30.10.2024 - 12:00 | Son Güncellenme:
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan pekmez ve tahin ikilisi, tok tutucu özelliklerinin yanında kendilerine has lezzetleriyle dikkat çekiyor. Ancak tahin ve pekmez karıştırılarak tüketildiğinde, içlerindeki kalsiyum ve demir bağlanarak bileşiklere dönüşüyor ve bu besinlerin faydaları, etkisiz hale gelebiliyor. Yani iki besin birbirini sıfırlıyor.
Tahinin içerisinde bol miktarda yağ bulunurken, pekmez ise şeker bakımından yüksek bir besin. Bu iki besinin bir arada tüketildiğinde, kilo alımını hızlandırıyor ve şeker seviyesini yükseltiyor. Bunun yanında gelen şişkinlik de rahatsız edici olabiliyor. Tahin ve pekmez ikilisinin olumsuz etkilerinden korunmak için tahini yoğurtla karıştırarak tüketmekte ve pekmez yerine bal veya reçel kullanmakta fayda var.
Pekmezin içinde yoğun miktarda bulunan şeker ve yağ, ilerleyen zamanlarda kanser riskini artırabiliyor. Uzmanlar, pekmezin bilinçsiz tüketiminin DNA'ya hasar verdiğini vurguluyor. Ancak pekmez ve tahin ölçülü bir şekilde tüketildiğinde, sağlığa sayısız faydalar da sağlıyor.
Pekmezin içeriğindeki vitaminler ve antioksidanlar, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olup, hastalıklara karşı vücudu önemli ölçüde koruyor.
Pekmez, serbest radikallerin zararlarını önlüyor ve kronik hastalıkların riskini de azaltıyor. Karbonhidratlar ve doğal meyve şekeri içerdiği için hızlı bir enerji kaynağı olan pekmez, özellikle egzersiz öncesi veya sonrası için iyi bir enerji kaynağı olarak öne çıkıyor.
İçerisindeki demir sayesinde kansızlığı önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olan pekmez, lif içeriği sayesinde sindirim sistemini de destekler. Ayrıca kabızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletir.
Antioksidan ve antibakteriyel özelliklerinin yanında, içeriğinde yüksek vitamin ve mineralle tahin, vücuttaki iltihapları önlemeye yardımcı olur. Lignan adı verilen antioksidanları içeren tahin, aşırı tüketilmediği takdirde kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye de katkı sağlar.
Çoklu doymamış yağ asitleri, proteinler, E vitamini, sesamin, sesamolin ve sesamol gibi lignanlar açısından zengin olan tahin, yüksek kan basıncını sağlıklı seviyelere getirir. Susam tohumundan elde edilen tahindeki antioksidanlar, beyin sağlığını geliştirmeye de yardımcı olur. Özellikle demans ve Alzheimer gibi hastalıkların semptomlarını azaltır.
Yüksek magnezyum içeren tahin, kemik yapısının korunmasına ve gelişimine katkı sağlar. Tahindeki demir, düşük kırmızı kan hücresi sayısı, demir eksikliği ve yorgunlukla karakterize bir hastalık olan aneminin önlenmesine yardımcı olabilir. Sesamin ve sesamol adı verilen iki temel antioksidan içeren tahin, bazı kanser hücreleriyle mücadele konusunda güçlüdür. Karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korumaya yardım edebilecek bileşikler içeren tahin, toksinlerin vücuttan atılmasını da sağlar.