Sırılsıklam bir tabuttan çıktı 2 bin 500 yıl paslanmayan kılıcın sırrı

Yıllara meydan okuyan, hiçbir pas izine rastlanılmayan ve keskinliğinden hiçbir şey kaybetmeyen kılıcın alt kısmında bir yazı yer alıyordu. Arkeologlar yazıyı inceledi.  Metinde ‘Yue Kralı’ ve ‘Bu kılıcı kişisel kullanımı için yaptı’ şeklinde içeriklere ulaştı. Ancak kılıcın ortaya çıktığı tahmin edilen dönem boyunca Yue'yi dokuz farklı kral yönetmişti. Aylar boyunca hem kılıcı hem mezarı inceleyen tarihçiler ve Çinli dil bilimciler, bir fikir birliğine vararak kılıcın Kral Goujian (MÖ 496-465) tarafından yaptırıldığı sonucuna vardı.

Goujian Kılıcı’nın en belirgin özelliği, tarihi dönemindeki diğer kılıçlardan daha kısa olmasıydı. Bu durum  kalkanla ve kemerin üzerinde ikincil bir silah olarak kullanmasını mümkün kılıyordu. Kılıç, son derece hafif olduğundan manevra kabiliyeti yüksekti. Yani hızlı ve kolay bir şekilde savrulabiliyordu. Bıçağın kütle merkezinin ortada olması ona hem kesme hem de saplamalı saldırı olanakları sağlıyordu.

Sırılsıklam bir tabuttan çıktı 2 bin 500 yıl paslanmayan kılıcın sırrı

KILIÇ ŞU AN NEREDE?

Goujian Kılıcı, 1994 yılında Singapur’a ödünç verildi. Ancak bir işçi tarafından hasar gördüğü için yurt dışında sergilenmesi yasaklandı. Kılıç şu anda, Çin'deki Hubei Eyalet Müzesi’nde, hava dahi geçirmeyen ahşap bir kutunun içinde muhafaza ediliyor.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar