03.06.2024 - 14:32 | Son Güncellenme:
Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı 2 bin 650 rakımlı Faraşin Yaylası, baharın gelişiyle beraber yeşeren endemik bitki türleriyle doldu.
Yaylaya 200 kilometre uzaktan gelenler, eşsiz manzara eşliğinde peynir içine katılan sirik otunu topluyor.
Sirik otunun kilosunu 100 liradan satan vatandaşlar, günlerce yaylada kalarak ot topladıklarını söyledi.
Peki sirik otunun faydaları neler? Sirik otu antioksidanlar bakımından zengindir ve vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir.
Sirik otunun idrar söktürücü özelliği vardır ve böylece vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir. Bu özelliği nedeniyle böbrek sağlığını destekleyebilir.
Sirik otu, karaciğer sağlığını destekleyebilecek bileşenler içerir. Karaciğerin detoksifikasyon süreçlerini artırarak sağlığını iyileştirebilir.
İçerdiği bazı vitaminler ve mineraller sayesinde sirik otu bağışıklık sistemini destekleyebilir ve hastalıklara karşı direnci artırabilir.
İltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan bileşikler içerir. Bu özelliği, eklem iltihabı gibi durumlarla ilişkili olan ağrıyı ve rahatsızlığı hafifletebilir.
Bazı araştırmalar, sirik otunun kan şekerini dengeleyebileceğini ve diyabet yönetimine yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Aynı zamanda içeriğindeki yüksek demir ve arsenik sayesinde kansızlık sorunu yaşayanlara için iyi gelebilir.
Sirik otu, sindirim sağlığını destekleyebilir ve hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletebilir. Cilt sağlığını destekleyebilecek antioksidanlar içerir. Ciltteki akne, egzama gibi sorunların hafifletilmesine yardımcı olabilir.