Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    HamilelikYaz hamilelerinin karşılaşabileceği sorunlar ve çözümleri
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerHamilelik Haberleri

    Yaz hamilelerinin karşılaşabileceği sorunlar ve çözümleri

    17.08.2015 - 11:36 | Son Güncellenme: 06.07.2020 - 14:35

    #yaz hamileliği#yaz hamileleleri#hamilelik sorunları
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Yazın kavurucu sıcaklarında hamilelik döneminde olanlar için hayat kurtaran öneriler...

    1/15Yaz hamilelerinin karşılaşabileceği sorunlar ve çözümleri

    Yaz hamileleri ne gibi sorunlar yaşayabilir ve bu sorunların çözümleri nelerdir? İşte uzman açıklamaları...Yazın kavurucu sıcakları özellikle hamileleri zorluyor. Artan sıvı kaybına karşı uyarıda bulunan Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Suat Süphan Erşahin, “Su kaybı erken doğuma neden olabilir. Bu nedenle günde 2 ila 3 litre su içilmelidir. Sebze ve meyveyi iyice yıkamadan yemeyin, böcek ısırıklarında zaman kaybetmeden doktorunuza başvurun” diyor. İste yaz hamilelerinin karşılaşabileceği sorunları ve çözüm yolları:Yaz aylarında gebelik hayli ağır geçer. Yaz aylarında insanların fiziksel aktiveleri azalır ve insan vücudu ağırlaşır. Bu ağırlaşmaya gebelik de eklenince; yaz dönemleri hamileler açısından elverişli bir dönem olmaz ve gebeliğin daha ağır geçmesine neden olur.

    2/15Su kaybı erken doğum sebebi

    Su kaybı erken doğum sebebi

    Yaz aylarına denk gelen hamilelikte karşılaşılabilecek sorunların başında su kaybına bağlı oligohidramnios gelir. Oligohidramnios; bebeğin suyunun azalması anlamına gelir. Bebeğin suyu azalırsa; bebeklerde gelişme geriliği, erken doğum riski, hatta bebeğin anne karnında ölmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle yaz aylarında hamilelerin günde en az 2 ila 3 litre arasında su tüketmesi gerekmektedir.

    3/15Yaz hamilelerinin karşılaşabileceği sorunlar ve çözümleri

    Ayrıca oligohidramnios sadece su alınmamasına bağlı bir rahatsızlık değildir. Oligohidramnios; hamilelerde aşırı su kaybına neden olabilecek ishal, aşırı terleme, yoğun bir işte çalışma ve grip gibi fark edilmeden oluşan çeşitli hastalıkların sonucunda da ortaya çıkabilir. Bunların sonucunda oligohidramnios olan bir hastada halsizlik, iştahsızlık ve tansiyon düşmesi gibi bulgular meydana gelebilir.Bu durumda hastanın derhal doktora başvurması gerekmektedir; aksi halde bebeğe ve annede ciddi hasarlar oluşabilir. Böyle bulgularla gelen hastaların ise acilen yatırılıp hastaya su takviyesi yapılması gerekmektedir. Hasta acilen serin bir ortama alınıp, iş gücü bıraktırılır ve su takviyesi ile hastanın tekrar toparlanması sağlanır.

    4/15Az su içmek idrar yolu enfeksiyonu yapabilir

    Az su içmek idrar yolu enfeksiyonu yapabilir

    Yaz döneminde hamilelerde sıkça görülen bir diğer hastalık ise su azlığına bağlı idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Sıvı alımının azlığı, gebelerde sıklıkla idrar yolu enfeksiyonlarının görülmesine neden olur. Bu nedenle hamilelerin günde en az 2 ila 3 litre arasında su almaları gerekir.İlerlemiş idrar yolu enfeksiyonları hamile kadınlarda iş gücü kaybına, idrar yaparken yanmalara, aşırı sancıya ve erken doğuma neden olabilir. Bu hastalığın tedavisinde kontrollü olarak idrar yolu enfeksiyonunu temizleyici ilaçlar, ağrı kesiciler ve bazı antibiyotikler doktor gözetiminde kullanılabilir.

    5/15Parazit enfeksiyonları

    Parazit enfeksiyonları

    Yaz döneminde hamilelerde sıkça görülen bir diğer hastalık ise parazit enfeksiyonlardır. Yaz aylarında bu tür parazitler canlanırlar ve canlıların doğayla olan ilişkileri sıklaştıkça canlılara geçmeye başlarlar.Kene gibi parazitler yaz aylarında daha çok canlanırlar ve doğada sıklıkla görülmeye başlarlar. Bunun dışında açıkta satılan yiyecek ve içecek tüketimi hastalarda parazit enfeksiyonlarının oluşmasını tetikler. Parazit enfeksiyonları gebelerde daha ağır geçen bir enfeksiyon tipidir.

    6/15Yaz hamilelerinin karşılaşabileceği sorunlar ve çözümleri

    Bunun yanı sıra bağırsaklarda meydana gelen besin zehirlenmeleri de yaz döneminde gebelerin sıkça karşılaştığı bir sorundur. Bunun en büyük nedeni ise yiyeceklerin yazın sıcakta açıkta unutulması veya bırakılmasıdır.Açıkta bırakılan yiyecekler sıcakla beraber çok çabuk bozulur ve toksinler ortaya çıkar. Bu durum bağırsak ve bakteri enfeksiyonlarına neden olur. Bu türden enfeksiyonlar, vücutta ve dolayısıyla bebeklerde sıvı kaybına yani oligohidramnios’a neden olur. Bu durum da erken doğum, bebekte gelişme geriliği ve bebeğin anne karnında ölümüne neden olabilir.

    7/15Yaz hamilelerinin karşılaşabileceği sorunlar ve çözümleri

    Yiyeceklerin yaz aylarında sıcakta bırakılması veya bozuk yiyecek tüketimi hamilelerde rota virüsünün oluşmasına da neden olabilir. Rota virüsü, bağırsaklarda oluşan ve ağır ishale yol açan bir tür enfeksiyondur. Bu nedenle yaz hamilelerinin açık yiyecek alanlarını kullanmaması ve yiyecekleri (özellikle sebze ve meyveleri) yeterince bol suyla yıkaması çok önemlidir.

    8/15Hamilelikte mantara karşı ne yapılmalı

    Hamilelikte mantara karşı ne yapılmalı?

    Mantar enfeksiyonları, kilo alımına bağlı enfeksiyon türleridir. Gebelerde hamilelik sürecinde zorunlu olarak bir kilo alımı gerçekleşir. Bu kilolar ise gebelerin özellikle eklem yerlerinde, bacak arasında, koltuk altında, göğüs altı ve göğüs arasında mantar enfeksiyonunun gerçekleşmesine yol açar. Bu durumun oluşmasında yaz aylarında meydana gelen aşırı terlemenin de rolü büyüktür.Terleme, mantar hastalığının üremesini ve yayılmasını kolaylaştıran bir etkendir. Bu gibi durumlarda; yani özellikle gebelerde kıvrımların fazla olması nedeniyle, mantar enfeksiyonu daha çabuk oluşur ve terleme ile yayılır. Ayrıca hasta eğer havuz kullandığı zaman sık mayo değiştirmiyorsa mantar daha da yaygınlaşır. Eğer hamile kadın dışarıda sık terliyor veya nemli bir ortamda kalıyorsa veya taharetlenme sonrasında kurulanmıyorsa; kısacası bu tür ıslak durumlarda mantar özellikle çabuk bir şekilde oluşabilir.

    9/15Sebze meyveleri iyi yıkayın

    Sebze meyveleri iyi yıkayın

    Hamileler yaz dönemlerinde kullandıkları besinlere dikkat etmeli ve sıkıntısız bir gebelik dönemi geçirmek için şunlara önem göstermelidirler;Sıcaklık arttıkça su içme oranınızı da arttırınAşırı yağlı, tuzlu ve baharatlı yemeklerden sakınınÖzellikle tuz kullanımını en aza indirgeyinYediğiniz meyve ve sebzeleri bol su ile yıkayınKafein içeren ürünleri tüketmeyinAlkol ve sigaradan uzak durun

    10/15Açık renk giyinin

    Açık renk giyinin

    Gebelerin dikkat etmesi gereken bir diğer unsur ise özellikle yaz dönemlerinde giyindikleri elbiselerdir:Giysilerinizde güneş ışınlarını yansıtması bakımından açık renkleri tercih edinTeri emebilecek pamuklu giysiler giymeye özen gösterinHafif ve dar olmayan elbiseleri tercih edinSaat 11.00 ila 16.00 arasında mümkünse güneşte kalmayınUzun süreli güneş altında kalmayınDenize kısa aralıklarla girinGüneş kreminin en az 50 faktör olmasına dikkat edinYağsız güneş koruyucuları tercih edinGeniş kenarlı şapkalar giyerek kendinizi koruyun

    11/15Hamilelikte böcek ısırığına ne yapılmalı

    Hamilelikte böcek ısırığına ne yapılmalı?

    Akrep, örümcek, sivrisinek ve arı gibi böcek ısırmalarının reaksiyonları gebelerde normal insanlara göre daha fazla olur. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşan hamileler hemen doktora başvurarak gereken önlemleri almalı ve gerekli tedavileri yaptırmaları gerekmektedir. Çünkü böyle durumla karşılaşan gebeler kısa bir süre içerisinde tedavi edilmelidir.

    12/15Böcek ilaçlarına dikkat

    Böcek ilaçlarına dikkat!

    Yaz aylarında hemen herkes gibi gebeler de tozlar ve polenler gibi çeşitli uçuşan maddelere maruz kalırlar. Tozlu ortamlarda yaşama, gebelerde astım krizlerinin daha sık görülmesine ve nefes darlığına yol açabilir. Ayrıca yaz aylarında böcek ilaçlamaları daha fazla yapıldığından kimyasal insektisitler çok fazla görülür ve bunun sonucunda insektisit dediğimiz ilaçlama zehirlenmelerine daha sık rastlarız.Bu nedenle gebelerin özellikle yaşadığı ortamda ilaçlama yapılıp yapılmadığına azami dikkati göstermeleri gerekmektedir. Eğer böyle bir zehirlemeden şüpheleniyorlarsa bir an önce doktora başvurmalıdırlar. Aksi durumlarda özellikle astımı olan gebelerde astım krizlerine, nefes darlığına hatta daha ileri safhalarda sorunlara rastlayabiliriz.

    13/15Yaz enerjisi bunalıma sokabilir

    Yaz enerjisi bunalıma sokabilir

    Gebelerde psikolojik sorunlar yaz aylarında daha sık görülür. Bunun nedeni, yaz aylarının, kış aylarına göre daha hareketli geçmesidir. Kış hamileliğinde hamileler oturarak vakit geçirirken, yaz hamileliklerinde hareket daha da artar. Dış ortam daha sık kullanılır. Ancak gebeler eskiden yaptıkları hareketleri artık yapamaz hale geldiklerinden, eğilip kalkma, ayakkabısını bağlayamama, hızlı yürüme, koşma gibi aktiviteleri yapamadıklarından üzüntüye kapılabilirler.Zaten duygusal bir dönemde olan hamilelerde, herkes gibi koşup hareket edip eğlenememe, birtakım psikolojik sorunlara ve depresyona neden olabilir. Burada hamilelere ve onun ailesine önemli rol düşmektedir. Hamiler, öncelikle bu durumun doğal ve geçici olduğunu kabul etmelidir. Hamilelerin aileleri ise hastaya gereken ilgi ve lakayı göstermelidir.

    14/15Yaz hamilelerinin karşılaşabileceği sorunlar ve çözümleri

    Seyahate çıkmadan önce doktora danışınGebelik dönemi; yolculukların tamamen kısıtlanması gereken bir dönem değildir, fakat burada da bazı konulara dikkat etmek gerekir. Seyahatte en önemli sakınılması gereken durum sarsıntıdır. Seyahatin sarsıntılı olmaması gerekir. İster günlük şehir içi yolculuklarda ister şehirlerarası araba yolculuklarında mutlaka emniyet kemeri kullanılmalıdır.Özellikle uzun yolculuklara çıkmadan önce bir doktor muayenesinde fayda vardır; uzun yolculuklarda uzun süre hareketsizlik dolaşımı yavaşlatır. Bu yüzden bel ağrısı ve bacaklarda kramplar oluşur. Bu nedenle yaklaşık 2 saatte bir mola verip gebenin 10-15 dakika yürüyüş yapması gerekir. Uçakla seyahate gebenin bir sorunu yoksa 32. haftaya kadar izin verilebilir fakat 32. haftadan sonra sorun olmasa bile uçakla seyahat uygun değildir. . Riskli gebeler ve gebeliğin son aylarına yaklaşan gebeler, doktorlarına danışmadan kesinlikle yolculuk yapmamalıdırlar

    15/15Serinleten öneriler

    Serinleten öneriler

    Bol sıvı alın, günde en az 2-3 litre su alınGüneşten ve aşırı sıcaklardan kaçınGeniş yelpazesi olan şapkalar kullanın11 – 16 arasında güneşe çıkmayınGölgede güneşleninGüneşte fazla kalmayın, güneş kremi kullanınHavuz yerine denizde yüzmeyi tercih edinAçıkta satılan yiyecekleri yemeyinYemeklerinizi dışarıda unutmayınToz ve polen alerjiniz varsa maske kullanınKlimaya direkt maruz kalmayınGünlük rutin hareketlerinize devam edinSerin havada günde en az 500 metre yürüyünAşırıya kaçmamak şartıyla pilates, tenis ya da daha önce yaptınız spor faaliyetlerine devam.Eğer daha önce bir düşük tecrübesi yaşamışsanız spor yapmadan önce doktorunuza danışın ve dikkatli davranınDoktorunuza danışarak elektrolit, kalsiyum ve magnezyum alın

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Astımı tetikleyen nedenler çevremizde Peki nasıl korunacağız
    Astımı tetikleyen nedenler çevremizde! Peki nasıl korunacağız?
    Zayıflar daha uzun yaşıyor Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor
    Zayıflar daha uzun yaşıyor! Uzmanı uyarı: Çok yemek tümörü besliyor
    Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat Selülit değil, lipödem olabilir
    Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir
    Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor
    Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor
    Yazarlar
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluGökyüzünde Mayıs ayı: Cesaret sınanıyor, yeni dönemin kapıları aralanıyor
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHayatına alan aç: Bazen tutmamak da gelişimdir
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu21 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Boğa yeniayı ile köklere dönüş
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin21–27 Nisan 2025 haftası burç yorumları: 'Bazen sallanmak, sağlamlaştığını fark etmek içindir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş beyazlığını korumanın 3 doğal yolu
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZihinsel dayanıklık: Zorluklarla başa çıkma gücümüz
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu14 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kadersel rotada netleşme zamanı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSabah ağız kokusunun 7 nedeni ve çözüm yolları
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta astroloji bize ne diyor? 'Kararınızı net olarak verin'
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin13 Nisan terazi dolunayı! Denge geliyor: Burçları nasıl etkileyecek?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu7 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kırılmadan güçlenmek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş ipi mi, ağız duşu mu? Hangisini tercih etmelisiniz?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta değişim haftası! 'Yaşamın iplerini kendi elinize alın'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu31 Mart Haftası burç yorumları: Derin bağlar ve şans kapıları
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZen gibi yaşamak: Nepal ve Tibet'te dinginliği bulmak
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu24 Mart Haftası burç yorumları: Gökyüzü sahnesinde final perdesi
    İlgili Haberler
    Survivorda bomba iddia Yiğit Poyraz Acun Ilıcalının teklifine hayır dedi
    Survivor'da bomba iddia! Yiğit Poyraz Acun Ilıcalı'nın teklifine hayır dedi
    Kadir Ezildi ve Gamze Türkmen evlendi İşte nikahtan ilk fotoğraflar
    Kadir Ezildi ve Gamze Türkmen evlendi! İşte nikahtan ilk fotoğraflar
    İstanbul konseri için gün sayıyor Justin Timberlakein şaşırtan kulis istekleri ortaya çıktı
    İstanbul konseri için gün sayıyor! Justin Timberlake'in şaşırtan kulis istekleri ortaya çıktı
    Survivor İsmail Balabanın karnı burnunda eşi aşka geldi Maşallah bir tanem
    Survivor İsmail Balaban'ın karnı burnunda eşi aşka geldi! 'Maşallah bir tanem'

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo