27.05.2025 - 09:43 | Son Güncellenme:
Sıcak havaların bastırmasıyla araç klimaları tam kapasite çalıştırılıyor. Ancak uzmanlar, özellikle şehir içi kısa mesafeli yolculuklarda klima kullanımının yanlış alışkanlıklarla birleştiğinde hem yakıt tüketimini artırdığını hem de serinleme verimini düşürdüğü konusunda uyarıyor.
Araç uzmanlarına göre, klimanın yanlış kullanımı, yakıt tüketimini yüzde 10’a kadar artırabiliyor. Bu artış, özellikle dur-kalk şeklinde sürdürülen trafikte ve kısa mesafeli sürüşlerde daha belirgin hale gelebiliyor.
Klima sistemi, ilk çalıştırıldığında havayı soğutmak için zamana ve dolayısıyla motordan daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu da sürücülere hem yakıt maliyeti hem de düşük performans olarak döner. Ancak bunun bir çözümü var. Peki ama nasıl?
Uzmanlar klimaların, araç hareket halindeyken daha verimli çalıştığını vurguluyor. Aracı çalıştırır çalıştırmaz klimayı en yüksek seviyeye getirmek yerine, önce sürüşe geçmeyi ve bu sayede motor daha az zorlanır ve sistem daha hızlı soğutur.
Araç içindeki serin havayı yeniden dolaşıma sokan sirkülasyon modu, klimanın daha az enerjiyle daha fazla verim sağlamasına yardımcı olan taktikler arasındadır. Uzmanlar, bu modun özellikle yoğun trafikte ve kısa yolculuklarda tercih edilmesinin çok faydalı olduğunu söylüyor.
Yaygın yapılan bir diğer hata da klimayı doğrudan maksimum seviyeye almaktır. Bu durum, sistemi aniden zorlayarak çalıştırır ve enerji tüketimini artırır. Buna ek, hızla geleceği sanılan ideal serinliği de geciktirebiliyor. Bunun yerine klimanın kademeli olarak artırılması, hem konforu hem de verimliliği artırabilir.