30.04.2025 - 13:12 | Son Güncellenme:
Tükenmez kalemlerin yumuşak mürekkebi kurumaya dirençlidir. Ancak bu kalemler aniden çalışmayı bırakmaya da meyillidir. Bir parça karalama kâğıdına daireler karaladıysan ve hiç sonuç alamadıysan tükenmez kaleminizden vazgeçmeyin. Mürekkebin tekrar akması için kalemin ucunu ısıtmayı deneyebilirsiniz. Ancak nadiren de olsa bazen onları sonsuza dek kaybedebilirsiniz. Haberimizdeki yöntemler işe yaramazsa yeni bir kalem ya da kartuş almanız gerekebilir.
Kalemi 5 dakika kaynar suya koyun. Bir elektrikli su ısıtıcıda ya da bir tencerede biraz su kaynatıp, sonra da bunu bir kupaya dökmelisiniz. Tükenmez kalemin ucunu suda yaklaşık 5 dakika bekletin, sonra da bir parça kâğıtta test edin. Tükenmez kaleminin metal parçaları varsa yıpranmayı önlemek için iyice kurulamayı unutmayın. Kalemin gövdesinin ıslanmasını istemiyorsanız kalemi parçalarına ayırıp sadece kartuşu da suda bekletebilirsiniz.
Kalemi daha nazik şekilde ısıtmak için saç kurutma makinesi ya da sıcak hava tabancasını tercih edebilirsiniz. Çıplak bir alevin ya da kaynar suyun çok fazla şiddetli olacağından endişe duyuyorsanız ucu ve kartuşu yüksek ayardaki bir saç kurutma makinesiyle ısıtabilirsiniz. Ucu bir defada birkaç saniye ısıtın ve sonra da yazarak test edin. Mürekkebi çözmek için kalemin ucunu birkaç dakika bir aleve tutabilirsiniz. Kalemin ucunu birkaç saniye bir çakmağın, kibritin ya da mumun alevine tutabilirsiniz. Çoğu durumda, ısı ucun yakınında yapışmış mürekkebi eritir ve kalemin tekrar çalışmasını sağlar. Bunu 2 ila 3 saniyeden fazla yapmayın.
Bilyeyi nemlendirmek için kalemin ucunu dilinize sürebilirsiniz. Bu, kulağa kötü gelse de tükürük, kalemin ucundaki tıkanıklığı gidermek için kayganlaştırıcı ya da yumuşak bir çözücü görevi görebilir. Tükenmez kalem mürekkebinin çoğunlukla toksik olmadığı bilinir, o yüzden kalemi yalamak size zarar vermez. Glikol gibi hafifçe toksik olan maddeler, mürekkepte insana zarar vermeyecek kadar az miktarda bulunur.
Tıkanıklıkları çözmek için kalemin ucunu ispirtoya batırabilirsiniz. Mürekkebin bir kısmı tükenmez kalemin içinde kuruduysa ispirtoyla biraz incelterek çözülmesini sağlayabilirsiniz. Bir bardağa ya da kâseye biraz ispirto dökün ve tükenmez kalemi içine batırın, sonra yeniden akmasını sağlayabilirsiniz. Çoğu tükenmez kalemin mürekkebi yağ bazlıdır ve tükenmez kalem lekelerini giysilerden çıkarmanın bu kadar zor olmasının nedeni de budur. İspirto gibi çözücüler, yağ bazlı mürekkebi inceltmekte sudan daha iyi çalışır.
İspirto işe yaramazsa aseton deneyebilirsiniz. aseton, tükenmez kalemdeki tıkanıklığı giderebilecek daha agresif bir çözücü olarak çalışır. Tükenmez kalemin ucunu aseton bazlı bir oje çıkarıcıya batırın ve bunun işe yarayıp yaramadığına bakın. Asetonun kokusu rahatsız edici olabilir. O nedenle iyi havalandırılan bir yerde uygulama yapın. Asetona tükenmez kalemin tam ucunu batırın. Çünkü aseton, çoğu plastik türüne zarar verebilir. Elinizde ispirto ya da aseton yoksa gaz yağı, kokusuz tiner ya da WD-40 işe yarayabilir.
Bilyenin dönmesi için kalemin ucunu plastik bir yüzeye sürtün. Kâğıda bir şeyler karalamakta başarılı olamazsanız, kalemi plastik bir yüzeye sürterek sıkışmış bir bilyenin dönmesini sağlayabilirsiniz. Kalemi kauçuk bir silgiye, hatta ayakkabının tabanına bile sürtebilirsiniz. Bilyesi sıkışmış bir tükenmez kalemin yeniden yazmasını sağlamak için cam bir yüzeye sürtmenin faydalı olduğunu söyleyenler de var. Kartuştaki mürekkebi hareket ettirmek için kalemi sallayabilirsiniz.
Mürekkebi geniş bir kartuştan aşağıya pamuklu bir çubukla itebilirsiniz. Kartuşun içine pamuklu bir çubuk sokun ve içerideki sıvıya hafifçe baskı uygulayın. Kalemini test edin. Kartuş, içine pamuklu çubuk sığmayacak kadar darsa ataş ya da kürdan gibi daha küçük bir şey kullanabilirsiniz. Pamuklu çubuğa mürekkep bulaşırsa mürekkebin etrafa yayılıp bir şeyleri lekelememesi için hemen çöpe atmalısınız.