22.12.2020 - 14:54 | Son Güncellenme:
Dr. Ayça Kaya "Yeni yıla girerken kendinize gerçekçi hedefler koymanızı ve yıl boyu onlara ulaşmaya çalışarak ilermenizi öneririm. Sağlıklı kilonuza kavuşma sürecinde de 'Bu yıl içerisinde şu kadar kilo vereceğim' gibi bir hedef koymak, zayıflama sürecinizde başarılı olmanızı sağlayacaktır. Ancak şunu da unutmamak gerekir: Tek hedefiniz zayıflamak değil, sağlıklı ve kalıcı zayıflamak olmalıdır.
Önemli olan sürdürülebilir bir yaşam biçimi oluşturmak ve bunu sadece 2021 senesinde değil, ömür boyu devam ettirmektir" diyerek yeni yılda sağlıklı ve yeterince hızlı şekilde kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olacak 6 tüyoyu, Milliyet.com.tr Pembenar okurları için açıkladı:
Hedeflemeniz gereken ilk alışkanlık acıkmadan yememek ve açlığınızı da ertelememektir. Yani vücudunuzun sesini, fizyolojik açlığınızı dinlemek…
“Sık yemeliyim yoksa metabolizmam çalışmaz” diye düşünmeyin. Açlığa tıpkı bir tuvalet ihtiyacı gibi düşünün. İhtiyaç varsa karşılayın yoksa hiçbir şey yapmayın.
Halbuki yemeğe salata ve yoğurtla başlarsanız ve onları bitirdikten sonra ana yemeğe geçerseniz daha yüksek enerji değerine sahip ana yemeği daha az yemeyi başarırsınız. Bu da daha çabuk doyarak sofradan kalkmanızı sağlar.
Düzgün çalışan bir metabolizma için yeterli su tüketimi şarttır! Özellikle yemekten önce ve yemek sırasında su içmeye özen gösterin.
Yapılan birçok bilimsel araştırmada gösterildi ki ki yemek öncesi ve yemek sırasında su içimi zayıflamayı kolaylaştırıyor.
Yemek sırasında ve öncesinde su içmek midenin boş hacmini küçültüyor, açlığı bastırıyor ve daha az yemeyi sağlıyor.
Ana yemeğin yanına salata ve yoğurttan oluşan yan yiyecekleri koyarak sofranızı çeşitlendirin.
Örnek vermek gerekirse 2 adet etli biber dolması, brokoli haşlaması, yoğurtlu semizotu salatası ve turp, lahana, pancar gibi çiğ sebzelerden oluşan bir sofra kurduğunuzda, hem gözünüzü hem midenizi doyurduğunuz dengeli bir öğün yapmış olursunuz.
Yeni yılın en önemli hedeflerinden biri olmalıdır. Mideden beyine "Doydum" sinyalinin en az 20 dakikada gittiğini biliyor muydunuz?
Daha az yemek ve daha erken doymak için yavaş yeme alışkanlığı kazanmanız şart diyebilirim.
İyi çalışan bir metabolizma için her ne kadar doğru beslenme çok önemli ise de aynı zamanda doğru hareket etmek de çok önemlidir.
Kalp ritmini hafif hızlandıran egzersizlerin günde 30-45 dakika arasında yapılmasının vücuttaki beyin dahil tüm hücreleri koruduğunu biliyoruz.
O nedenle eğer size engel olan bir sağlık sorununuz yoksa her gün tempolu olarak en az 30 dakika yürümeye özen gösterin.