İki keçinin bir köprüde karşılaştığı ve inatlarından dolayı birbirlerine yol vermedikleri için ikisinin de dereye yuvarlandığı bir masal vardır bilirsiniz..
Aslında bazen masallarda iletilen çok güzel mesajlar vardır. Bu masalın bir de şarkısı vardır ya, sonundaki mesaj çok hoşuma gider mesela :)
Bir köprüde karşılaşmış iki inatçı keçi
Hep huysuzluk inatçılık bu keçilerin suçu
Büyük keçi demiş
Yol ver önce ben geçeceğim
Küçük keçi demiş verirsem öleceğim
Tam köprünün ortasında iki keçi toslaşmış
İkisi de suya düşmüş bunu görenler şaşmış
Keçilerin inatçısı suya düşer boğulur
İnsanların inatçısı bilmem ki ne olur?
Ne olur sizce? :)
Ben söyleyeyim mi ne olur.. İnat yapıyorum derken bazen elinden çok güzel fırsatları kaçırabilir.
Benim dediğim doğru inatlaşmasıyla beyaza siyah diyen bir adam başkalarının gözünde kendini küçük düşürebilir.
İki tarafında tartışmayı kaybetme duygusu yaşıyor olması -neticesinde güzel bir ilişki bozulabilir.
Ve bunun gibi liste uzayıp gidebilir hayatımızda pek çok şey bu inatlaşmalardan ötürü çıkmaza girebilir...
İlk önce insan bunun yani inatlaşma içinde olduğunun farkında ve bilincinde olması lazım. Sonrasında şunu düşünmeli haklı olmamın ne faydası var?
Size ters gelen bir şey söylendiğinde durumu hemen kişisel algılamadan, bu da onun düşüncesi deyip geçebilmeyi bilmek gerekir. Ama öyle mi, bizler onu kendi dediğimizin doğru olduğuna ikna etmek için bütün enerjimizi tüketiyoruz. Sizi zorla anlamasını beklemeyin. Söylediğiniz şeyi illa ki onaylamasını da beklemeyin. Siz fikrinizi söylersiniz gerisi ona kalmıştır. Şu yaşamda öğrendiğim en önemli şey; bir insan kendi istemediği müddetçe onu değiştirmeniz mümkün değil. Siz ancak ona yol gösterirsiniz . Bununla ilgili sevdiğim bir Fransız atasözü vardır:
"Bir atı suya götürebilirsiniz ama ona zorla su içiremezsiniz."
Nevzat Tarhan okuduğum bir yazısında 4 çeşit insan tiplemesi olduğunu söylüyordu:
Teflon tipi
Sünger tipi
Kauçuk
Ve çamur tipi
Teflon tipindeki bir kişilik kendi yanmaz içindekini yakarmış. Üstelikte teflon nasıl üstünde bir şey tutmaz kayar gider bunlarında başkalarına zarar verdiği halde bundan hiç bir üzüntü duymadığını ve hiç bir suçluluk da hissetmediğini söylüyor.
Sünger tiplerde her türlü olumsuzluğu üzerine çekip her şeyden şikayetçi insan modeli. Sonunu düşünmeden hareket eden, aklına gelen ilk şeyi söyleyen bu yüzden hep gergin olan...
Çamur tipler. Adından belli aslında bulundukları ortamı kirletirler, bulaşırlar iz bırakırlar. Başkalarını üzecek kızdıracak şeyler yapmaktan zevk alırlar diyor.
Son olarak Kauçuk tipler en sağlıklı ideal insan modeli olarak nitelendirerek şöyle tanımlıyor.
İçinde bulunduğu duruma göre uyum sağlarlar. Duruma göre esneklik geliştirebilirler. Stres yönetimi ve sorun çözme becerisi vardır.
Gördüğünüz üzere çeşit çeşit insan tipleri var.
Zor diye tabir edilen insanlarla karşılaşıldığında onları görmezden gelmek yada hayatınızdan çıkarmak iyi bir fikir gibi düşünülebilir. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir, çünkü bu kişi anneniz, babanız, çocuğumuz gibi aile bireylerinden biri olabilir.
Peki pratikte ne gibi öneriler olabilir?
Doğru bir iletişimin en önemli kuralı empati yapabilmektir.
Kişi karşıdakinin gözüyle de bakmayı başardığında ortada aslında tek bir doğru olmadığını fark eder. Ne olursa olsun o da onun doğrusudur.
Herkes anlaşılmak ister bu yüzden anlamaya çalışmak, dinlemeyi de bilmek gerekir. Karşınızdaki kişi aslında haklı ama kendini yanlış ifade ediyor da olabilir.
Herkesle siyaset, din gibi konular üzerinden tartışma yapılmamalı.
Tartışmanın istemeyeceğiniz bir yöne doğru gittiğini hissediyorsanız ortamı bir süreliğine terk edebilirsiniz.
Mizahi bir şekilde konuyu değiştirebilirsiniz..
Dışarıdan bakıldığında bazen ne kadar gereksiz inatlaşmanın içerisinde olduğu daha net görülür. Kişilerde başarabilirse konudan biraz uzaklaşıp yukarıdan objektif bakabilmek bambaşka bir bakış açısı verecektir.
Gerektiğinde özür dilemekten de kaçınmamak gerekir.
Kabul ediyorum yanılmışım, hatalıyım yada gereksizdi bu çıkışım gibi ifadelerle kabul etmek çok zor değil, dünyanın sonu hiç değil inanın.
Sevgiler tüüm kalbimden:)
Nur Demir