07.08.2023 - 14:35 | Son Güncellenme:
Yaz aylarının vazgeçilmezi kavun özellikle yoğun sıcaklarda sofradan eksiltmediğimiz bir meyve. Sağlığa olan etkileri ise saymakla bitmiyor. Kavun içinin ayrı, kabuğunun ise bambaşka olumlu etkileri bulunuyor.
Kendine has bir lezzete ve ferahlatıcı etkiye sahip olan kavunun içerisinde A, B6 ve C vitaminleri bulunuyor. Ayrıca içerdiği bol su miktarıyla vücuda sıvı desteği sağlıyor. Yüksek lif kaynaklarından biri olan kavunun göz, cilt, böbrek, bağırsak, kalp ve daha fazlası için sağlığa olumlu etkileri bulunuyor.
Düzenli bir şekilde cilt bakımı uygulayan kişiler kavun kabuğunun bu etkilerine şaşırabilir. Cildinizin nem ihtiyacını gidererek ferahlama hissi yaratan kavun, cilt bakımı rutininize dahil etmek isteyeceğiniz türden bir meyve.
Kavun kabuklarını kaynatarak da cilt bakımı uygulamak mümkün. Yumuşayan kavun kabuklarını cildinize sürerek bu meyveden tam verim almayı deneyebilirsiniz.
Kaynattığınız kavun kabuklarını cilde hafifçe sürerek cilt temizliği yapabilirsiniz. Kavun, sedef, egzama, sivilce gibi cilt sorunlarını azaltarak daha parlak bir cilde sahip olmanızı sağlar.
İçerisinde bulunan C vitamini, cilt dokusu onarımına yarayan kolajen oluşumunu destekler. Kolajen, güneşin zararlı ışınlarına karşı cilt dokusunun korunmasını sağlar. Yalnızca kavun tüketerek de C vitamini etkilerini cildinizde hissetmek mümkün.
Kavun kabuğu, birçok sağlık sorununun çözümü olabilir. Kaynattığınız kavun kabuklarının suyunu tüketerek sindirim sorunlarınızı ortadan kaldırabilirsiniz.
Aç karna içilen kavun çayı, metabolizmayı hızlandırarak vücutta oluşan ödem ve şişkinlikleri azaltır. Bol lifli ve yüksek dozda sıvı içerikli bir meyve olduğu için kabızlığı önleyerek rahatlamanızı sağlar.
İçerdiği sıvı yoğunluğu sayesinde kavunu tükettikten sonra vücutta oluşan tokluk hissi, kilo almanızı engelleyebilir. Aynı şekilde acıkma süresini de geciktirmeye yarar.
Ünlü tıp âlimi İbn-i Sina kavunun sağlığa olan etkilerine uzun yıllar önce açıklık getirmiş. Peki kavun kabuklarını nasıl değerlendirebiliriz?
İbn-i Sina, El Kanun Fi't-Tıbb kitabında kavun kabuklarının özellikle cilt hastalıklarını gidermede etkili bir rolü olduğunu, bununla birlikte birçok rahatsızlığa da çare olabileceğini belirtiyor.
Kavun kabuklarını diş ve diş eti temizliği için kullanmak da mümkün. Ağız temizliği için yaklaşık 5 dakika kaynattığınız kavun suyunu gargara yaparak değerlendirebilirsiniz.
Saç köklerinin sağlamlaşmasını sağlayıp dökülmelere karşı etkili bir yanıt almak için ise kavun kabuklarını demleyerek saç diplerine masaj yoluyla uygulayabilirsiniz.
Kavun, içerisinde bulunan bolca kalsiyum değeri sayesinde diş ve kemikler için önemli doğal bir ilaç. Kalsiyum zengini bu meyvenin, kemik sağlığını olumlu etkileyerek eklemlerde oluşan iltihaplanma ve kemik erimesi problemlerine iyi geldiği uzmanlar tarafından da belirtiliyor.
İbn-i Sina'ya göre kavun kabukları, bağışıklık sistemindeki eksiklikleri ortadan kaldırarak birçok hastalığa karşı güçlü bir bağışıklık sistemi elde etmenizi sağlıyor.
Kavunun göz sağlığına olan faydaları da İbn-i Sina'nın kitabında yer alan popüler bilgilerden biri. Kavun kabuklarını hem gözlerinizi dinlendirmek hem de göz çevresindeki şişlikleri yok etmek için kullanabilirsiniz.
Yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden biri olan kavunun faydalı etkileri için düzenli bir şekilde tüketebilir veya bahsettiğimiz püf noktaları deneyebilirsiniz.