03.12.2024 - 06:56 | Son Güncellenme:
Derleyen: Zeynep Dilara Akyürek / Milliyet.com.tr – Formula 1 yarışları, sadece daracık araçların içinde dünyaca ünlü pilotlar arasında olmuyordu. Dev markalar yüzlerce kilometrelik hızla giden araçlarını, hem kendi ısısından korumak hem de bitiş çizgisine hepsinden önce ulaşmak için birbirleriyle yarışıyordu. Her yarışın favorisi kırmızı Ferrari’yi ile kalitenin ve konforun diğer adı Mercedes’i sollayacak hamle ise en büyük rakiplerinden geldi. McLaren, F1 için yaklaşık 48 bin 880 lira ekstra harcama yapmış ve motoruna görenlerin neredeyse ‘âşık’ olduğu detayı eklemişti. Bu detayın yıllardır bir türlü çözüm bulunamayan, araçların kameralarını eriten ve hızını sınırlayan soruna birebir olduğunu ise tüm dünya ve F1'de McLaren’le yarışan 59 takım çok geç fark etti. McLaren haklıydı ve şampiyonluğa imzayı 48 bin 880 liralık masraf sonunda pilotu Mika Hakkinen’e 4 milyar 154 milyon 754 bin lira (120 milyon dolar) kazandırarak attı!
LÜKSÜN DE BİR SEBEBİ VAR
2024’teki F1 yarışları sırasında pek çok takım, araçlarda ve lastiklerde aşırı ısınma sorunuyla karşı karşıya kalmıştı. Hissedilen sıcaklık yalnızca yarış kaybedilmesine değil, pilotların sağlıklarının da bozulmasına sebep oluyordu. Öyle ki bazıları mide bulantısı, kusma ve hatta baygınlığa kadar giden sorunlar yaşamıştı. Tek bir marka hariç… McLaren, yarışı 5’inci ve 7’nci sırada bitiren Mercedes pilotları George Russell ve Lewis Hamilton’ın yaşadıklarını yaşamamıştı. Yine de Lando Norris ile 6’ncı ve Oscar Piastri ile 8’inci olan McLaren’in sırrı 1996 keşfettiklerine dayanıyordu. 2024’te şampiyon Honda ile Max Verstappen olsa da 1998’de dünyanın en hızlı aracı olmayı başaran ve ısınma sorunu yaşamayan McLaren, pilotu Mika Hakkinen’le kupayı almıştı. Formula 1 devlerinden McLaren’in sırrı aslında motoru kapladığı 16 gram altında saklıydı. 1992’de üretmeye başladığı, 1996’de dünya rekoru kırdığı ve 1998’de şampiyonluğa imza attığı aracıyla McLaren F1 tarihinin en önemli isimlerinden olmayı başardı. 59 rakibini geride bırakan altın sırrı ise McLaren’e elbette ‘altın’ı kazandıracaktı!
McLaren F1 tasarım ekibinin, dünyanın en hızlı otomobilini üretme hedefiyle çıktıkları yolda tek amaç hızlı bir yarış arabası değildi. Verimlilik, dayanıklılık ve gücün sağlanması için en önemli sorunlardan biri olan ‘ısınma’ da ortadan kaldırılmalıydı. Bu noktada yüksek hızlarda ve güçlü performans sırasında motorun ısınması sorunu için devreye bambaşka bir malzeme girdi. Nerede olursa olsun, altın her yerde altındı ve dokunduğu her yere değer katıyordu. McLaren tasarımcıları da bunun farkında olacak ki altın folyo kaplama fikri devreye girdi. Egzoz gazı sıcaklıklarının 1.000 derecenin üzerinde çıktığında, çevredeki bileşenlerin ısınmadan korunması için kalkan gerekiyordu ve altın eklendi. Isıyı en iyi şekilde yansıtma özelliğine sahip altın sayesinde motor parçalarının aşırı ısınması önlenmiş oldu. Böylelikle aracın diğer parçalar zarar görmedi ve aracın performansı yükseldi. Altın hamlesiyle aracın güvenirliği ve uzun ömürlü performansı sağlanmış oldu.
50 BİN LİRANIN 100 KATINI KAYBETTİRİYOR
Araçlardaki ısınma problemi, yarışların kaybedilmesinden araçların kullanılamaz hale gelmesine kadar pek çok zararı beraberinde getiriyor. Yani yaklaşık 50 bin liralık masrafın 100 kat fazlası bu milyonlarca liralık arabalarla kaybediliyor. McLaren F1, İngiliz otomobil üreticisi McLaren Cars tarafından tasarlanmıştı. Sınırlı sayıda üretilen otomobilde BMW S70/2 V12 motoru kullanılmıştı. 1992’de ilki üretilen aracı sayısız başarı bekliyordu. Üstelik pilotu Mika Hakkinen’i de milyoner yapmak üzereydi. 31 Mart 1998'de, değiştirilmiş devir sınırlayıcıya sahip XP5 modeli, 386,4 km/s hıza ulaşarak dünyanın en hızlı otomobili oldu ve Guinness Dünya Rekoru'nu kırdı. Rekorun önceki sahibi 1992’de 349,4 km/s ile Jaguar XJ220'ydi.
1995 sezonu için 9 adet F1 GTR üretilmişti. 1995 F1 GTR o kadar fazla yere basma kuvveti üretiyordu ki güçlü yol tutuşu sayesinde 161 km/s hızla tavanda baş aşağı gidebildiği iddia ediliyordu. F1 GTR 1996, Tüm Japonya Grand Touring Araba Şampiyonası'nda (JGTC) yarış kazanan ilk Japon olmayan arabaydı. Araba David Brabham ve John Nielsen tarafından kullanılmıştı. McLaren’in en önemli başarıları ise efsane pilotlarından 'Uçan Fin' lakaplı Mika Hakkinen ile geldi. 1991'den 2001'e kadar Formula 1'de yarışan yarış pilotu, 1998 ve 1999'da McLaren ile kazandığı iki Formula 1 Dünya Sürücüler Şampiyonası şampiyonluğunun yanında, 11 sezonda 20 Grand Prix zaferi kazandı. Galibiyetle ayrıldığı yarışlar, Mika Hakkinen’e 4 milyar 154 milyon 754 bin lira (120 milyon dolar) değerinde bir servet kazandırdı. Yani hem pilotu hem de McLaren, kazanmıştı. McLaren, Formula 1 şasi üreticisi, ikinci en eski aktif takımdı ve Ferrari'den sonra en başarılı ikinci Formula 1 takımıydı. McLaren toplamda 188 yarış, 12 Pilotlar Şampiyonası ve sekiz Üreticiler Şampiyonası kazanmıştı.
2022'DE SORUN NÜKSETTİ, BU KEZ ÖN FRENLERDE!
McLaren'in 2022 Formula 1 sezonunun ilk bölümü, mart ayında Bahreyn testlerinde ortaya çıkan ve iki ay sonra takımın İspanya Grand Prix'sine yükseltme paketiyle tam olarak çözülemeyen alışılmadık bir sorun nedeniyle sekteye uğramıştı. Teknik direktör James Key'e göre aracın ön freninde yaşanan aşırı ısınma sorunu, disklere yeterli soğutma hava akışının ulaşmasını engelleyen ‘garip bir şeyin’ sonucuydu. McLaren’in tıpkı motor ısınmasını çözmesi gibi bu sorunla da başa çıkması çok uzun sürmemişti. Hatta 2024’te bu sorundan 2 yıl sonra dev markaların tekerleklerini yakan ısınma sorunu McLaren için bir şey ifade etmiyordu. Çünkü onun tekerleklerinde sorun diye bir şey yoktu. Barselona paketinin bir parçası olarak kesin çözümü 2022’de tanıttı ve karbon fiber fren kapağı, önceki yarışlardaki titanyum örtünün yerini aldı. McLaren’in tasarımcıları yine iyi çalışmış ve ön fren sıcaklıklarında belirgin bir düşüş yakalamıştı. McLaren işin sırrını yakalamış ancak son şampiyonluğunu 2008’de bırakmıştı.
McLaren son şampiyonluğunu, 2008 Dünya Pilotlar Şampiyonası'nda Lewis Hamilton'ın ellerinde kazandı. Ancak Markalar Şampiyonası'nda Scuderia Ferrari Marlboro'nun zaferiyle ikinci oldu. Bunca emeğe ve sorunları çözme kabiliyetine bakıldığında McLaren’in bir yarış kazanması pek de şaşırtıcı olmaz. Fenerbahçe’nin eski başkanı Aziz Yıldırım'ın “Biz maçın sadece sahada kazanılmayacağını öğrendik” sözü de bazı yarışlardan önce yapılan hazırlıkların ve alınan önlemlerin ifadesiydi. Tıpkı McLaren’in yaptığı gibi… Otomobil devi de önce şampiyonluk yolunda en büyük engel olan ısınmayı aşmayı başarmıştı. Şimdi sıra, önümüzdeki yarışlarda gelmesi beklenen McLaren şampiyonluğunda!