Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Genel SağlıkUyuz hastalığı hız kesmiyor, Google'da en çok arananlar arasında!
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerGenel Sağlık Haberleri

    Uyuz hastalığı hız kesmiyor, Google'da en çok arananlar arasında!

    21.05.2021 - 14:05 | Son Güncellenme: 22.05.2021 - 10:18

    MİLLİYET.COM.TR

    #türkiyede uyuz alarmı#uyuz vakalarında artış#uyuz salgını#türkiyede uyuz hastalığı 2021#uyuz nasıl bulaşır#en etkili uyuz ilacı#uyuz kremi#uyuz sabunu#uyuza ne iyi gelir#uyuz reçete#uyuz için ilaç#uyuz kaşıntısı nasıl geçer#uyuz nasıl geçer evde#uyuz tedavisi
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Kovid-19 pandemisi sürecinde yaşadığımız ev karantinaları bizleri bir başka sorunla daha yüz yüze getirdi: Uyuz hastalığı. Ocak ayından beri dermatologlara uyuzun belirtisi olan kaşıntı, döküntü şikayetiyle başvuranların sayısında ciddi bir artış yaşanıyor ama işin en korkutucu tarafı, bilinen kadar bilinmeyen vakaların da bir hayli fazla olması. Bunu da Google arama istatistikleri ele veriyor. Özellikle son 1,5 yıldır yapılan aramalara bakıldığında “uyuz” kelimesinin yanı sıra “Uyuz kendiliğinden geçer mi?”, “Uyuz hastalığına ne iyi gelir?”, “Ne yaptıysam uyuz geçmiyor”, “en etkili uyuz ilacı”, “uyuz sabunu”, “uyuz kremleri gibi aramaların üst sıralara yerleştiği görülüyor. Peki, gerçekten söylendiği gibi büyük çapta bir uyuz salgını yaşanıyor mu? Bu konuyla ilgili pandeminin başından beri uyuz vakalarındaki artışı, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin dermatoloji kliniğine başvuran hastalar üzerinden aşama aşama takip eden Prof.Dr. Özlem Su Küçük bilgi verdi.

    1/18SENİM TANAY KARAKUŞsenim.tanay@milliyet.com.tr

    SENİM TANAY KARAKUŞ
    senim.tanay@milliyet.com.tr

    Geceleri şiddetlenen kaşıntı, küçük kırmızı renkli döküntüler… Bunlar; bite benzer, gözle görülmeyen bir parazit türü olan sarcoptes scabei hominis akarının deri altına yerleşmesiyle ortaya çıkan uyuz hastalığı belirtileri. Türkiye’de Kovid-19 pandemisinin yaşanmaya başladığı 2020 yılının mart ayından beri bu şikayetleri yaşayan pek çok kişi, hastanelerde dermatoloji kliniklerinin kapısını çaldı.

    2/18Uyuz hastalığı hız kesmiyor, Googleda en çok arananlar arasında

    Bunun yanı sıra çare arayanlar da Google aramalarında uyuz hastalığını en üst sıralara taşıdı. Evde geçirdiğimiz sürenin arttığı pandemi döneminde uyuz hastalığında yaşanan bu vaka patlamaları hakkında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Dekan Yardımcısı ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Özlem Su Küçük'ten bilgi aldık.

    3/182.5 KATIN ÜZERİNDE ARTIŞ VARPandemi sürecinden bu yana uyuz vakalarında nasıl bir artış var ‘Dirençli uyuz vakalarında patlama oldu’ diyerek daha önce de bu konuda uzmanlar açıklamalarda bulunmuştu. Şu günlerde tablodaki değişim nasıl Gerçekten tarihte görülmemiş bir boyutta uyuz salgını mı yaşanıyor

    '2.5 KATIN ÜZERİNDE ARTIŞ VAR'

    Pandemi sürecinden bu yana uyuz vakalarında nasıl bir artış var? ‘Dirençli uyuz vakalarında patlama oldu’ diyerek daha önce de bu konuda uzmanlar açıklamalarda bulunmuştu. Şu günlerde tablodaki değişim nasıl? Gerçekten tarihte görülmemiş bir boyutta uyuz salgını mı yaşanıyor?

    Pandemi sürecinden bu yana uyuz hastalığının görülme oranı anlamlı oranda arttı. Zaten son 5 yıldır uyuz vakalarının ülkemizde giderek attığını gözlemliyorduk. Ancak pandemi nedeniyle uyuz vakalarının daha da arttığını Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji polikliniğine başvuran hasta sayılarını ve uyuz tanısı alan hastaları değerlendirerek ulaştık.

    4/18Uyuz hastalığı hız kesmiyor, Googleda en çok arananlar arasında

    Pandemi öncesi 2019 yılının mart-eylül ayları arasındaki zaman dilimi ile pandemi başlangıcından itibaren 2020 yılı mart-eylül arasındaki zaman dilimini karşılaştırdığımızda uyuz vakalarında 2.5 katın üzerinde artış saptadık.

    5/18Uyuz hastalığı hız kesmiyor, Googleda en çok arananlar arasında

    Literatüre baktığımızda da bizim çalışmamıza benzer şekilde Kovid-19 pandemisinde uyuz salgınına dikkat çeken İspanya’da yapılmış bir çalışmayla da karşılaştık.

    Bu çalışmada da insanların eve kapanmasıyla, evde akrabalarla geçirilen zamanın artmasının ve insanların bu dönemde çok zorunlu kalmadıkça hekime başvuramamalarının uyuz salgınında etkili olduğu belirtiliyor.

    6/18YOĞUN BİR ŞEKİLDE GÖRMEYE DEVAM EDİYORUZ

    'YOĞUN BİR ŞEKİLDE GÖRMEYE DEVAM EDİYORUZ'

    Uyuz vakalarını halen poliklinikte bu dönemde de yoğun bir şekilde görmeye devam ediyoruz. Daha önce tarihte buna benzer durumların yaşandığı olmuştur.

    7/18KAŞINTI CİDDİYE ALINMAZSA GEÇ KALINIYORÖzellikle pandemi döneminde böyle bir artışın olmasının sebepleri neler Üstelik hijyen konusunda daha da hassas olduğumuz bir dönemdeyiz.

    KAŞINTI CİDDİYE ALINMAZSA GEÇ KALINIYOR

    Özellikle pandemi döneminde böyle bir artışın olmasının sebepleri neler? Üstelik hijyen konusunda daha da hassas olduğumuz bir dönemdeyiz.

    Pandemi döneminde karantina nedeniyle ilk olarak kalabalık ailelerde evde akrabalarla uzun zaman geçirilmesi, doğrudan temas ya da paraziti taşıyabilen eşyalar yoluyla ev içi bulaşların artmasına; ikinci olarak kişilerin kaşıntı yakınmalarını pandemi nedeniyle göz ardı etmeleri, polikliniklere ve hekimlere başvurularını ertelemeleri uyuz hastalığında tanı ve tedavi gecikmelerine neden oldu.

    8/18KEDİDEN, KÖPEKTEN DEĞİL İNSANDAN BULAŞIYORUyuz nasıl bulaşıyor, farkında olmadan uyuzu bir başkasına taşıyabilir miyiz Örneğin pek çok kişi uyuzun hep kedilerden, köpeklerden bulaştığını sanıyor.

    KEDİDEN, KÖPEKTEN DEĞİL İNSANDAN BULAŞIYOR

    Uyuz nasıl bulaşıyor, farkında olmadan uyuzu bir başkasına taşıyabilir miyiz? Örneğin pek çok kişi uyuzun hep kedilerden, köpeklerden bulaştığını sanıyor.

    Fiziksel temas (direkt temas) ile kişiden kişiye çok kolay bulaşan uyuz hastalığı, sanılan aksine kedi ve köpek gibi hayvanlardan insana bulaşmaz. Aynı zamanda hastalık paraziti taşıyabilen eşyalar yoluyla da bulaşabilir.

    Özellikle aynı kıyafetleri giyen, aynı yatağı veya aynı havluyu paylaşan kişiler arasında daha kolay yayılan uyuz hastalığı yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin bulaşır.

    9/18Vücudumuzda hissettiğimiz hangi kaşıntılar Bu uyuzdur dedirtir

    Vücudumuzda hissettiğimiz hangi kaşıntılar 'Bu uyuzdur' dedirtir?

    Her kaşıntı tabii ki uyuz belirtisi değildir. Kaşıntının pek çok farklı sebebi vardır. Ancak belirttiğimiz gibi geceleri şiddetlenen kaşıntı, küçük kırmızı renkli döküntüler ve özellikle diğer aile bireylerinde benzer yakınmaların olması uyarıcı belirtilerdir.

    10/1820 DAKİKALIK TEMAS BULAŞMASINA YETİYORUyuz teşhisi alan biri hangi noktalara dikkat etmeli, kaç gün sonra iyileşme başlıyor

    20 DAKİKALIK TEMAS BULAŞMASINA YETİYOR

    Uyuz teşhisi alan biri hangi noktalara dikkat etmeli, kaç gün sonra iyileşme başlıyor?

    Uyuz çok bulaşıcıdır. El ele tutuşma, dans etme gibi uzun süreli deri teması (20 dakikayı aşan temaslar) ve cinsel ilişki ile bulaşabilir. Ayrıca uyuz enfeksiyonu olan biri tarafından kullanılmış olan giyecekler, yatak örtüleri veya havluları paylaşma yoluyla da bulaşabilir. Uyuz çoğunlukla doğrudan fiziksel temas yoluyla geçtiğinden aile bireylerine, arkadaşlara ve eşe kolayca bulaşabilir.

    11/18İLAÇ TEDAVİSİNDEN SONRA BİLE KAŞINTI OLABİLİR

    İLAÇ TEDAVİSİNDEN SONRA BİLE KAŞINTI OLABİLİR

    Evde bütün giysiler ve eşyalar temizlenmeli. Hastalar tedavi sonrasında iyi bir banyo yapmalı, bütün giysiler, yatak çarşafları, nevresim ve örtüler 60 derecede yıkanıp kızgın ütüyle ütülenmeli. Yıkanamayacak eşyaların ağzı kapalı poşet içinde yaklaşık 1 hafta tutulması önerilir. Uyuzda ilaç tedavisinden yaklaşık 3 hafta sonraya kadar kaşıntı devam edebilir.

    12/18AYNI EVDE YAŞAYAN HERKES EN AZ 1 KERE İLAÇ KULLANMALIAynı evde yaşayanlardan birinde uyuz ortaya çıktığında diğerleri kendini korumak için neler yapmalı

    'AYNI EVDE YAŞAYAN HERKES EN AZ 1 KERE İLAÇ KULLANMALI'

    Aynı evde yaşayanlardan birinde uyuz ortaya çıktığında diğerleri kendini korumak için neler yapmalı?

    Aynı evde yaşayanlar da hiçbir uyuz belirtisi olmasa da en az 1 kür topikal uyuz tedavisini kullanmalarını gerekir. Belirti varsa mutlak 2 kür tedavi almaları gerekir. Bu anlamda şüpheli kaşıntısı olan kişilerin doktora başvurması, doğru ve yeterli tedavinin alınarak yayılmanın önlenmesi açısından çok önemli.

    13/18Kovid-19un belirtileri arasında hem yetişkin hem de çocuklarda kaşıntı, kızarıklık, deride döküntü görülebiliyor. Bunu uyuzdan nasıl ayırt edebiliriz

    Kovid-19'un belirtileri arasında hem yetişkin hem de çocuklarda kaşıntı, kızarıklık, deride döküntü görülebiliyor. Bunu uyuzdan nasıl ayırt edebiliriz?

    Uyuzda gece kaşıntısı ve ailede diğer bireylerde kaşıntı olması tipiktir. Bel ve göbek çevresi, el bileği iç yüzü, parmak araları, kalçalar, koltuk altları, kadınlarda meme bölgesi, erkeklerde genital bölge daha sıklıkla tutulur. Bebeklerde ve yaşlılarda farklı olarak avuç içi ve ayak tabanları, yüz, boyun hatta tüm vücut tutulabilir.

    14/18Uyuz hastalığı hız kesmiyor, Googleda en çok arananlar arasında

    Hastalar en çok gece ve sıcakta artan kaşıntı ve kırmızı renkli döküntüler bazen küçük su dolu kabarcıklar, bazen kirli görünümde tünel dediğimiz çizgi şeklinde yapılar küçük kabuklanmalarla doktora başvurabilir.

    15/18Uyuz hastalığı hız kesmiyor, Googleda en çok arananlar arasında

    Kovid-19 hastalığının başlangıcında ya da hastalık süreci içinde kızarıklık, ürtikere (kurdeşene) benzer, su çiçeği benzeri bazen morumsu renkte döküntüler ortaya çıkabilir. Genellikle Kovid-19 hastalığının diğer belirtilerine eşlik eder, kaşıntılı olmayabilir. Hastalık iyileşince veya hastalık süresi içinde bu döküntüler kaybolur.

    16/18UYUZ KENDİ KENDİNE İYİLEŞMEZUyuza yakalanan biri gereken tedaviyi olmazsa neler yaşanır Uyuzun kendi kendine iyileşme olasılığı var mı

    'UYUZ KENDİ KENDİNE İYİLEŞMEZ'

    Uyuza yakalanan biri gereken tedaviyi olmazsa neler yaşanır? Uyuzun kendi kendine iyileşme olasılığı var mı?

    Uyuz tedavi olmazsa vücutta iltihabi kabuklu yaralar oluşur. Geç tedavi halinde kalıcı , kaşıntılı sertlikler meydana gelir. Ayrıca hastalık tüm aile bireylerine bulaşır.

    17/18Uyuz tedavisinde ne tür ilaçlar kullanılıyor Bu ilaçların içeriğinde neler var

    Uyuz tedavisinde ne tür ilaçlar kullanılıyor? Bu ilaçların içeriğinde neler var?

    Çoğunlukla vücut yüzeyine uygulanan, yaşa ve hastanın durumuna göre miktarı değişebilen losyon ve krem (permetrin 8-12 saatlik bir uygulama) şeklinde ilaçlar önerilir. Bunlar doktorun önerdiği kullanım şekli ve kullanım sıklığına (örneğin permetrin için 1 hafta ara ile 2 kür) göre özenle uygulanmalı.

    18/18Uyuz hastalığı hız kesmiyor, Googleda en çok arananlar arasında

    Deri yüzeyine uygulanan ilaçlara yanıt yoksa ağız yolundan alınan ilaç (ivermektin) önerilir. Tedaviye paralel olarak eşyalardaki parazitleri yok etmeye yönelik uygulamalar da önerilir. Bazen kaşıntıyı azaltmak için antialerjik ilaçlar da tedaviye eklenebilir.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Samsunda yattı, 56 gün uyanmadı Biri daha var, kaderleri ortak: Masal değil, katatoni
    Samsun'da yattı, 56 gün uyanmadı! Biri daha var, kaderleri ortak: 'Masal değil, katatoni'
    Çağımızın en yaygın sorunlarından biri ‘Aşırı düşünmeyle başa çıkmak mümkün’
    Çağımızın en yaygın sorunlarından biri! ‘Aşırı düşünmeyle başa çıkmak mümkün’
    Sabah dışarı çıkarken iki kez düşünün Hapşırmakla başlayıp astıma dönüşebiliyor
    Sabah dışarı çıkarken iki kez düşünün! Hapşırmakla başlayıp astıma dönüşebiliyor
    Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası ancak spor ağrısı 24 saatten fazla sürmemeli
    Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası ancak spor ağrısı 24 saatten fazla sürmemeli!
    Yazarlar
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin12 - 18 Mayıs haftası burç yorumları! 'Gizli saklı ne varsa ortaya çıkabilir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluGökyüzünde Mayıs ayı: Cesaret sınanıyor, yeni dönemin kapıları aralanıyor
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHayatına alan aç: Bazen tutmamak da gelişimdir
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu21 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Boğa yeniayı ile köklere dönüş
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin21–27 Nisan 2025 haftası burç yorumları: 'Bazen sallanmak, sağlamlaştığını fark etmek içindir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş beyazlığını korumanın 3 doğal yolu
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZihinsel dayanıklık: Zorluklarla başa çıkma gücümüz
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu14 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kadersel rotada netleşme zamanı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSabah ağız kokusunun 7 nedeni ve çözüm yolları
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta astroloji bize ne diyor? 'Kararınızı net olarak verin'
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin13 Nisan terazi dolunayı! Denge geliyor: Burçları nasıl etkileyecek?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu7 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kırılmadan güçlenmek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş ipi mi, ağız duşu mu? Hangisini tercih etmelisiniz?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta değişim haftası! 'Yaşamın iplerini kendi elinize alın'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu31 Mart Haftası burç yorumları: Derin bağlar ve şans kapıları
    İlgili Haberler
    Fotoğrafta bir düşes, bir prens ve bir prenses var Hayatımın en büyük ayrıcalığı
    Fotoğrafta bir düşes, bir prens ve bir prenses var! 'Hayatımın en büyük ayrıcalığı'
    Wanda Nara ve Icardinin sevgilisi China Suarez arasında yeni olay Not krizleri
    Wanda Nara ve Icardi'nin sevgilisi China Suarez arasında yeni olay! Not krizleri
    Geri sayım başladı
    Geri sayım başladı
    İnanır’a ziyaret
    İnanır’a ziyaret

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo