28.08.2023 - 09:54 | Son Güncellenme:
Klasik Türk Edebiyatında Leyla ile Mecnun adını taşıyan birçok mesnevi ve şiir kaleme alınmıştır. Bunların arasında en meşhur olanlarından biri Fuzuli'nin 16. yüzyılda yazdığı Leyla ile Mecnun mesnevisidir. Günümüzde aynı ismi taşıyan bir televizyon dizisi yayımlanmıştır.
Dizinin senaryosunu Burak Aksak kalem alırken, yönetmen koltuğunda Onur Ünlü oturmaktadır. Dizinin bazı bölümlerini ise Yüksel Aksu ve Murat Onbul yönetmiştir. 134 bölüm yayımlanan Leyla ile Mecnun adlı yapımda Ali Atay, Ahmet Mümtaz Taylan ve Serkan Keskin gibi ünlü isimler rol almıştır.
Leyla İle Mecnun'un Hikayesini Gerçek Zannedenler Bu Satırları Okuyunca Şaşırıyor…
Büyük çoğunluk tarafından bilinen ve sevilen Leyla ile Mecnun hikayesi, birçok kişi tarafından gerçek zannediliyor. Ancak ilahi aşkın anlatıldığı Leyla ile Mecnun hikayesi, ilk kez 11. asırda, Nizam-İ Gencevi tarafından yazılmıştır. Bu hikaye gerçek olmasa bile, bir benzerinin Suudi Arabistan'da yaşandığına inanılmaktadır.
Daha sonraki yıllarda Azeri, Türk ve Arap şair, Leyla ile Mecnun hikayesini kendilerine özgü bir dille yeniden kaleme almıştır. Bu hikayelerde belli başlı değişiklikler göze çarpmaktadır. En bariz farklılıklar ise Mecnun'un mesleği ve yaşadığı yerdir. Mecnun bazı hikayelerde çoban bazı hikayelerde ise prens olarak geçer.
Leyla İle Mecnun Hikayesi Gerçek mi?
Günümüzde en çok merak edilen konulardan biri Leyla ile Mecnun hikayesinin gerçek olup olmadığıdır. Hem Türkiye'de, hem de İran, Irak, Azerbaycan gibi İslam ülkelerinde bu hikayenin gerçek olduğuna inanılsa da söz konusu öykü ve kişiler tamamen kurmacadır.
Leyla İle Mecnun Hikayesi Neden Gerçek Zannediliyor?
Leyla ile Mecnun hikayesinin gerçek zannedilmesinin en büyük nedeni, bu hikayenin çok fazla popüler olmasıdır. Halk arasında birçok efsane ve destan gibi Leyla ile Mecnun hikayesi de gerçek sanılmaktadır.
Leyla ile Mecnun Hikayesi Ne Anlatıyor?
Dillere destan olan ve bu nedenle 40'a yakın şair ve roman yazarı tarafından tekrar yazılan Leyla ile Mecnun hikayesinde, iki insan aracılığıyla ilahi aşk anlatılmaktadır. Hikayedeki Leyla karakteri Allah'ın Cemal sıfatının ve Hüsn-ü ilahı yani İlahi güzelliğin sembolüdür. Mecnun karakterinin asıl adı Kays'tır. Leyla'yı gördükten sonra aklını yitirir ve çöllere düşer. Aklını yitirdiği için halk arasında kendisine Mecnun denir.
Mecnun, aklı örtülmüş, aşkından deli divane olmuş kişi anlamına gelir. Hikaye, hem Türk hem de doğu edebiyatında çok meşhur olduğu için, birçok deyim ve atasözünde de kullanılmaya başlanmıştır. "Mecnun gibi", "Leyla olmak" ve "Çöllere düşmek", günlük hayatta da sıklıkla kullanılan deyimler arasında yer alır.
Leyla İle Mecnun Öyküsünün Anlatıldığı Kitaplar
Nizami ve Fuzuli dışında, hem klasik hem de modern Türk edebiyatında bu hikayeyi konu alan birçok kitap yazılmıştır. Turgay Fişekçi, Aziz Nesin, Şex Midemed Can ve Sadettin Kaplan Leyla ile Mecnun öyküsünü yeniden yorumlayan yazarlar arasında yer alır. Bunun dışında Şevkiye Kazan Nas'ın kaleme aldığı Celili'nin Leyla ile Mecnun Mesnevisi adlı kitapta öykü detaylı bir şekilde analiz edilmiştir.
Leyla İle Mecnun Öyküsünden Dizeler
Bende Mecnun'dan füzun aşıklık istidadı var
Aşık-ı sadık benem, Mecnun'un ancak adı var
O ihtiyar bir kutlu işe girişti
Mecnun'a bir taht-ı revan getirdi
O iyi niyetli zat Kabe'ye erdi
Mecnun'a "ey belasını arayan zavallı" dedi
Ya Rabbi aşk belası ile kıl aşina beni
Bir an bile aşk belasından ayrı kılma beni