30.03.2021 - 17:48 | Son Güncellenme:
Vücudumuzu ayakta tutan kemiklerinizin sağlığını korumak için düzenli olarak kemik taraması yaptırmanız gerekir. Kemik hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olan pek çok etken vardır.
Kemik Hastalıkları Nelerdir?
Kemik erimesine neden olan pek çok hastalık bulunuyor. Kemik hastalıklarının başlıcaları;
Kemik Erimesi (Osteoporoz): Orta yaşı geçen hem kadın hem de erkeklerin kemik kütlesi giderek azalır. İlerleyen zamanlarda kemiklerde delikler meydana gelir. Buna ise osteoporoz ismi verilir. Kemik erimesi engellenmezse ilerleyen zamanlarda kemikler kolaylıkla kırılabilecek bir hale gelebilir.
Kemik erimesi, çocuklarda ve yaşlılarda daha çok görülür. Kadınlarda ise, menopoz döneminde büyük oranda kemik kaybı görülür. Kemik erimesi, erken yaşlarda tedavi edilmezse küçük bir kaza ya da düşme sonucunda kemikler kırılabilir. Aynı zamanda omurgalarda kemik erimesine bağlı olarak boy kısalması ve kamburluk meydana gelebilir.
Fibröz Displazi: Kalıtsal bir sağlık sorunudur ve bu hastalıkta kemikler giderek zayıflar. Bunun sonucunda da şekil bozuklukları meydana gelebilir. Bu hastalık daha çok çocuklarda pelvis, yüz, kol, bacak ve kaburga başta olmak üzere pek çok yerde kemik kırığı oluşabilir.
Tip 1 Diyabet: Çocukluk döneminden itibaren görülen bu hastalık, ilerleyen dönemlerde kemiklerin zayıflamasına neden olur.
Romatoid Artrit: Lupus ismi verilen bağışıklık sistemini hedef alan hastalıklar arasında yer alır.
Raşitizm: Ülkemizde en sık rastlanan kemik hastalıklarının başında gelir. D vitamini eksikliğinden kaynaklanan bu hastalık tedavi edilmesi gereken hastalıklar arasında yer alır.
Kemik Sağlığını Etkileyen Hastalıkların Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kemik sağlığı bozukluklarının en belirgin belirtileri, damar ve sinir sıkışmalarına neden olur. Damar sıkışmasına neden olan kolda ağrı, morarma, şişlik ve koltuk altında ağrı gibi belirtiler kemik erimesine işaret eder. Her kemik hastalığının tedavisi farklı şekilde yapılır. Kemik hastalıklarının tedavisinde ilaç tedavisi, vitamin takviyesi ve diyet gibi tedavi yöntemleri kullanılır.