Genel SağlıkMide ağrısına neden olan tahmin bile edemeyeceğiniz 14 farklı sebep

Mide ağrısına neden olan tahmin bile edemeyeceğiniz 14 farklı sebep

31.07.2023 - 13:37 | Son Güncellenme:

Mide ağrısına sebebiyet veren birçok farklı sebepler söz konusu olmaktadır. Mide rahatsızlıklarına en fazla neden olan rahatsızlıklar arasında ülser ve reflü baş sırada yer alıyor. Mide ağrısına sebebiyet veren tahmin bile edemeyeceğiniz 14 farklı sebep nedir sizler için ayrıntıları ile derledik.

Mide ağrısına neden olan tahmin bile edemeyeceğiniz 14 farklı sebep

Mide rahatsızlıkları gün içerisinde yaşadığın strese sebep olan durumlar olmakla birlikte fiziki sağlık koşulları ve mide asidi kaynaklı rahatsızlıkları da göz ardı etmemek gerekiyor.

Haberin Devamı

Mide Ağrısı Nedir?

Mide ağrısı, Kişilerin kötü beslenme olarak bilinen ve sağlık açısından oldukça zararlı besinlerin tüketilmesi ile sindirim sisteminin bozulması ve mide asidinin anormal derecede artması veya azalması olarak basit bir tanımla ifade edilmektedir. Mide ağrısına sebep fiziksel rahatsızlıklar ve kötü beslenme sistemi olmasıyla birlikte psikolojik rahatsızlıklar veya stresli bir iş yaşamı da büyük ölçüde olumsuz derecede etkilemektedir.

Sağlıklı beslenmek amacıyla kullanılan besinler tahmin edemeyeceğin derecede mide ağrılarına yol açabilmektedir. Bu sebeple eğer bir mide rahatsızlığın varsa tükettiğin besinleri kontrol altında tutman ve yeterli miktarda tüketmen oldukça önemlidir. Ayrıca Hareketsiz bir yaşam tüm organları hasta edebileceği gibi sindirim sistemine de zararları söz konusu olmaktadır.

Haberin Devamı

Reflü ve Ülser Nedir?

Kronik mide ağrıları sonucunda mide asidinin yutak yolu üzerinden ağıza geri çıkması Reflü rahatsızlığını tanımlamaktadır. Ülser ise mide duvarlarında ve içlerinde reflünün tedavi edilmemesi halinde oluşacak olan yaralar olarak bilinmektedir. Başta reflü olmak üzere ülser hastalıkları mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Her yemek sonra miden bulanıyorsa, sıklık istifra ediyorsan, midende sürekli bir ekşime ve mide ağrın varsa, alt ve üst karın kasılmaların varsa, uykun esnasında yediklerin ağzına geliyorsa mutlaka uzman bir gastroentoloji hekimine başvurmalısın. Unutmamalısın Ülser ve diğer ciddi mide hastalıkları reflü rahatsızlığı ile ilk belirti göstermektedir.

Mide Ağrısına Sebebiyet Veren Tahmin Bile Edemeyeceğiniz 14 Farklı Sebep Nelerdir?

Mide ağrısı esnasında oldukça acı veren ve konfor alanını ciddi anlamda bozan ağrıların başında gelmektedir. Eğer çok sık mide ağrısı yaşıyorsan ve özellikle yemek yedikten sonra bu ağrı başlıyorsa bu anlamda belirtilen noktalara dikkat etmen gerekiyor. Mide ağrısının anlık, geçici olabildiği gibi kronik ve uzun süreli ağrılar da söz konusu olmaktadır.

Anlık mide ağrıları geçici o anda almış olduğun bir besin sebebiyle veya içtiğin asitli bir içecek sebebiyet vermiş olabilir. Bununla birlikte yemiş olduğun her yemekten sonra eğer düzenli olarak mide ağrısı çekiyorsan o zaman dikkat etmen gereken noktalara odaklanman gerekiyor.

Haberin Devamı

- Hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durman çok önemli

- Geç saatlerde özellikle yatmadan önce yemek yememelisin

- Asitli içeceklerde uzak durmalısın

- Kilona dikkat etmelisin aşırı kilo mide ağrısına veya mide kaynaklı hastalıklara sebep olacaktır.

- Aşırı derece de su içmemelisin. Günde 2 litre su sakin ve gündelik bir yaşam için yeterli kabul edilmektedir. 2 litre sadece su olmalıdır. Su dışında kullanılan konsantre meyve suları, çay ve kahve tüketimi mide ağrısına sebep olmaktadır.

- Gün içerisinde çay veya kahve miktarını azaltmalısın

- Aşırı miktarda meyve tüketmemelisin Çünkü meyve içerisinde yer alan doğal fruktoz aşırı emilimi sonucunda mide asidini çoğaltmakta ve ağrıya sebep olmaktadır.

- Şekerli besinler arasında yer alan hamurlu tatlılar, doğal şekerden üretilmeyen tatlandırıcılar veya şekerli asitli içecekler mide rahatsızlıklarına sebep olmaktadır. C Vitamini mide asidini aşırı derecede salgılamaktadır. Bu bağlamda C vitamini kullanırken mide ağrısı yaşanıyorsa mutlaka bir hekime başvurmak uygun olacaktır. Bu durumda uzman hekim ilgili vitamin mg düşürebilir veya mide koruyucu kullanman yönünde tavsiyelerde bulunacaktır.

Haberin Devamı

Mide ağrısına neden olan tahmin bile edemeyeceğiniz 14 farklı sebep

- Kızartmalar, tuzlu hamurlu yiyecekler, aşırı yağlı besinler, işlenmiş gıda olarak bilinen fast food gibi gıdaların tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Tuz dengesine dikkat edilmelidir. Başta turşu olmak üzere aşırı tuz içeren besinler mide ağrısına sebebiyet vermektedir. 

- Geçmeyen mide ağrısına sebebiyet veren yiyecekler ve içecekler yanında acısı yüksek baharatlar da mide mukozasına zarar vermekte ve ağrıya sebep olabilmektedir. Kuru baklagiller arasında yer alan nohut, kuru fasulye, yeşil ve kırmızı mercimek, gibi gıdaları aşırı tüketmemek oldukça önemlidir. Aşırı tüketilmesi durumunda mide de gaz oluşumu söz konusu olacak ve dolayısıyla mide kasılmaları ve ağrıya sebep olacaktır.

Haberin Devamı

- Her yıl mutlaka genel check up yapılmalıdır. Özellikle mide ağrısı şikayetler söz konusu ise vakit kaybetmeden mutlaka bir gastroentoloji uzman hekime başvurulmalıdır. Zira basit mide ağrıları mide kanserine dahi yol açabilmektedir. Farklı hastalıklar yaşan kişilerin birden fazla ilaç kullanması ve bu ilaçların yan etkilerinin bulunması sebebiyle mide çeperinde incelme sebebiyle mide ağrıları söz konusu olmaktadır.

- Psikolojik rahatsızlıklar, günlük aşırı stres ve baskı altında iş yaşantısının süreklilik arz etmesi, özel hayatta yaşanan sorunlar veya ekonomik problemler başta olmak üzere bu veya buna benzer sorunlar fiziksel olarak mide ağrısına sebep olmaktadır. 

- Bir kimsenin safra kesesi ameliyatı ya da pankreas rahatsızlıkları söz konusu olması halinde mide ağrıları bu sebeplerden dolayı artacaktır.

- Sınav stresi, özellikle öğrencilerin mide rahatsızlarına neden olmaktadır. Aşırı derecede üzüntü, ani yaşanan olumsuz bir olay mide ağrısı olarak geri dönmektedir.

Sindirim Sistemine İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Mide, iç organların içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Mide, yiyeceklerin öğütülmesi için salgıladığı asitler sayesinde bağırsak sistemine geçiş yapmakta ve hem sindirim hem de bağırsak sisteminin doğru çalışması sağlanmaktadır. Sindirim sisteminin saat gibi çalışması için doğal yiyeceklere önem verilmelidir. Besinlerin mutlaka iyi pişmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Protein destekli yiyecekler tüketilmesinin yanında yeşil yapraklı sebzelerin de mutlaka beslenme düzeni içerisine alınması gerekmektedir. Tarçın, muz, yoğurt, soda veya maden suyu, süt (aşırı süt tüketimi mide de reflü hastalığını tetikleyebileceği için dikkat edilmelidir.)

Mide Ağrısı Çekmemek İçin Bunlara Dikkat Etmelisin

- Yemek yedikten sonra hemen uzanmamalısın. 

- Yemek yerken aynı anda su tüketmemelisin. Çünkü İçtiğin su yemek ile birleşir ve aşırı derecede asit oluşmasına sebep olur.

- Yemek yedikten sonra en az 3 saat uyanık kalmalısın.

- Akşam en geç saat 18:00 de yemeği bitirmelisin

- Yemeğin hemen ardından asitli içeriklerden oluşan meyveler, asitli içecekler, işlenmiş gıda olarak bilinen yağlı atıştırmalıklardan uzak durmalısın

- Yeteri kadar beslenmelisin. Aşırı derece de yemek yemek mideyi rahatsız ederek ağrı çekmene sebep olacaktır.

- Bitki çayları arasında gaz giderici olarak bilinen ve uzman hekimlerin sıklıkla tavsiye ettikleri papatya ve rezene çaylarını tüketmelisin.

- Gaz oluşumuna yatkın besinler arasında yer alan baklagilleri tüketirken pişirme esnasında kimyon, fesleğen, kekik gibi baharatlar kullanılması faydalı olacaktır.

- Bağırsak sisteminin sağlıklı çalışması midenin sağlıklı olmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle bağırsakları yormayan besinler ile beslenmek çok önemlidir. Safra kesesinin en büyük görevi mideye giren besinlerin öğütülmesi konusunda mide asidini dengelemesidir. Eğer bir kimsenin safra kesesi daha öncesinde ameliyat ile alınması durumunda mide asidini düzenleyecek yardımcı organ olmadığından fazla mide asidi salgılanacak bu sebeple de mide ağrısı sıklıkla meydana gelecektir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar